Framtänder

För länge, länge sedan (i februari 2009) skrev jag om min minstings fina småbarnsleende, och att jag inte ville att hon skulle bli av med det. Så här såg hon ut på den tiden:


Vad jag inte hade räknat med var att jag skulle få som jag ville. Nu är hon åtta och ett halvt, och framtänderna sitter envist kvar. Tänderna bredvid är av den rejälare sorten, så det börjar bli lite obalans.För några månader sedan var vi på en "rolig" röntgen (hon fick ligga i ett rör) och hon verkar vara alldeles galet välutrustad när det gäller framtänder. Sex stycken har hon, och det är ju i mesta laget. Om en dryg vecka ska fyra av dem bort, medelst operation. 

Sensmoral: Var försiktig med vad du önskar dig.
(...för det måste väl vara mina önskningar som styr världen?)

Mellandagar

Mellandagar, det är grejer det! Den minimala ledigheten före julafton när allt behövde göras fick mig att totalt glömma mellandagarna och den ljuvliga kravlösheten de innebär. Nu är jag mitt i den, och jag läser, designar om bloggen, äter rester, träffar kompisar, fyndar lite på mellandagsrean och plockar förstrött undan lite överblivet paketpapper. Det är så skönt och så välgörande! Dessutom regnar det, och det tycker jag om. Det känns som att jag får kompensation för den där hösten som flög förbi de där dagarna när jag inte orkade mycket mer än jobba, göra det absolut nödvändigate hemma och sova.

God mellandag på dig!

Jul 3

Och så var tredje och sista julen, den med min släkt, firad. Tänk dig 24 personer, varav åtta under femton år, på en hyfsat liten yta... Det är ganska kaotiskt och väldigt mysigt: 

Småprat i alla hörn, en liten som gast-sjunger "...och skjuter tomten i baken" för full hals om och om igen, två av de större barnen som lever sig in i sina tomteroller så till den milda grad att de inte kan dela ut ett enda paket utan att få varje person utpekad för sig, brylépudding i mängd, hysteriskt roliga youtube-klipp som ska visas för alla, skattjakt på naturreservatet, förstrött cernitpyssel kombinerat med graviditetsprat, strömavbrott i halva huset, tävling i handledskraft mellan de vuxna bröderna - och över alltihop ett regn av konfetti.

Som sagt: ganska kaotiskt och väldigt mysigt.

Jul 2/Burk 54


Jul igen. Jag har fått en kakmonstertröja och en kakburk bland annat... Det så roligt att se vad andra tänkt ut för att göra en glad! Och så är det förstås roligt när man lyckas med sina egna uttänkningar. 

Vi hade en väldigt bra julafton, med Samling runt krubban, julmat och julgodis, klappar, pluttan som läste julevangeliet (ur Grönsaksbibeln, något annorlunda variant), mestadels glada barn som då och då bröt ihop av ren spänning, och rent allmänt ett alldeles lagom tempo. Glad för trevligt sällskap, go' släkt och för allt möjligt annat.

Julstök

Betygen är satta, jullovet är här, klapparna är köpta (och de flesta är inslagna också), granen står i källaren och vänjer sig vid värmen, julskinkan ligger i vårt nya kylskåp (jo, för julmaten behöver kyla och det gamla kylskåpet slutade producera sådan nu i veckan) och ska griljeras imorgon, vi har "marsipanat" och gjort mashmallow-klubbor, tvätthögen är kraftigt minskad och det känns riktigt överkomligt att det är jul om ett par dagar. 

Imorgon: städning av golv och lite annat, julgransklädning, griljering och lite annat smått och gott. Tror bestämt att min favoritjulskiva med Crystal Lewis ska få ackompanjera. Julsånger i jazz!

Smakprov:

Betyg

Fy och usch vad det är svårt med betygssättning!
Betygskriterierna för matte-kursen jag undervisar i är dessutom extremt vaga, eller vad sägs om det här:

Kriterier för betyget Godkänt

Den studerande använder grundläggande matematiska begrepp och metoder för att formulera och lösa problem i ett steg.
Den studerande använder matematiska termer och symboler i sitt rätta sammanhang.


