Svacka

Så vidare värst mycket har jag inte att tillföra för närvarande.

Potter

Jag är en av de många som kan fullständigt förlora mig i Harry Potter-böckerna. Det är, har jag insett, inte helt okontroversiellt i kyrkvärlden, eftersom de vimlar av trollkarlar, häxor och diverse hokus-pokus. Eftersom det är en sagovärld, och eftersom trolleriet är helt fritt från riter och tillbedjan av mystiska krafter, ser jag dock inget problem med att läsa böckerna. Har man läst sista boken, kan man rentav få en del väldigt kristna associationer utan att anstränga sig särskilt mycket alls.

Hursomhelst har vi valt att vänta med att låta äldste sonen läsa böckerna, trots att han slukar rejäla luntor, helt enkelt för att det faktiskt blir rättså otäckt och invecklat ibland. Men igår tyckte vi att det var dags, och han började ivrigt. Nu har det gått två dagar, och han är halvvägs igenom tredje boken. Det är roligt att diskutera med honom, och höra vad han tänker och tror! Så skulle det vara alltid - att man läste samma bok som barnen och kunde prata med dem om innehållet. Bortsett från att det är bra att veta vad som fyller barnens tankar, är reflektion tillsammans med andra är ett roligt och givande sätt att växa i sin förståelse av litteraturen.  

SciFi and Fantasy Art Look! A Weasly! by Maria ´Arinya´ Grenlund

En skön bild av en Weasly-tvilling, målad av go'aste Marre. Om du klickar på bilden kommer du till Elfwood, där hon har fler härliga bilder publicerade.

Nyponros



Om det här vore en familjeloggblogg, skulle jag publicerat bilder på höstmarknadsfynd av pokémon-, hello kitty- och barbie-modell, på tappad tand, badkarslek och lördagsgodis. Vore det en modeblogg skulle ni få se en ny scarf och ett läderarmband - eller inte, förresten; de är nog inte tillräckligt moderna, fast de är nya och jag tycker om dem. Denna blogg är inte heller politisk, kulturell eller kontroversiell i sitt utförande. Den är en lite av varje-blogg, vad jag känner för att skriva idag-blogg, läs och bli lite småglad eller lite fundersam-blogg, och därför kan jag lägga in en bild på en ros helt enkelt för att jag är glad att jag kom mig för att ta en fotopromenad en av de sista dagarna innan hösten tog fart på riktigt.

Grönt

Hoppsan, jag råkade göra lite ändringar i bloggens utseende istället för att gå och lägga mig! Sådant kan man välan få unna sig på fredagkvällar? Headern orkar jag dock inte ta itu med ikväll, så den vackert orange texten får kontrastera mot det sköna gröna tills inspiration infinner sig. Godnatt!

Glädjekällor

För nå'n timma sedan gavs mig en stund vid en glädjekälla. Jag ställde mig i rätt kö. Inte så att kön gick oväntat snabbt, snarare tvärtom. Det gjorde dock ingenting, eftersom tiden jag hade att passa var en bit bort fortfarande, så om jag inte hade behövt vänta i kön, hade jag fått vänta i bilen på parkeringsplatsen istället. Det som gjorde kön till den rätta, var att kassan stängdes efter mig. Och det, det ger ett oväntat lugn i ett normalt hektiskt moment. Att hinna packa ner en veckas mat för fem personer innan nästa person vill ha tillgång till packytan är knappast möjligt. Idag kunde jag, tack vare kassastängningen, lugnt och metodiskt få ner alla varor i kassar utan att ha någon milt överseende eller lätt irriterad person väntande strax bakom.
Sådan kan en husfrus glädjekälla se ut!

Burk 17

Bok- och biblioteksmässan. Nu har jag äntligen varit där! Och det är verkligen stort, mycket och tämligen underbart. Med mig hem hade jag allt möjligt: reklam i olika utförande, tidningar, böcker, almanacka - och en burk. (Och lite annat.)


Det som är så bra med den här burken, är att den erbjuder förklaringar för de flesta dagar - de dagar när huset ser för gräsligt ut, såväl som de dagar när det är jag som inte håller måttet. Nu behöver jag bara en burk som förklarar de dagar när allting ser ut så att man vill titta bort...


Burk 16

Så här ser den ut, burken som inte är min. Än. För mamma, som troget läser min blogg och inte har slutat att skämma bort mig, har antytt att jag kan få en av dem hon har. (Bortskämdhet brukar anses vara ett problem, men man kan också tycka som Stefan Andhés systerson: "Vara bortskämd är väl mysigt.")



