Jönköping

Saker jag saknar med att bo i Jönköping:

Vännerna
Vätterutsikten
Den fantastiska boken utanför köksfönstret
Kyckling/chili-baguetterna på Mackmakeriet

Mycket

Nu händer det grejer!

Jag är kallad till två anställningsintervjuer nästa vecka. Det ena jobbet vill jag ha, och det andra kan jag väl ta eftersom jag inte har något annat för mig. Dessutom har jag nu planerat in sex dagars vikariat i mars, vilket är sex gånger så mycket som i februari. Det rör på sig.

Och så är tanden fallen, till slut.
 Jodå, det är en liten glugg där nere!

Dessvärre hände det i skogen utan att lilltösen märkte det, så den är ohjälpligt förlorad.
Storasyster har hjälpt henne att skriva ett meddelande till tandfén (som ingen av dem egentligen tror på).


När jag ändå berättar om barnen, kan jag meddela att åtminstone de båda flickorna tycker att kronprinsessans förlovning är väldigt spännande. De har "läst" extrabilagan som kom med BT, och igårkväll letade lillan efter sin prinsessbok när hon skulle välja bok att läsa i sängen. När jag hittade den i en hylla hon redan hade genomsökt, menade hon att jag hittar bättre för att jag är vuxen och har större ögon än henne. :)
 

Burkar

Det är inte precis så att jag samlar på burkar, jag har bara väldigt svårt att motstå de där oerhört charmiga från 50-talet. Burkar à 60-, 70-, och 80-tal har förvisso också en speciell dragningskraft, och de som är ännu äldre har hunnit få så drömsk patina. Och för all del, jag ska inte vara njugg, en del av de som görs idag är också riktigt lockande.

Kort sagt lyses vårat hem upp av många burkar, trots att jag inte samlar. Varje burk har en egen liten historia; kanske inte på samma påtagliga sätt som burkarna i farbror Frippes skafferi, men ändock. Oftast tar jag över burkarna först när de blivit färdiga för second hand, så jag känner bara till en bråkdel av deras historia, men den finns ändå där.

Idag inleds en följetong: Veckans burk. Först ut är en burk jag införskaffat på Brohjälpen i Falkenberg. Den borde fotas från alla tänkbara håll, eftersom den är täckt av maskeradgäster och ballonger. En burk att bli glad av!
I stereon: Allies Man with a mission

Bibliotek


Sjöbo bibliotek. Har inte undersökt vilka böcker som slaktats för konstens skull, men jag gillar installationen.Igår började bokrean, men jag trivs faktiskt bättre på biblioteket. Jag
har varit där en minimal stund idag också i jakt på en bok som en
mycket allmänbildad fd klasskamrat rekommenderat. När den visade
sig vara utlånad, tog jag istället tillfället i akt att bläddra igenom
lokaltidningar från ställen som fordom var mitt hem. 

Barnen är stöpta i samma form som sina föräldrar, och närmaste
bibliotek finns blott tre minuters promenad från vårt hem. Sålunda 
kan jag ringa ner till biblioteket om sonen blir borta i längsta laget,
och bibliotekarierna vet genast vem jag frågar efter.
 
Bibliotek är så fantastiska! För ett år sedan gjorde jag ett skolarbete om
bibliotek och integration, och det gav mer än jag kunnat tro. Personalen 
vittnade om hur biblioteket ses som en trygg och välkomnande plats i
ett okänt sammanhang, och hur de kan få hjälpa till med allt från att fylla
i blanketter till att översätta instruktioner på en ask hårtoning. En gång
hade de skaffat kläder till en behövande familj som kommit dit i sin nöd
och bett om hjälp! Jag intervjuade även besökande på biblioteken. 
Vilka samtal det kunde bli! Jag minns särskilt en man, vars liv inte varit
snällt mot honom. Han berättade att han kom dit varje dag; biblioteket
var livsviktigt för honom.

