Dökul

Generellt sett är jag ganska konservativ. Det gäller även dödsannonser, och när det blir min tur en dag vill jag bra gärna ha ett kors överst. Ska hela livet sammanfattas i en enda bild, så är ett kors inte fy skam, anser jag. Med detta sagt, vill jag delge en bild som fick mig att skratta till.

dodsannons_lanstidningen
(från tjuvtittat.se)

Fegis

Det första ord som min son själv stavade ihop och skrev, var "fegis". Han var enormt förtjust i berättelsen om Bamses boxningsmatch, om den är bekant. För att få snälla Bamse att ställa upp, bedrivs telefonterror. Mitt i natten ringer det, Bamse lyfter på luren och någon hånar honom: "Fegis! Fegis!" Jättekul, tyckte gossen med en fyraårings ohejdade sadism, och kände tydligen ett så starkt behov av att pränta ner den lustiga oförskämdheten, att han lärde sig skriva på kuppen.

Skriver, det gör jag också. Inte mycket oförskämdheter, dock, och väl medveten om att de flesta som hittar hit känner mig, blir det allt en del censur också. Tanken har slagit mig om en anonym blogg, där jag inte behöver fundera så mycket på vad folk ska tänka. Inte för att jag känner för att vara ohyfsad eller elak, men för att jag vill välja vem som får veta vad om mig. Om självaste identiteten är okänd, blir blottläggelser enklare. Så kanske. Men det är ganska fegt. Så kanske inte. Vi får se.  

Ledig

Denna vecka upplever jag fullt ut en av läraryrkets stora fördelar: LOV! Tänk, en ledig vecka mitt i terminen, precis när mörkrets intåg tynger, just när arbetsuppgifterna börjar kännas övermäktiga. Vilket bra påfund det är ändå, höstlovet! Maken passar på att ta ut den semester som inte hanns med i sommar, så vi hinner vara familj tillsammans allihop. Men i eftermiddag och ikväll, då ska vi ha barnvakt, och efter att ha rett ut tre trassliga barnahår känns det väldigt bra att kunna lämna även det ståhejet några timmar. Förhoppningsvis kommer jag snabbt och lätt hitta ett par vattentäta, varma, hyfsat snygga och billiga vinterskor också. Det har jag misslyckats med ett par år i rad, och snål som jag är har jag gått med våta fötter i slutet av vintern. Eller med plastpåsar fastspända runt strumporna. Inget av det är någon höjdare, kan jag avslöja. Jag kommer aldrig bli någon Imelda Marcos - att köpa skor är tråkigt och kostsamt och skjuts, som ni förstått, upp i det längsta. Å andra sidan anser jag inte imeldighet vara eftersträvansvärt, så det är välan lika bra att jag är jag. Bara jag slipper blöta strumpor i vinter!

Obama

Inte har jag så mycket att säga om fredspriset, som inte redan blivit sagt, såhär ett par veckor efter tillkännagivandet. Så jag säger väl inte så mycket då. Men jag delar en liten populär filmsnutt, som kanske kan  betraktas som min kommentar...:(

orkar
           inte     blogga
   orkar
inte
       trycka shift för stor
 bokstav                                                        orkar
                         inte leta
      upp        vetekudden
                             fast nackeländet
värker
                    borde                                   ligga
i          sängen
                       istället              för
                                        att      
             ynka                                              
        mig     
     i 
 halvoffentligheten
                                                                                            godnatt

Skräckkonsult

tjuvtittat.se finns ett och annat som är skojigt. Den här bilden skrattade jag åt:

PMS-konsult - The mens business

En annan sak jag skrattat åt idag, är att vår chef var på vippen att prata om vår kompetens inom analfabetiseringsområdet. Ingen komplimang åt SFI-lärare, precis!

Marie

Dagens bloggtips: Om Gud och livet. Det är en blogg som man kan läsa av tre anledningar, som jag ser det:
1. Den är välskriven och rolig.
2. Där väcks en och annan tanke som man kanske gått miste om annars.
3. Man känner Marie och tycker det är kul att veta vad som händer med henne nuförtiden.
(Det sista kanske inte gäller riktigt alla.)