Blåheten, solen, fjärilen och prästkragarna - härliga julidagsburk! 

Vi&dom



Den här skylten utgör startpunkten för en del funderingar. Ett av barnen såg den, och tyckte att det är dumt att alla ungdomar klottrar. (Ett annat av barnen blandade en period ihop orden ungdomar och dumbommar - det hör inte precis hit, men är allt ganska skojigt.) 
-Nja, nyanserade jag, det är ju inte så att alla ungdomar klottrar.
-Nej, svarar barnet förnumstigt, inte ungdomarna i kyrkan.

Och jag undrar: När fick barnet den bilden? Att alla som går i kyrkan är goda, ordentliga och snälla, och att alla som inte gör det är sämre människor som förstör och klottrar. Inte för att barnet är ensam om sin världsbild; jag tror att vi är fler kyrkbarn som någon gång, en bit in i livet, drabbats av insikten att det finns värme, omsorg och självuppoffring överallt - även bland de andra... Det borde egentligen inte komma som en överraskning, att vi är av samma skrot och korn - tvärtom, vi är ganska så skruttiga allihop, och vore det inte för Jesus vore vi ruskigt illa ute hela bunten. Så lyder evangeliet, så vitt jag har förstått. Så varifrån kommer den ständigt uppdykande attityden att vi är bättre? Har jag förmedlat det till mitt barn? Den tanken är skrämmande!

Vad skiljer kristna från andra?
Jesus.
Nåden.
Bara det.
Och det vill jag ha i ryggmärgen, i medvetandet, i känslor, i ord och handlingar - i allt jag förmedlar till mina barn, till klottrande ungdomar och alla andra.

September



September har fördelen framför juli
att morgnarna kommer så dags
att jag hinner vakna och uppleva dem.

 




Orka!

...som ungdomarna säger om lite av varje när energin tagit slut. Och nu är det så för mig. Hade tänkt ta ett kort på en burk som är en av de gladaste jag vet, men som egentligen inte är min. Jag försöker vara nöjd med att den iallafall finns i familjen, så att jag kan se den när jag vill, men helt enkelt är det inte. Nåväl, ett kort skulle det bli, men - orka! Nej, vet ni vad, jag har orkat och orkat och orkat en förfärlig massa saker den här dagen och resten av veckan också, och nu tänker jag unna mig att inte orka mer ikväll. Så det så.

Bättre

Vet ni, nu mår jag inte illa på mornarna längre, och det känns inte heller som att jag varje dag tar ett kliv över kanten till ett stup. Tänk att tre veckors mera vana kan göra en sådan skillnad! Det är klart att jag fortfarande har en bit kvar till avslappnad och bekväm, men jag är på väg.

Någon gång under gymnasietiden insåg jag, att när jag väl håller på med det där jag oroat mig för, så klarar jag det faktiskt. Det kan ha varit när jag skulle skriva specialarbete som det gick upp för mig, att det bara gäller att ta tag i den ändan man begriper och kan hantera, och börja nysta där. Sedan löser den ena knuten efter den andra upp sig - metodiskt och odramatiskt. Det gäller uppsatser, föreläsningar, ommålning av rum, flyttningar och nästan allting, tror jag. Det är en skön insikt, som jag håller fast vid när jag dyker in i nya saker, och som fungerat denna gången också.

Men det är klart, jag försöker mig inte på riktigt allt heller - världsmästerskap i tyngdlyftning, husbygge eller att hålla ordning i alla skrubbar t.ex.


Undanflykter

Eller är mina tre men bara ett sätt att slippa dåligt samvete?


(Apropå prioriteringar.)

Prioriteringar

Så här sa jag: Jag är i första hand mamma, och i andra hand lärare.
För så vill jag ha det. Jag är förstås en hel del andra saker också, men när det ska prioriteras mellan dessa två roller, är ordningen solklar. Ända tills man får ett jobb på heltid som man just inte kan tacka nej till i dessa tider, inte ens med motiveringen att man faktiskt inte vill jobba heltid för att man faktiskt är mamma först och främst. Det stör mig att jag varken är hemma när barnen vaknar eller när de kommer hem från skolan. Det retar mig att behöva prata läxor nästan det första jag gör när vi träffas på eftermiddagen. Jag blir tokig på att jag inte ens har träffat sonens nya klassföreståndare eller sett hans nya klassrum än! (Just det ska dock åtgärdas på föräldramöte nästa vecka - äntligen!) När jag använder min tid som jag gör - är jag då verkligen mer mamma än lärare? Det är ju, som bekant, i praktiken som det visar sig vilken teori man verkligen lever efter, inte i orden...