Om jag inte vore folkhögskollärare, vore jag bibliotekarie.


Kvällens soundtrack: Bengt Johansson Spår

Arbetsfri

Saker som är bra med att vara arbetslös:

  1. Inte så mycket stress.
  2. När pengarna inte räcker till, kan man se fram emot den stora förändringen som kommer att bli när man får jobb, istället för att behöva inse att det aldrig blir mycket bättre.
  3. Det finns tid för att läsa och se på film.
  4. Man blir en hejare på att framhäva sina goda sidor.
  5. Dagar när man bara vill krypa ner i sängen igen - kan man faktiskt göra det!
  6. Man kan hämta dottern från förskolan redan halv tolv, så att hon hinner mysa i förmiddags-solfläcken på sitt golv med Pippi Långstrump på de sju haven i pappas hörlurar.

    Livsnjutare

Hoppsan

Häromveckan ringde jag en skola för att tala om att jag gärna vikarierar där om det skulle finnas behov. Kvinnan jag talade med tyckte att jag skulle komma dit och prata med henne, och det lät ju bra. Gensvaret jag brukar få är att de inte har något för närvarande, "men du kan väl maila dina uppgifter så har vi dem ifall behov skulle uppstå", så att komma dit kändes i sammanhanget som ett framsteg. Samtidigt hade skolan inte utlyst någon tjänst, så det jag hade i åtanke var några timmars vikariat nu och då.

Men väl där kom samtalet att gälla en specifik tjänst. Hoppsan!  - men vad kul! Det var alltså en anställningsintervju jag var på, helt oförberedd... Det är det närmaste jobb jag har kommit hittills. Återstår att se hur det går; jag tror att nästa steg är ytterligare ett "samtal", med en annan person. Hoppas, hoppas, hoppas!

Sport

En snabb, ovetenskaplig undersökning visar att ifall jag vill att folk ska kommentera det jag skriver, bör ämnet vara sport. Jag tror att jag får lära mig att leva utan er läsares intressanta kommentarer, ty sport är inte ett ämne jag behärskar i någon större utsträckning. Framförallt inte i praktiken. Äran för att jag vet skrämmande mycket om IF Elfsborg tillfaller främst sonen, men även i någon mån Borås Tidning, som aldrig missar ett tillfälle att skriva stort och mycket om detta lag. När jag flyttade till Borås tyckte jag det var ganska skrattretande - som om någon tror att Elfsborg faktiskt är av riksintresse... Sedan tog de SM-guld, och jag förstod att de kanske är lite bättre än jag förstått. Jag försöker envist hålla fast vid att jag håller på IFK Göteborg, men jag kan onekligen namn på betydligt fler Elfsborgs-spelare, och jag har definitivt aldrig pratat med någon av dem i IFK. (Det är så sällan de går runt på sta'n i Borås, och även om de gör det skulle jag inte känna igen dem. Å andra sidan kände jag inte igen Wiland heller, det var sonen som pekade ut honom och fick autografen. Men jag pratade iallafall med honom.)

Se där, ännu ett sportinlägg. Nu lär det dröja länge till nästa gång.

Ika

Maken är två år äldre än jag, och den åldersskillnaden räcker för att våra referensramar ska skilja sig åt en smula. Till exempel har han sluppit Ika I Rutan. På youtube kan man dock finna det mesta, och jag beslöt att han skulle få inblick i mina skrämmande minnen. Men vad jag skrattade! Telefonen ringde mitt i vampyrföreställningen, och jag kunde inte samla mig, utan fick gå ifrån datorn för att kunna prata ordentligt. (Det var därför jag lät lite konstig, pappa.) Så nu delar jag med mig.