Älskar, älskar inte

Vilka barn tycker Gud om? Av Kerstin LindqvistEn dag när min karriär som moder inte alls kändes rättvald,
inhandlade jag en bok att läsa tillsammans med mina barn:
"Vilka barn tycker Gud om?" (Klicka på bilden för mer info.)
Frågan känns ytterligt retorisk - vilket söndagsskolebarn har
inte sjungt att Jesus älskar alla barn - röd och gul och vit och svart...
(I min söndagsskola klämde vi dit ett "brun" också, när en
tjej med ursprung i Afrika påpekat bristen.)
Men när man börjar läsa är det inte så självklart längre.
"Tycker Gud om barn som kissar i sängen varje natt?"
Jajamensan, inga problem där.
"Tycker Gud om barn som bråkar och slåss hela tiden?"
Tveksam tystnad. Så säger minstingen med ett nervöst leende
"Tänk om det står nej!"
Vi vänder blad och kan andas ut. "Det gör Gud."

Vi hör det igen och igen och igen - ty så älskade Gud hela världen,
du vet väl om att du är värdefull, förunderlig nåd mig Herren gav,
Jesus älskar alla barnen... Ändå är det lätt att undra när det verkligen
gäller. När man bara inte håller måttet. "Tänk om det står nej." 
Det gör det inte.
Det står
"Ty jag är viss om att
varken död eller liv,
varken änglar eller andemakter,
varken någon som finns eller något som kommer,
varken krafter i höjden eller krafter i djupet
eller något annat i skapelsen
ska kunna skilja oss från Guds kärlek
i Jesus Kristus, vår Herre."
(Rom 8:38-39)

Det är skönt att höra, för både små och stora.

För övrigt är jag stolt över min man idag.Vykort

Ursäkta pappa, men det här är ett så sanslöst märkligt vykort att det borde finnas med i någon bok. Vem vill skicka ett kort som visar upp att GL fått ramper till sina lokaltåg? Inte kan NHR dragit in storkovan på upptryckningen av dessa vykort? Inte ens fast pappa är med på dem.


Fick du någon royalty?


Men

Det var inte så jag menade! Jag vet att jag skrev att det vore lika skönt om vintern tog fart på allvar, så att jag kunde slappna av, men... Snö sextonde oktober... Nej, det var inte det jag ville. Det var blott ett kvinnligt sätt att uttrycka önskan om ständig sommar, faktiskt.

Idag har jag fyllt elementen med blötsnöblöta vinterkläder, och suckat i vetskapen att jag kommer få hålla på med det ett halvår framöver. Nu kan det ju bli så att det inte är snö oavbrutet till april, men jag är inte den som låter bli att ta ut några sorger i förskott. Då kan man ju missa dem helt! Så jag suckar och klagar, huttrar och gnäller allt vad jag förmår. Doft av sura vantar i hallen, blöta fötter, kyla och vinterdäck - varför gillar folk vintern? 

Burk 18

Hos min kreativa, driftiga svärfarmor i Skänninge fann jag en burk, mjukt gräddfärgad med blått landskap, snäll mot ögat.

Och:

Finns AB Mjölby Karamellfabrik fortfarande?
En google-sökning ger information. Mellan 1919 och 1944 gjorde fabrikör Carl Printzell (vars sonson för övrigt sedemera kom att tillverka Nötcreme i Hässleholm) geléhallon i Mjölby.

Så ska godis förpackas, tycker jag: I burkar som man kan och vill använda uppemot ett sekel efter att godiset tagit slut.Och som rymmer en hel del.


Ändra

Plötsligt, när jag ögnar mitt två dagar gamla inlägg, lyser ordet faktum mot mig. Från två ställen. Med blott en rads mellanrum. Det är ju inte klokt! Hur har denna vederstyggliga tjatighet kunnat slinka genom granskningen?  Jag rodnar och går raskt in och ändrar ett faktum till oavbruten verklighet. Sedan slår det mig att obruten kanske har aningens bättre klang. Så det blir en ändring till.