Men - för det finns ett men, ja, t.o.m. två eller tre - barnen är faktiskt inte särskilt bekymrade! De lägger beslag på mig och min uppmärksamhet en stund när jag väl kommit hem, och verkar i övrigt vara rättså trygga i att jag och vi finns där för dem när det behövs. Kanske har jag benådats med av naturen trygga barn, eller är det ett resultat av att jag kunnat vara hemma så länge (med dagens mått mätt) med dem? Jag bekymrar mig alltså mer än dem.

Men nr 2. Vi är ju två. Jag är full av förundran och beundran för alla ensamstående föräldrar som får ihop sina och sina barns vardag!

Men nr 3. Kanske måste man inte välja mellan rollerna? Kanske kan man, med lite hjälp, faktiskt få ihop dem? Det är ju trots allt så, att även om jag som förälder är jätteviktig för mina barn, så är jag inte den enda viktiga personen i deras liv. Vi vill så gärna klara allt själva här i vår kultur, men ett myller av vuxna som älskar barnen är inte heller en så dum idé.

Så'nt kan man fundera på när barnen lagt sig. Fram till dess är det närvaro som gäller...


Djur

Hon som nyss lärt sig läsa, har ägnat ett par kvällar åt en bok från min barndom: Jag vill också gå i skolan (Astrid Lindgren, förstås). Om jag vore författare idag, skulle jag skriva en bok som hette Jag vill också gå i ide. Fatta - att bara vräka i sig fet mat och sedan sova igenom mörkrets och köldens tid, för att sedan vakna utvilad och slank mitt i kvittrande vår. Skulle man tvingas att bli ett djur, då låge allt björnen bra till. På andra plats kommer katten, insåg jag häromdagen när jag var ute i sensommarvärmen. I ett lätt ovårdat hörn av en trädgård, hade en katt lagt sig sådär avslappnat, hopkrullat på rygg som bara katter kan, och sov i solen. Jag, som var på väg hem från jobbet, kände att det kanske inte vore så tokigt med nattskift ändå. Att få det nödvändiga undanstökat när världen utanför ändå inte lockar, och sedan lägga sig i solen och bara njuta... Dessutom skulle det vara intressant att vara kattlikt nonchalant självsäker som omväxling.

Men det duger att vara jag med. Jag sover också en hel del.


Bröllopsdag

Idag har maken och jag varit gifta i 12 år, minsann, och jag tycker fortfarande att det är en bra idé. Jag har fått biskvier, 12 stycken minimala, med mandelbiskvier (så'na som man har i nyponsoppa) som botten, hemmagjord smörkräm och chokladdoppning. Han är inte klok, den där mannen som jag älskar. 


Lillan provar min brudklänning - söt som socker!

Kakor

Måhända finns det en eller annan mamma som känner igen sig i känslan jag har - att man alltför sällan gör saker i barnens takt, på deras villkor. Idag har jag försökt göra bot och bättring, genom att baka tillsammans med barnen. Var och en av dem fick välja sin favoritkaka, och sedan bakade jag den med dem. Eftersom de går i sin moders fotspår, blev det två kladdkakor, och (med viss påhejning av fadern) en dajmkaka. Fördelen med att göra på det viset, är att alla får göra allt - välja, hjälpa till och slicka skålar. Och dessutom får jag ägna mig åt ett av mina största intressen - kakor...

Maken gjorde dock en poäng av att läsa en TT-notis högt för mig i morse:

Farligaste fikakakan funnen.
Efter ingående studier har forskningsföretaget Mindlab International
äntligen kunnat klarlägga vilken kaka som är Storbritanniens farligaste,
rapporterar Londontidningen Telegraph. Och den allra värsta är
dubbelkexet med vaniljkräm. Omrkring 25 miljoner vuxna britter har
enligt rapporten skadats i kakrelaterade olyckor under fikaraster, och
minst 500 har tvingats uppsöka sjukhus. Hotbilden är inte sällan lömsk,
skriver Telegraph. Somliga har skållats av heta drycker då de doppat sin
kaka eller försökt fiska upp resterna av den ur koppen, andra har råkat
peta sig i ögat med bakverket eller ramlat av stolen då de sträckt sig efter
kakburken. Av de 15 riskabla kaktyper som Mindlab skärskådat hamnade
alltså vaniljkrämskakan i topp som den farligaste. Tvåa kom den vanliga
lilla rundkakan och tredjeplatsen intogs av en avlång, chokladtäckt
småkaka. (TT)


Observera att kladdkakan överhuvudtaget inte nämns. Än kan jag äta lugnt!