...bara en varning, innan någon kastar bort dryga nio minuter av ett dyrbart liv: Dagen var inte riktigt som den skulle fram tills jag såg detta, så det är inte säkert att det är roligt egentligen. Jag kanske bara behövde skratta. Men å andra sidan... Det finns ett anfallsägg med! Bara en så'n sak!
Vinter

Jag har varit ovanligt tolerant mot denna vintern. Egentligen hyser jag en djup motvilja mot denna kalla färglöshetens årstid. Allt går i olika nyanser av grått och vitt; en riktigt lyckosam dag kan gråheten tänkas dra åt blått. Och det är så omänskligt kallt, nämnde jag det? Vintern är en period att blott genomleva, det är min åsikt. Denna vinter har jag dock flera gånger råkat njuta av snöns speciella skönhet, och inte tyckt att vintern har orsakat någon nämnvärd olägenhet.

Men idag känner jag att NU FÅR DET VARA NOG! Mina för säsongen nya vinterskor är trasiga och håller inte fötterna varken varma eller torra, och samtliga barns handskar och/eller termobyxor har genomgått reparationer. T.o.m. mellandottern, som börjar längta efter vintern och tjata om snö senast i augusti (egentligen tror jag att det var juni, men det låter ju inte klokt...) har tröttnat nu.

Nu räcker det! Jag sätter ner foten och är inte det minsta tolerant längre! Hör någon på?
TA SLUT PÅ VINTERELÄNDET NÅ'N GÅNG!!


Hockey

Jag är Påmind.

Skåda något trevligt:

Tabell

 LagGPGDP
1Färjestad BK50+2885
2HV7150+1483
3Linköpings HC50+1183
4Luleå HF50+1578
5Frölunda HC50+577
6Skellefteå AIK50+1774
7Timrå IK50+572
8Djurgårdens IF50+170
9Brynäs IF50-1370
10MODO Hockey50-1968
11Rögle BK50-2262
12Södertälje SK50-4250

Detta, och att jag har hittat gamla - faktiskt äldsta tänkbara i mitt fall - klasskompisar på Facebook, har gjort mig Påmind om hur det var i begynnelsen.

Jag håller på ett hockeylag, så till den milda grad att jag t.o.m. lyssnar på sportradio ibland, och det är enormt med tanke på min hållning till idrott i övrigt. Det bästa med att ta studenten var att slippa gympan två gånger i veckan, men nu lyssnar jag alltså på sportradion. Ibland.

Orsaken till att jag bryr mig om hur det går i elitserien är så fånig! Det beror på att en av alla Johanar jag dagligdags umgicks med från förskolan till 9:an var djupt övertygad om att Laget framför andra lag var Frölunda. På pin kiv (heter det så? Har aldrig skrivit det förut!) valde jag slumpmässigt ut ett annat lag att hålla på. Ska man vara petig var det t.o.m. så att några andra retstickor i klassen berättade om ett annat lag som fanns, och så höll jag på det. Och därvid har det förblivit. Därför kan jag idag kalla en elitserietabell för trevlig. Tänk så det kan bli!

Men jag funderar på en sak till. Den där Johanen hade en hjärtefråga vid sidan av hockeyn, och det var Saab. Om han fortfarande är lika hängiven dessa båda ting, måtte den här dagen inte vara rolig för honom.
Hoppas att han har fler saker som intresserar idag. Sånt kan hända - se bara på mig. Jag läser ju elitserietabeller...

Årstid

En dag som den här - hostig, snörvlig, kall - längtar jag till en annan tid.
En som den här:
Snarkningar

Att det finns en poäng med spindlar, vinter, ärtsoppa, snor, fransk grammatik, ilska och mintgrönt kan jag inse. Jag kan t.o.m. förstå att man behöver prata högt i mobiltelefon på bussen ibland. 
Men snarkningar???
Varför är en del människor skapta så att de snarkar?
Det bara måste vara en följd av syndafallet: Meningslöst, irriterande och dumt!

See more funny videos and funny pictures at CollegeHumor.

