Politik

Först skriver jag rent ut:
-Jag kommer med allra största sannolikhet aldrig att rösta på socialdemokraterna.
-Mona Sahlin är inte min favoritpolitiker.
Med det sagt vidare till dagens politiska händelser.

Vallöften i år är från båda block lite ärligare än jag vant mig vid - de börjar likna läroplanerna modell 94, med "Mål Att Uppnå" (MAU) och Mål Att Sträva Efter" (MASE). "Om ekonomin så tillåter ska vi..." säger man. Det är bra, tycker jag - lite realism mitt i valrörelsen sitter inte fel. 

Hursomhelst. Den rödgröna valplattformen har presenterats idag, och eftersom jag har ledig dag har jag hunnit höra ganska mycket om den på P1. Framförallt har följande två mål/löften upprepade gånger ljudit genom etern:
1. MAU: Maxtaxan på barnomsorg ska sänkas.
2. MASE: Restaurangmomsen ska sänkas. (Fast det tycker visst alla, så vi kan rösta som vi vill oberoende av det där.)

Okej, inga sådär revolutionerande grejer kanske. Det som gör mig lite fundersam är Sahlins motivering till dessa båda ting. De har, säger hon, funderat på "Vilka grupper har det tufft?", och utifrån det beslutat om sänkning av maxtaxa och restaurangmoms.

Öh?

De som har det tufft är väl inte i första hand de som tjänar såpass att de får betala maxtaxa på dagis? Och restaurangmoms... Är jag rysligt gammaldags som inte tycker att det är prioriterat att äta ute när man behöver spara? Men det kanske är restaurangägarna som avses med grupper som har det tufft, förstås, och då är det väl ett bra förslag.

Antingen är jag väldigt smart som genomskådade det där på första försöket, eller så vet jag ingenting om nästan nå't. Jag vet iallafall definitivt inte vilka som borde få styra Sverige de närmsta fyra åren. Som maken uttryckte det: "Förra valet var ett val mellan pest och kolera. I år står det mellan böldpest och ..." 
"böldpest och..."
"och..."
Men! Jag glömde vad det andra alternativet var! Nu blir ju citatet nästan meningslöst och borde plockas bort, och det som skulle bli en så fin slutkläm! Jag skulle kunna fylla på det med en godtyckligt vald riktigt farlig sjukdom. Men då är det ju inte ett citat längre. Så kan jag ju inte göra... Och inte är det riktigt snyggt att ta bort citattecknen och låtsas att jag kom på det själv heller. Ajajaj. Jag slutar skriva nu, och återkommer när jag har kontaktat citatets källa.

Så går det när jag försöker mig på ett politiskt inlägg.

Väntar

Jag undrar hur många minuter om dagen jag ägnar åt att vänta. Hur många timmar per år? Hur många dagar av mitt liv?

Tur att jag är så rysligt tålmodig av mig.


                                                                                                                       (?)

Gäsp

Ryggvärk, trötthet och lektion som inte kunde genomföras som förväntat
vägs upp av eftermiddagens solsken och att maken gav mig en tjuga
när jag kom hem, så att jag skulle kunna köpa glass precis som barnen.

20%

Den här dagen motsvarar 20% av en arbetsvecka, och för min del är det de procenten jag inte jobbar. Jag har bett att få dra ner lite (snart kan det bli ännu mer). Orsak? Det känns helt enkelt inte som att två heltidslöner är värt all trötthet och allt krångel. Det är en stor lättnad att ha en lite kortare arbetsvecka, tycker jag, och förundras över att jag får vara hemma så här i lugnet en vanlig veckodag.

Dessvärre har jag kanske satsat lite högt när jag i tankarna har planerat allt jag ska hinna med under dagen, helst redan innan barnen kommer hem från skolan. Nästa vecka ska jag komma ihåg att planera in minst en timma med en god bok också. Veckan därpå börjar högskoleterminen (jag ska läsa in lite ämneskunskap), så då kan jag inte längre välja mina goda böcker själv...

Idag

Idag...

...har minstingen börjat ettan, fått en ros och blivit fadder för ett förskolebarn. Lyckan är total. Igår jublade hon vid sängdags, för att hon äntligen skulle få gå och lägga sig och snart vakna upp till första skoldagen. Faktum är att även hon som började trean och han som började femman verkar mycket nöjda med att skolan har börjat. Vad glad jag är för att de trivs så bra!

...har jag fått nya elever. Sju språk i klassrummet, åtta om man räknar svenska. Spännande. Och nervöst.
Jag gjorde också ett inhopp i en grupp med nästan bara elever jag haft förut i olika grupper. Det var roligt!

...väntade mig en rosbukett här hemma, utan särskild orsak. Det är den bästa sorten!

...tog jag jobb med mig hem, och längtade väldigt efter att bli klar med det. Nu, när jag är tillräckligt klar för idag, undrar jag vad jag hade tänkt att göra med resten av kvällen. Det lutar åt sömn, efter en stund med "Flyga drake" (boken, inte filmen). Godnatt* på dig!
*eller godmorgon eller vad som passar just nu.Burk 39


Undrar varför jag inte har bokmärken i den här. Det borde man ju ha!


Färglöst

Dåså, då har jag tagit bort färgen från bloggen. Vad tycks?