Snobben






Är det bara jag som håller på Snobben?

Babbel

Bland sonens favoritläsvrår, finns en pall mitt i kundfloden på den lokala secondhand-butiken. Orsaken? Jo:

Det är babblet som gör att man har nå't att stänga ute,
och då är det lätt att fokusera.

Hm.


Färdig

Nu har jag läst ut Stolthet och fördom, och borde alltså vara redo för att göra den utlovade jämförelsen mellan bok, tv-serie och film. (Löftet finns här.) Mina fördomar, och i någon mån också min stolthet, manar mig att skriva att boken förstås är bäst, men helt lätt är det faktiskt inte. Filmen är vacker, tv-seriens karaktärer är underbara och boken lämnar ingenting åt slumpen och har ett ljuvligt språk... Så rekommendationen får kanske bli att göra som jag - sluka rubbet!

Att läsa boken har förresten tagit ännu längre tid än jag trodde i förhand, eftersom jag slocknar i princip direkt när jag lägger mig, ovan som jag är vid att jobba heltid. Därför har jag mestadels läst på bussen, men om man åker buss mitt i soluppgångstid, känns det nästan som ett helgerån att inte njuta av utsikten: gyllene himmel, späda men obegripligt tåliga höstblommor, dimslöjor över spegelblanka sjöar... Och det känns på något vis som att Jane Austen samtycker när jag bara halvhjärtat delar Lizzys våndor eftersom jag är orolig för att missa det ögonblick när skogstjärnen skymtar förbi bussfönstret.  

Älgar

Jag gillar att bo så till, att jag plötsligt kan få se inte mindre än fyra älgar i trädgården: en tjur, en ko och två kalvar. Dessutom finns det i vårt hus ingen som stönar över att ha dem så nära men inte få skjuta dem, och det gör bara naturupplevelsen finare!

2009-05-15


Klant

Maken trodde att han var klantig som lyckades välta ut ett glas med vatten vid middagsbordet, och en stund senare, slå ner ett annat glas i golvet så att det gick sönder (glaset, inte golvet). Nu har jag dock petat ner honom från förstaplatsen i klantmästerskapen, genom att tömma ut min mugg med varm choklad över skrivbordet. Tilläggas bör, att vårt skrivbord hör till den sorten som ibland ursäktas med en vitsig skylt med text av typen "Ordning är bara för idioter - endast ett geni behärskar kaos" eller "Rörigt skrivbord - rörig hjärna. Tomt skrivbord - tom hjärna". Följdriktigt har jag sanerat skrivbord en lång stund nu - under och på dator, skrivare, vägg (inte under i det fallet), papper, skivor, kamera, pennor, golv (inte heller där under) och inte minst sladdar. Får se om musmattan någonsin återhämtar sig. 

Så kan en riktig klant fullborda sin dag.  

Dum

Häromdagen blev det lite kvavt i klassrummet, och en elev fick det kreativa infallet att öppna fönstret. När vi gick därifrån tyckte jag att det kunde vara käckt att ha det på vädringsläge, så att inga påpassliga tjuvar skulle ta tillfället i akt. Alltså vred jag upp fönstrets handtag ett snäpp till, för så går det till att åstadkomma vädringsläge. När rasten var slut och jag ville stänga fönstret, la jag märke till anslaget som sitter på fönstret. Det anslag som har suttit där sedan jag började på skolan, och som jag läst otaliga gånger. Det anslag som med all önskvärd tydlighet säger att man INTE ska vrida handtaget det där sista snäppet. Det anslag som med ett illrött streck markerar när man har vridit handtaget så långt man får. Hoppsan. Nå, vad händer då om man av någon anledning inte bryr sig om anslaget? Jag vet. Fönstret går inte att stänga. Inte ens om man sparkar av sig skorna och klättrar upp på en bänk och försöker med all sin kraft och all den tekniska finurlighet man kan uppbringa. Jag vet. Vad gör man då? Jag var förstås frestad att stänga fönstret så långt det gick, behandla det som Någon Annans Problem och gå därifrån, men jag beslutade mig för att en stunds skam är bättre än dåligt samvete. Med mössan i hand gick jag till vaktmästaren och la, bildligt talat, huvudet på sned och bekände min skuld. "Och du ska va' svensklärare!" sa han, och fixade felet på ett par minuter. Men jag tror att han log när han sa det.
Så snabbt det kan gå att vara dum! 

jooossan

Observera min nya länk här till höger. (Jag tror att det är höger, men jag har ofta fel när det gäller riktningar.)
Den går till Jossans blogg, och den blir man ofta glad av, och ibland får man lite att tänka på.
Hennes motto är "Grejen är att allt är askul!" - det vore välan klatchigare än "För Sverige i tiden", eller vad säger du, kungen?