Sjuk

Jag är sjuk på det bästa tänkbara sättet! Feber, lite huvud- och muskelvärk, men inget illamående. Maken jobbar hemifrån idag, och barnen har underhållit sig snällt på andra våning. Alltså kan jag utan varken samvetsbetänkligheter eller större obehag stanna i sängen. Jag har läst Stefan Andhé, löst sudoku, tagit mig igenom dagens Borås Tidning (där otroligt nog min svåger i Avesta omnämndes!), börjat avnjuta senaste numret av tidningen Språk, samt lyssnat på radio. P1, förstås, eftersom pratradio i mitt tycke är mer givande än musikradio. Jag har några favoritprogram, (jag har en favorit-metereolog på P1 också, till nämnda svågers ohejdade glädje. André Franke. Tyvärr hörs han sällan nuförtiden.) och i ett av dem, Spanarna, pratades det om bloggar. De refererade till en skämtteckning på en blogg där det stod: "Obama är bra, och så är jag lite lös i magen." (Ganska roligt, eller hur?) Sedan förundrades de (igen) över bloggfenomenet, eftersom det skrivs så väldigt mycket ointressant, en hel del dessutom ganska dumt och illa formulerat. (Nåja, sådär sa de inte; det är min fria tolkning av deras åsikter.) Ja, föralldel. Å andra sidan är vi nog flera som inte har som mål att hela svenska folket ska upplysas genom våra ord.

Däremot kan jag tänka mig att bloggandet, sms:andet, mailandet - den snabba, skriftliga kommunikationen - kan göra att man inte förmår ta sig an större projekt. Det krävs gissningsvis åtminstone en gnutta uthållighet och koncentrationsförmåga för att skapa en roman. Och det är trist, för bra böcker säger allt i längden mer än bloggar. Ska man se saken från den ljusa sidan, så kanske vi också slipper en och annan dålig bok...

Det var de klokaste tankar min febersjuka hjärna kunde tänka. Det ska bli intressant att läsa detta när jag har kryat på mig och se om feber är det som fattas för att jag ska bli ett geni, eller om det bara gör mig till en ytlig djuping. (Den tillåter iallafall fler paranteser än mitt friska jag tycker är lämpligt; ber om ursäkt för överflödet därav.)

Mode

Hittills har min blogg saknat modetips och dagens outfit-bilder, men nu känner jag att det är dags.
Nedan visade frisyr fås genom att håret, oborstat & otvättat, kvickt dras undan på morgonen och sedan inte rörs på hela dagen. Tillsammans med de väl begagnade pyjamasbyxorna bär jag en stooor tröja som mor stickade och lät mig ärva oanvänd; i afton premiärmyser jag i den. Som kronan på verket skymtar en riktigt snygg svart- & silverrandig scarf från Indiska fram i halslinningen, och mellan strumpan och pyjamasbyxan skådas en vit stödstrumpa. Kan det bli bättre?!Det är lustigt med internet. Om det ringde på dörren i denna stund, skulle jag förmodligen skynda mig att åtminstone dra på mig ett par jeans, men att bli beskådad av den oerhörda mängd människor som läser min blogg är OK. (Möjligen skulle jag fundera en gång till om den oerhörda mängden var större än tio personer...)


Solrosbullar

Vi är tre kompisar som emellanåt underhåller varandra när någon av våra makar jobbar kväll. Denna afton - den sista innan maken återvänder från lägret - väntar jag hem dem, och då ska jag bjuda på dessa:


Maken har snickrat ihop ett mycket lyckat recept:
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
0,5 msk salt
1 ägg
1,5 dl solrosfrön
0,5 dl grahamsmjöl
c:a 1,2 l vetemjöl
Allt blandas i den vanliga ordningen, och knådas i maskinen c:a 10 min.
Efter övertäckt jäsning 30 min, arbetas degen och delas i 20 bitar, vilka rullas till bullar.
Dessa lägges på smord bakplåt och jäses utan bakduk 25 min.
Pensla med filmjölk och dekorera med solrosfrön.
Gräddas mitt i ugnen, 275 grader, 8-9 min.
Låt svalna utan bakduk.

