PIM

Maj har försvunnit i ett töcken av jobb och extra-aktiviteter. Bloggandet är, som synes, inte högprioriterat. De senaste två eftermiddagarna och kvällarna har jag ägnat åt att sammanställa en ganska patetisk liten "film". Som varande en av rikets alla lärare, ska jag nämligen kompetensutvecklas på datorområdet, och igår löpte tiden ut för inlämning av PIM-kursens tredje examinationsuppgift: en film. En pedagogisk en, som gärna ska kunna användas i skaparens pedagogiska arbete. I mitt fall innebär det bl.a. att speakerrösten (jag, alltså) pratar långsamt och artikulerat så att det låter fånigt... Men nu är den inskickad, och det räcker bra så. Youtube får klara sig utan mig.

Två av barnen ställde upp som försökskaniner (den minsta bedömdes för ung för den ordklasskunskap som var nödvändig), och resultatet blev, förutom filmen, två dikter och en del fina kort.

  

Publicerat

Inlägget nedan skrev jag i söndags, när det var högaktuellt eftersom det var pingstdag. Sedan glömde jag visst att trycka på publicera-knappen - men nu är det gjort!

Nu åker dagarna höghastighetståg. Jobb, avslutningar, fotboll, födelsedagar, mer jobb, lite hushållsarbete (fast det mesta hinns/orkas inte med) och massa extra jox. Jag hade glömt hur mycket som händer i maj! Men ganska snart tar det närmast tvärstopp, och lugnet, sovmorgnarna och tiden infinner sig. Så är planen iallafall.
Snart!

Pingst

Det är pingst och jag minns en gång när en klasskompis frågade varför vi egentligen firar den. Fast det för mig är mycket mer självklart än vad Valborgsmässoafton kommer ifrån, fick jag börja om några gånger innan jag hamnade på en begriplig våglängd.

Idag predikades det förstås om helig ande, andedop och tungotal - jag tänker mig att det senare kan tyckas som det märkligaste kyrkfolk har för sig. Det skulle jag nog tycka iallafall, om jag inte var mitt inne i smeten... För övernaturligt måste man nog säga att det är. När det gäller Gud är övernaturligt liksom naturligt.

Tungotalet är, såvitt jag kan förstå, ett språk ämnat för privata samtal med Gud. Det kommer stunder när jag inte förstår mig själv och det som händer mig, och Gud är alltid bortom det jag fattar. Ibland känner jag att jag behöver uttrycka mer än jag kan, helt enkelt för att orden och förståelsen inte räcker till. Då är tungotalet en gåva - Gud hjälper mig att lätta mitt hjärta för honom, att formulera det jag inte kan. Det är väldigt snällt, tycker jag, eller kyrkligare uttryckt - vilken nåd! Jag kan inte påstå att jag vet hur det går till, men det fungerar och det räcker. (Jag använder många saker jag inte förstår. Mobiltelefoner, datorer och blixtlås, till exempel. Så jag är van, menar jag.)

Alltså - jag säger något som är verkligt viktigt för mig att säga. Jag vet inte vad, men Gud hör och förstår, och eftersom han är Gud och inte jag, är det nog. Det gör mig extremt beroende av honom, förstås, men det är okej. Alla gånger att jag hellre är buren av Gud än utlämnad åt min egen pyttiga styrka. 


Recept

Namnet till trots publiceras få recept på denna blogg, och definitivt inga recept på emmakaka. Den innehåller nötter (som jag inte tål) och jag är faktiskt lite sur på att det redan finns en kaka med det namnet så att jag inte kan uppfinna en. 

Nå, kakor gillar jag, och idag har jag bakat en ny sorts muffins. De är glutenfria utan att vara bakta på den rättså trista mjölmixen. En av våra töser är glutenintollerant, och vi provar både ditten och datten för att hitta saker som passar henne. När jag upptäckt något bra delar jag gärna med mig, så att fler vet vad de kan bjuda på (och äta själva) när gästerna behöver glutenfritt. Alltså:

Chokladmuffins med cocos  
C:a 36 st.

150 g margarin (misstänker starkt att smör vore en hit!)
200 g mörk blockchoklad
1 påse cocos
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
3 ägg

Smält margarin och blockchoklad tillsammans (i micro eller över vattenbad). Rör ihop allt övrigt, och blanda sist i den smälta chokladröran. Lägg en matsked smet i varje muffinsform. Grädda c:a 10 min i 200 grader.

Receptet är hämtat ur boken DagensMuffin (Johan Wistrand), och enligt den är de småsega muffinsarna godast någon dag efter bakningen. De var väldigt goda nybakta också.

Åska

Åskan kändes i luften i två dagar innan den väl kom. Och i huvudet. Har väl en del luft därinne också, kantänka. Så varade blixtrandet och dundrandet också en god stund; det får man ju förstå. Efter en så lång uppladdning vore det ett antiklimax utan en rejäl urladdning.

Men nu - det är så ofattbart skönt! Alla skumma spänningar och tryck runtomkring och inuti släpper, och det vore rent slöseri med härlighet att inte öppna fönstren.

Och det här, kära ni, var bara en ren naturbetraktelse född ur lättnaden och glädjen över kvällsbrisens friskhet. Inget djupare än så. Ingen symbolik. Hoppas det är OK.