Bara

Alltså - jag vill att alla jag älskar ska vara friska och ha det bra.
Det är väl inte så mycket begärt...
Jag vill inte bli påmind om livets bräcklighet etc. Faktiskt!




Jajaja, jag vet att det är mycket begärt, men visst låter det enkelt?
Varför blir det inte bara bättre och bättre hela tiden?

Skämt

Varför dör inte skämt ut? Varför tvingas jag höra mina barn berätta vitsar som jag skrattat färdigt åt för 25 år sedan eller mer? (Typ: "Kom nu ketchup, så går vi!", "Allt gott kommer ifrån himmelen" och "I det mörka, mörka kistan låg en död prins...korv!")

Liksom jag i späd ålder, ägnar sig min dotter åt att konstruera egna festliga vitsar. Jag kommer dessvärre inte ihåg en enda av dem, men hon delar säkert frikostigt med sig när hon är vaken, och då kan ni få fröjdas. En annan variant av "skapande" är det som inträffade vid middagsbordet idag, när sonen påpekade att tomaten inte smakade något vidare, och jag konstaterade att det ju var en paprika. Strax regnade vitsar på temat:
"-Den här osten smakade inte gott. -Det är en banan." "-Den här julskinkan var äcklig. -Det är kanske för att det är en räka." osv osv.

Skillnaden mellan mig och mina barn, är att jag faktiskt var rolig. Eller vad sägs om den här:
En kannibal i skolmatsalen: Den här maten är ju inte mänsklig!
Och om man går in i ett mycket litet rum, kan man säga:
Man kan ju få cellskräck för mindre!
Det, mina vänner, är humor på hög nivå!

Eller? Kanske är det någon kosmisk rättvisa som gör att jag får lida precis som jag tvingat mina föräldrar, syskon och vänner att lida genom min dåliga humor...


Burk 15

Ett riktigt skruttigt kort - det var vad jag ville åstadkomma. Alltså ställde jag helt resolut ner burken framför datorn och brydde mig inte ens om att resa mig för att tända i taket. Men när kortet skulle publiceras, kunde jag hålla fingrarna i styr? Nix, vips var kortet beskuret! Men ganska dåligt är det väl ändå?

Denna burk är på något vis lite överkäck (även om man bortser från elgitarrsmagneterna - som kan blinka - och Aladdin-pennan), med sitt träplanksmönster och tryckta sötmandels-ettikett. Varför ska den se ut som en tunna? För att tunnor fordom var sötmandlars gängse förvaringsplats, eller bara för att det går att göra så att en burk, med lite fantasi, ser ut som en tunna? Hursomhaver är det en bra pennburk, och den är fådd där jag även fyndat burk 2 och burk 10.

Regn

Om man nödvändigt ska springa i regnet, kan man lika gärna göra det i London.

Det känns inte lika trendigt att göra det i Ulricehamn.
Eller glammigt.
Eller ens mysigt.
Faktiskt!


(Bilden kommer från http://artchakra.blogspot.com/2003/05/silver-rain-london-town-traveling.html)

Nejdå...

...inte tänker jag hålla upp från bloggen en månad! Allt jag skrev var att det skulle vara bra för min ödmjukhet, och tro mig, jag gör inte allting som är bra för varken min ödmjukhet eller någon annan del av mig.

Plikt

Dagarna går alltmedan tiden och inspirationen undflyr mig. Det underliga är att jag drabbas av lite dåligt samvete eller kanske prestationsångest när jag åsidosätter bloggen några dagar. Jag menar - för vems skull? Sådär väldigt många läsare har jag faktiskt inte (jag vet, för blogg.se tillhandahåller statistik)! Lovar man månne något när man anlägger blogg? Eller är jag bara lite allmänt pretantiös, kanske? Måhända vore det bra för min ödmjukhet att helt låta bli att blogga en hel månad och inse att världen snurrar vidare ändå? T.o.m. för den handfull människor som faktiskt regelbundet tittar in här...

Who Cares? Sticky Notes by Anne Taintor

RSS 2.0