Et voilà!

Mod

Inatt har vi bytt barn, min bror och jag. I ett av sovrummet ovanför mig sover två små gossar sött - otroligt nog somnade de innan tio - och jag hoppas att dottern sover lika sött i några mil härifrån. Hon har funderat på denna övernattning ett par dagar; om hon kan sova hemifrån, utan mamma eller ens storebror i närheten, och så sent som i morse var hon säker på att det inte skulle gå. Men så ändrade hon sig, för "om man inte gör det en gång, så kanske man aldrig vågar". (...det ska egentligen inte vara citattecken, för ordagrant är det inte, men innehållet stämmer på ett ungefär...)

Vi har pratat om det där med mod några gånger, för det har hänt att hon inte vågat prova saker och sedan ångrat sig så gruvligt efteråt. Hon vill så gärna vara modig, men det är ju så svårt när man blir så rädd... Och som god mamma säger jag förstås att det verkligt modiga är att göra något man räds för.


Imorgon måste jag komma ihåg att påpeka för henne hur modig hon just har varit!
Vänner

Enligt Facebook har jag 87 vänner. Åttiosju! Vänner!! Men det förstås; det skulle väl bli krångligt om man skulle få massor olika kategorier:

Vill du lägga till NN som
1. vän 
2. bekant 
3. någon som jag skulle vilja lära känna bättre 
4. en som jag känt en gång i tiden 
5. hon den där som är gift med han den där 
6. en person som gör att jag får fler namn i min lista så det ser ut som att jag är populär.

Nej, det skulle förmodligen mest ställa till problem. Missförstå mig inte; det är kul med alla kontakter på facebook, det är bara det oförsiktiga användandet av ordet vän jag fastnar på. Och som det är nu kan jag låtsas att jag har åttiosju vänner och vara glad för det... Men idag är jag gladare för att ha lyckats boka in en helg med ett par vänner som faktiskt skulle falla in under kategori 1 ovan. (Och de ingår inte ens bland mina facebook-vänner!) A-K, om du läser detta, det ska bli gott att träffas igen!


Tand

Livets faser går i varandra... Dagens stora nyhet är att yngsta dottern har sin första lösa tand. Uttrycket "skräckblandad förtjusning" fungerar som beskrivning på hur hon tar det, men skräcken överväger nog. När man är fem och ett halvt kan en lös tand vara en källa till all möjlig oro. När kommer den att lossna? Kommer det att göra ont? Tänk om jag sväljer den! Kan jag äta pannkaka utan att smärtan blir olidlig? Jag vill ha kvar mina fina mjölktänder!!

När den sistnämnda oron yttrades med tårfylld röst, svarar storasyster (som älskar lösa tänder och tycker att det hela är en storartad glädjekälla): "Men du får sådana här fina, stora tänder! Kanintänder!" i ett tonfall som lät förstå att kanintänder är varje flickas önskedröm. När jag var i den åldern att huvudet inte vuxit ikapp tänderna, kallades jag Emma-Kanin av bästavännens storebror, och det är självskrivet att jag inte tyckte kanintänder var något att jubla över. Jag har dock ingen som helst intention att föra vidare den uppfattningen till nästa generation; det var härligt att höra dottern fröjdas över det som jag ansåg vara en plåga.

Men jag håller med lillan - mjölktänder är fina, och jag vet inte om jag är redo för att min minsting tappar sitt småbarnsleende...


Finns det något charmigare?


Nedstämd

Det är svårt att veta hur mycket man ska utlämna sig i en blogg. Inte så mycket, antar jag, eftersom vem som helst har tillgång till det som skrivs där. Så jag ska försöka mig på konststycket att förklara något av hur jag känner utan att bli alltför privat.

Pappa är sjuk. Igen. Det senaste halvåret har han inte hunnit återhämta sig mellan sjukdomarna, och hans kropp behöver verkligen friska perioder. Kanske hans själ också, förresten, det tror jag.