Så'n är jag (som Tiffany Persson skulle sagt). Därför är det lite otillfredsställande att blogga på det sätt jag gör - att relativt snabbt svänga ihop några rader, och låta språkliga missklädsamheter och halvfärdiga tankar publiceras. Ord kan vara så mycket mer än min hast tillåter. Kanske skulle jag skriva mer sällan, och låta inläggen vila och finslipas i utkastmappen, innan jag klickar "Spara & publicera"? Eller blir det bara massa pretentioner av alltihop då? Det ska jag fundera på när jag ändrat oavbruten till obruten.

oktober

jag brukar gilla hösten
färgerna
höstlövsfras kring fötterna
regnmättade djupblå kvällar
kastanjer
bonus-soldagar

men med åren tycks vintrarna bli
längre
gråare
svårare att orka igenom

så en del dagar
blir jag trött av
att suga musten ur höstfägringen
att önska att löven ska hålla sig kvar
att låtsas som att vintern inte
lurar bakom alla färger

då tycker jag
att det hellre kunde vara överstökat
att gråheten kunde få ta över
att kylan blev obruten verklighet
så att jag kunde slappna av
och acceptera faktum

men egentligen
gillar jag
hösten

Huset

Som min bokmässeburk så riktigt påpekar - det är ett hopplöst projekt att få både mig och huset att se bra ut på samma gång. Idag var det husets tur, och familjen sattes i mer eller mindre arbete. Resultatet är fint, särskilt med tanke på utgångspunkten.

Jag är varken remarkabelt strukturerad eller ordningsam, så själva idén att ålägga mig huvudansvaret för ett hems organisation är lite skrämmande. Hur ringa min förmåga än må vara, tycks den alltjämt vida överstiga övriga familjens (än så länge), så skrämmande eller inte - ska det bli städat är det oftast jag som får rulla upp ärmarna. Mina och de andras. Det går ärligt talat sådär, det där att ha det fint här. Vi är trots allt fem personer som med liv, lust och lättja stökar ner oavbrutet, och bara städar sporadiskt. Men å andra sidan är vi samtliga väldigt snygga, och det är ju inte heller illa...

Grattis

Mannen i mitt liv fyller år idag. Grattis!

Man vet att man är gammal när skolfotona har brun bakgrund.

Oj, det åskar mitt i hagelovädret - jag stänger av!

Hemma

Här bor jag.


Att se "mitt" lilla samhälle kanske inte är så spännande för dig, men nog är det något visst med flygfoton? (Du har väl upptäckt http://earth.google.com/?) Det är roligt att få överblick över vardagsvärlden, som dessutom ser så vacker och idyllisk ut uppifrån. Det kanske är för den effekten som flygbilder oftast tas på sommaren. Vem vill se grådassiga novembermåndagsförmiddagar på kort, menar jag. Nejdu, vardag kan jag se utanför fönstret eller framför näsan - tacka vet jag Nils Holgerssons julivy!

Ja!


En brevlåda jag hittade för ett tag sedan.
Just nu, när både jag och maken jobbar heltid för första gången på mycket länge (möjligen någonsin), känns allmosor inte nödvändiga, men ändå... Nog vore det ett trevligt komplement till Ingen reklam-märket?

Aftonbön

Aftonbön är en god och fin tradition, tycker vi, och tillämpar den i vårt hem. Det är inte alltid den harmoniska stund som man lätt föreställer sig, men poängerna är å andra sidan fler än jag väntat mig. En stund att stilla sig, få ro inför natten och återfå rätt perspektiv på saker och ting - jajamensan, men också en stund att förmedla till syskon och föräldrar vad man bär med sig efter dagen. Saker som varit besvärliga i skolan, besvikelser, oväntade glädjeämnen, längtan, förväntan och oro. Inte sällan är bönen av den arten att man som förälder får en viss press på sig att bidra till bönesvar, alternativt får en liten näsknäpp - "jag vill att du hinner hjälpa mig med det där pysslet imorgon" var t.ex. en återkommande bön för ett tag sedan. Andra gånger blir det svårare att formulera böner som faktiskt känns relevanta. Det hände ikväll: "Jag vill att Harry Potter ska sluta bra." Jag har aldrig hört talas om att Gud har ändrat i färdigskrivna böcker, men *SPOILERVARNING* i det här fallet behöver Han ju inte det heller. Aftonbön för oss är småprat med Gud och familjen, i bästa fall i harmoni, men även de andra - vanliga - dagarna viktiga stunder.


Pust

Jobba, jobba, jobba, jobba, jobba, släktträff, släktträff, jobba...

RSS 2.0