Burk 36

Inte vacker, ganska plottrig och lite udda är mormors burk. Det skulle vara roligt att kunna säga vad mormor hade i den, eller var den brukade stå hos henne, men jag minns knappt min mormor överhuvudtaget. Hennes och morfars hus har jag fler minnen av. Hade burken stått nära drickabackarna i källaren eller bredvid hopprepen i trappan på väg dit, eller möjligen fungerat som behållare åt klädnyporna på den grönrosa balkongen, då hade jag kanske kommit ihåg den. Men förmodligen inte. Den är trots allt varken dricka, hopprep eller klädnypa - d.v.s. sådant jag tyckte var viktigt mina arla år.

Hursomhaver, nu står burken bland många andra på köksskåpen hos oss. I den är det knappar och lite andra sybehör. Jag hoppas att jag så småningom ska ha samlat på mig många, många knappar - lika många som faster Gerd hade - så att de kan få flytta till en större burk. Tills vidare får de bo i mormors burk, som jag gillar i all dess märklighet.

Negativ

Om jag skriver ner mina inte så positiva tankar helt kort först, kanske något mer upplyftande kan komma fram sedan?

Åderbråck.
Torra muffins.
Inga fler långhelger.
Säkerhetsdosestrul.
Pollen.
(väntar)

Funkade inte. Återkommer en annan dag.


Kollage

Mycket sällan lyckas jag uppbåda mental ork till flera timmars pyssel med barnen. Det händer vid jul, men då är det mer plikt än lust. Men idag, minsann, har vi pysslat! I flera timmar har vi suttit och bläddrat, funderat, klippt,  testat och klistrat. Resultat:Barnen är helt överväldigade av vår bedrift.
"Det tog Gud flera dagar att skapa världen, men vi gjorde det här på några timmar bara!"

Vill

Dagens bekännelse:

Jag vill skriva en bok. Har alltid velat. Rent språkligt skulle jag kanske fixa det, men det finns ju andra hinder.
Hinder 1: Jag har absolut ingen aning om vad boken skulle handla om.
Hinder 2: Brist på tid, tålamod och hängivenhet.
Hinder 3: Mina tankar är i regel av det korta slaget, som räcker till blogginlägg och möjligen en novell eller ett kåseri, men knappast till något längre.

Suck.

På en kurs jag gick för ett par år sedan fick jag i uppgift att skriva första kapitlet i en tänkt roman. Det var roligt att skapa en karaktär och att bygga upp stämning och spänning, men när kapitlet - och därmed uppgiften - väl var slut, var idéerna också det. Faktiskt hann karaktären bli ganska verklig för mig, och jag funderar fortfarande på henne ibland; vad som låg bakom det som hände i "kapitel 1" och hur hon skulle ta sig vidare. Men jag vet inte. Så det blir nog ingen roman. Bara blogginlägg.

Positiv

"Här står dörren på vid gavel för mig: det är gott om uppgifter och motståndarna är många."

Så kan man ju också se på saken.

(Citat: Paulus i 1 Kor 16:9.)

Tapet

När jag ändå lägger ut bilder på hemmets väggar - detta, kära syster, är särskilt till dig.

  

Är det blå luvor, eller...? (Observera spiralen uppe till höger. Dubbel säkerhet.)
Jag vill tapetsera.

Fin

En award har jag fått, från pastorsfrun. Nu åligger det mig att skicka den vidare till sju andra bloggare, och att berätta sju saker om mig själv. Det tänker jag inte riktigt lyda - berättar om mig själv gör jag ju mest hela tiden, och det är inte så länge sedan jag tipsade om andras bloggar. Så jag gör en minivariant...

Awarden går till den nystartade bloggen ejjjje - som en uppmuntran i bloggandet, och för hur hon reagerar vid fiskförsäljning medelst dörrknackning.Och nu till en grej om mig själv.
Häromåret målade vi om vår sängkammare från blekgrön åt det mintiga hållet till djupt illande röd. Maken dekorerade en vägg med en fin bild från nätet som schablon:
Precis samma bild som i awarden! Nätet är kanske inte så stort ändå.

Burk 35

Vackra vitsippebackar har satt vårkant på vardagen den här veckan.
Lika blommig som skogen, men i fler färger, är denna burk från Brohjälpen i Falkenberg.
Fullständigt oemotståndlig!

Sorg

Vad skriver man när ett litet barn inte fick leva? Jag skriver inte mycket...
Min svägerska berättar på sin blogg om det som just hänt, om babyn som inte klarade livet utanför mamma. På något sätt känns det som att jag inte kan skriva så mycket, som att sorgen inte är min. Det är inte min mage som livet har flyttat ut ur, det är inte mina barn som inte får sitt syskon, det är inte mitt hjärta som lärt känna den djupaste sorgen. Den sorg, saknad och undran jag känner är verklig, men ändå inte jämförbar. Därför skriver jag inte mycket.
Lilla Silas, jag sörjer att jag inte fick lära känna dig, hålla dig, älska dig, känna ditt hjärta slå.
Jag hoppas du känner igen din faster när vi möts hos barnavännen...

Lördag


Städar, tänker på livet, spelar spel med lillan.
Så hon sitter! Det ser inte klokt ut. Det ser ut som jag brukar sitta.


(Eller undviker jag att tänka på livet?)
(Ifall någon inte har förstått det: Reklamen i bloggen är inget jag väljer själv. Rösta gärna på något annat parti än socialdemokraterna.)

RSS 2.0