Jag känner oron i mig. Ovissheten gör det svårt att veta vad jag ska känna, vad jag ska göra och säga. 
Nu sätter jag punkt; alla ord jag har kvar är för privata.

              


Melodier

Det är säsongens första melodifestivalkväll, men jag är obekymrat bortkopplad från årets cirkus. Istället tänker jag ägna några rader åt den musik som följt mig idag.
 
Som sagt är maken på läger, och han har författat en lägersång på BWO-melodin Lay your love on me. Den sitter som berget i hela familjens huvuden, och sålunda började dagen i schlageranda. Dessbättre den tonat bort något under dagen, allteftersom jag har intagit annan musik. Först ut var Highway Found; ett svenskt country-/rockband med skön musik men stundtals bristfällig engelska. Kan provlyssnas på www.myspace.com/highwayfound. Sedan tryckte jag i Scott Springer, men det är sådan musik jag egentligen bara lyssnar på i smyg, så den länkar jag inte till. ;)

En stor del av dagen har barnen lagt beslag på stereon för att lyssna på när Tjorven & Stina sjunger barnvisor. Det är småtrevligt i början, men efter tredje varvet gäller det att kunna koppla bort det. Jag är dock lite imponerad av Tjorven & Stina; det är inte särskilt lätta melodier de tar sig an, och de hinner med både engelska, franska och lappska. Dessutom lyssnar barnen fastän det bara är två flickröster - alltså ganska långt ifrån många andra barnskivor med fullt komp och tuffa elgitarrsolon...

Ikväll har vi varit i kyrkan och lyssnat på lite akustiskt - enkelt & stilla, och särskilt en sång kröp inombords när jag slöt ögonen. Sången som hette Jag är kär blev dock svår att ta på allvar för mig, förhärdade varelse.

Dagens stora musikupplevelse var trots allt när barnen och jag, alla lika nöjka, skrålade med i Carolas Främling på hemvägen. Så trots TV-bristen/-friheten slutar dagen som den började - i schlagerns tecken.

Sportlov

I morse vinkade jag och barnen av familjefadern, som ska tillbringa sportlovet på högstadieläger i Norge. Förra veckan fick lägerledarna veta att det pga läckage endast finns tre fungerande toaletter i deras boende, och inga duschar. Duschningen ordnades till annat ställe, och toaletterna... Tja, det är ju inte idealiskt för 40-talet personer, men med lite suck och stön borde det väl ändå gå. Och så idag, när hela gänget är på väg, kommer ytterligare en liten information dem till dels: Två av de tre toaletterna är bajamajor. (Om någon har missat det, så är det februari...)
 
Ja, vad ska man säga? Visst kommer det säkert gå bra, men jag avundas dem inte. Låt oss bara innerligt hoppas att det inte utbryter magsjuka!! Och ett rejält avdrag på hyran vore väl lämpligt.    

Hjälte

Jag har min alldeles egna Mr Incredible!


Städning

Igår frågade flickorna om jag kunde plocka fram ett leksakshus som de bara leker med ibland, och det gick ju bra. Leken som började i glädje övergick strax i jubel, ty inpillad i husets torn återfann 7-åringen en docka som varit försvunnen och saknad sedan länge. När historian om upphittandet återberättades senare på dagen, för jag vet inte vilken gång i ordningen, konstaterade 7-åringen nöjt: "Egentligen är det väldigt bra att jag finns!" Vilken skön känsla!

För mig är glädjen dubbel. Det är förstås roligt att flickorna är glada, men det är också skönt att vara rentvådd. Under de senaste månaderna har jag nämligen upprepade gånger anklagats för att ha dammsugit upp dockan i fråga; någon annan orsak till det mystiska försvinnandet har inte varit trolig enligt barnen. När jag tar fram dammsugaren ser barnen det som ett straff och ett hot mot deras lycka, vilket, det medger jag, retar mig en smula. Snart nog får de dammsuga sina egna rum, och då kanske de inser att det är lite lyxigt med en mamma som sköter städningen åt dem. Jag lovar inte att jag inte ska påpeka det för dem. Jag menar - även om det finns tillfällen när de inte tycker det, så är det egentligen väldigt bra att jag finns.