Knäpp

Med gårdagens huvudvärk i färskt minne, beslutade jag mig för att genast bekämpa första lilla tendens till återfall idag. Denna tendens uppkom under bussresa nr 1 i morse. Alltså klev jag beslutsamt in på Pressbyrån och inhandlade helt resolut en svindyr Coca-Cola - socker, koffein och vätska i ett; vem behöver tabletter då? Medan jag inväntade buss nr 2 (den som skulle föra mig och mina kollegor till kompetensutveckling i en närliggande kommun) tog jag ett par klunkar. Sedan pulade jag ner flaskan i handväskan, att ha till hands vid senare behov. MEN nu är jag ju inte student längre, utan en alldeles vuxen lärare, och således känns det liksom inte riktigt rätt att dricka läsk under föreläsningar. Inte heller känner jag mig bekväm med att dra upp en Coca-Cola ur handväskan när kollegorna står och dricker kaffe i pausen. Så vad gör jag? Jo, jag går på dass, och när jag ändå är där passar jag på att dricka lite. I smyg. Varje gång jag går på toaletten - och det hinner bli några stycken, för jag dricker ju te också vid fikapauserna (hur skulle det se ut om jag inte drack något till frallan?). Vuxenpoängen bara rinner av mig, men det är det ju bara jag som vet...

Det är inte klokt vilka fåniga situationer man (jag) kan försätta sig (mig) i bara för att folk inte ska tycka! Som om folk skulle bry sig...

:)


Hvdvrk

Att försöka minnas allt man med mycket möda och stort besvär lyckades planera för drygt två månader sedan, och att påminnas om så'nt man villigt glömt ett tag ger uppenbarligen huvudvärk av det rejälare slaget. Annars känns det okej att vara tillbaka på jobbet igen, och ännu roligare blir det förstås när eleverna kommer nästa vecka. Samtidigt är det väldigt skönt att jag inte ska jobba heltid i år. Rimligtvis borde vardagslivet bli lättare att få ihop och orken räcka till mer än bara det allra nödvändigaste, även om det känns fjärran just för ögonblicket. Tur att jag inte behöver minnas så mycket mer idag. Var sängen står räcker kanske.

Fjärde

Notera förresten att jag redan har skrivit tre inlägg idag. Detta blir det fjärde.
Som sagt, det kanske är tur att jag börjar jobba igen imorgon...

Stram

Funderar på en ny layout på bloggen, en lite stramare och färglösare variant. Var nämligen på fotografering för ett tag sedan och en av bilderna skulle passa väldigt bra att ha i kanten på en blogg. Bara det att den kanske egentligen inte passar min blogg, utan mer en så'n där som skarpsinnigt kommenterar aktuella världshändelser, eventuellt med en liten knorr. Som en ledarsida ungefär, fast i bloggform. Tror inte jag klarar av den förändringen - iallafall inte bara för att få använda ett bra kort... Möjligen skulle jag kunna strunta i att form och innehåll skär sig.

Kanske tur att semestern är slut imorgon, så att jag får riktiga saker att fundera på.

Strandliv

Semestern är närapå slut, och det känns väl sådär.
Men vilka minnen den gett oss!
Från stränder, till exempel.


Bada...


Fanta...


   
Jag bygger platta gubbar & barnen lägger till en dimension.


Burk 38


En lite udda burk har jag fått från svärmor. Man undrar förstrött varför den har handtag - den är näppeligen stor nog att använda varken som picknickkorg eller lunchlåda. Å andra sidan är den alltför väl tilltagen för att man faktiskt ska förvara fruxo-tabletter i den, utom möjligen om man är sjukligt insnöad på just den sortens tablettaskar. En snabb genomgång i tanken av mina burkar, ger följande resultat: Fordom innehöll burkar gärna det som står på dem, men idag skriver man något som ser käckt ut eller väcker nostalgiska minnen, och låter folk stoppa vad de vill i burkarna. Inte helt äkta, kan man sura om man är lagd åt det hållet (som jag). Om man inte är det kan man glädjas åt en fin burk och åt friheten att använda den som man vill. Det fungerar också. 

Dusch

Ren är jag, igen. Efter en vecka i vildmarken var det gott att ställa sig i en varm och privat dusch i morse och sedan stå framför garderoben och vela mellan massor av rena kläder. Dessutom var frukosten framplockad när jag var färdig, så det var bara att slå sig ner. Vid bordet kom vi att prata om kroppsfunktioner och konstigheter. Barnen undrade om näsan och munnen sitter ihop på något sätt, varpå maken förstås inte kunde låta bli att berätta om den gång en klasskompis skrattade så att mjölken stod som strålar ur näsan på honom. Jag följde upp med att berätta om en liten egenhet jag har - att om jag stänger munnen och kniper till om näsan och sedan försöker blåsa ut av all kraft, känns det som att luften kommer ut genom tårkanalerna. Barnen testade förstås, varpå minstingen upplyste: "För mig kommer det ut genom rumpan!" Maken frustade till. Jag satt mitt emot honom och såg fyrverkeriet av fil och müsli som kom ur hans mun, men ducka hann jag inte. Bara blunda. Och sedan fick jag duscha en gång till, och välja en ny tröja. Men det är nästan värt det - det såg rätt kul ut... Och ren är jag. Igen.

RSS 2.0