McDonald´s

Häromdagen försökte maken och jag minnas våra barns roligaste uttalanden. Ett som vi enades platsar bland Topp 10, yttrades utanför McDonald´s av sonen, som då var 2-3 år. Vid åsynen av den groteska, stora Ronald McDonaldfigur som på amerikanskt vis pryder uteserveringen utbrast han plötsligt

Jesus!

                               
           Ett får i ulvakläder??                                                Teologen, några år äldre      

Dun

Vad trött jag blir på allt sjukt som sker för att få mesta möjliga förtjänst! Dun tänker jag på nu, förstås, som så många andra dessa dagar. Jag undviker helst otäcka bilder, eftersom jag har ett alltför välfungerande minne när det gäller synintryck (t.ex. är nästan det enda jag minns från 2,5-timmasfilmen Den siste samurajen halshuggningsscenen), men i det här avseendet räcker orden. Att samma fågel plockas upp till fyra gånger, och skadas varje gång... Sjukt! Ovärdigt!

Och jag har både duntäcke och dunkudde. Jag önskade mig dem till jul och njuter av fluffighet och värme, och försöker förstås låta bli att tänka på framställningen. Samtidigt som jag tycker att jag bidragit till något vidrigt, är en liten, pinsam del av mig nästan glad för att jag hann önska mig innan jag fick veta. Jag menar, nu har jag grejerna, men kan knappast hållas ansvarig eftersom jag inte visste. Så ett visst mått av skenhelighet finns allt i min indignation. Suck!
 


Plugghäst

Med ett rekommenderat brev anlände till slut mitt examensbevis! Det känns riktigt högtidligt; nästan som en orsak att fira. Jag har genom utbildningens gång firat minsta lilla milstolpe - inte sällan med en kaka av ett eller annat slag - och efter själva examen var det till och med andra som tyckte att jag var värd firning. Bl a förärade mina föräldrar mig med denna plugghäst.Lite krystat känns det dock att unna sig något bara för att postgången fungerar och pappret har anlänt, så jag tänker inte ta i så väldigt. En gnutta chokladpudding kanske räcker. 


Svag del 2

...men svagheten i sig räcker väl inte, det är väl mer det att man inser sitt behov av Gud. Som berättelsen om Gideon, när Gud inte vill att israeliterna ska gå ut i kriget med en 30 000 man stark armé, för att de inte ska få för sig att de klarar sig själva. När de vinner striden trots att de bara är 300, är det liksom ingen tvekan om att det är Guds förtjänst.

Kristendomen föraktas ibland för att människan är så svag och beroende av hjälp utifrån. Det där är dock allt annat än ett problem för mig; jag ser det mer som fakta.

Svag

Idag har jag tänkt  på hur mycket det står om svaghet i Bibeln. Om skatter förvarade i lerkärl; om att Gud väljer det svaga, dåraktiga och ringaktade; om att Han, likt en krukmakare vid sin drejskiva, är beredd att börja om efter varje misslyckande. Om hur Gud företräds av människor som misslyckats eller inte håller måttet - Mose var mördare, David var otrogen, Petrus förnekade, Judas förrådde, Paulus förföljde kristna. Lärjungarna var svaga, tröga, tvivlande, hetlevrade, ärelystna.

Gud är ju Gud med allt vad det innebär. Perfekt, liksom. Ändå är han OK med svaghet. Det är så viktigt i min tro! Men svårt också, för människor ser sällan svaghet som något positivt - varken hos andra eller sig själva. Jag antar att det handlar om ödmjukhet.


RSS 2.0