Och det är allt som står om godkänt-betyget. Kursplanens mål är en smula mer utförliga, men sannerligen inte mycket. Tur att det finns kursböcker och Nationella prov - deras utformning ger betydligt klarare riktlinjer. Förresten, snart nog drabbas även min kurs av de nya kursplanerna, men det lär inte bli lättare att sätta betyg efter det heller.

Jaja, senast måndag kl. 10 har jag lovat att vara färdig, och det kommer jag vara också, på ett eller annat sätt. Jag satsar på rätt och rättvist.


Effektiv

Skotta, städa, tvätta, grädda pannkakor, baka pepparkakor med barnen och ikväll är det julbord. Vore jag så här effektiv alla dagar skulle vi kunna få en Madicken-jul. Och om jag inte hade varit på jobbet om dagarna, förstås. Det får bli en modernare variant av jul; det är just ingen som brukar klaga över det, när man tänker på saken.

Alingsås

- Hur kändes det att stå i Globen och framföra sin egen låt?
- Det var rätt najs, faktiskt.

Aaah, varför är inte hela världen från Alingsås?

Födelsedag

Att fylla år är bra för självkänslan.

Då och då plingar mobilen till med en ny hälsning, och på facebook trillar grattisen in i en strid ström. Nyss ringde en kär gammal vän som jag inte pratat med se'n förra året den här tiden. Maken hade t.o.m. med sig gratulationer från De äldres fest (som han medverkade på i förmiddags - en oväntad bonus med ungdomspastorsyrket)! Och min underbara familjen tar i från tårna för att hitta grejer som gör mamma glad. Klart de lyckas!

Bortskämd, det är vad jag är!

Huj

Jag vet inte riktigt vad som hände på jobbet idag. Jag steg in genom dörren några minuter i sju, tog en runda för att vattna blommor, tända adventsljusstakar och byta några ord med städerskan. Sedan var klockan plötsligt dags att sluta, och när jag halkade ner för backarna till busstationen kändes det knappt som att jag hunnit vara på jobbet alls. Det som var så oerhört fängslande att tiden rann iväg måste, obegripligt nog, ha varit ihopknåpandet av matteprov. Vem vet, en dag kanske jag skriver läromedel, för jag tycker faktiskt att det är väldigt trivsamt att sitta och sätta ihop övningar. (Önskar bara att jag kunde illustrera själv, för det är rysligt svårt att hitta bilder som visar precis det jag är ute efter.) Egentligen borde jag nog fortsätta med provskapande ikväll, men vi ska ha gäster och man kan ju inte ha roligt jämt... 

Nej, det där sista var någon sorts tvärtomspråk, men det förstod ni väl?

Jul 1

Årets jul nr 1 är avklarad här i huset. En jul light - alltså pepparkakor, must, skumtomtar och lite klappar men inte skinka, revbensspjäll, knäck eller gran - har vi firat med svärfar denna helg. Nästa jul tar vi på självaste julafton (mer släkt), och se'n har vi jul nr 3 på annandagen (ännu mer släkt). Ingen av dem lär bli light-versioner, men det ska vi nog klara av efter vår lilla uppladdning den här helgen.

Julevangeliet har vi också hunnit få höra en gång. I fredags var det julkonsert med Dynamic (njutbar!), och bland alla à capella-sånger bjöds också recitering av julevangeliet. Jag blev riktigt upprymd när julbudskapet landade i hjärtat igen med hjälp av det och två ytterligare inslag i konserten:

En sång handlade om hur befängt vi beter oss i jul, som om grannen har allt bättre än vi; som att julen kan bli rena himlen om vi bara har alla rätta attiraljer. Välgörande för mig, som alltid drabbas av julstress och har svårt att njuta. 

Sedan var det klassikern, den som vi sjöng redan i barnkören och som jag i hemlighet drömde om att få ta solot på; "Ära vare Gud i höjd, frälsaren kommen är! Frid på jorden från vår Gud, som vill alla människor väl." Dynamic sjöng den engelska varianten och där lyder texten:

Hark! the herald angels sing
Christ is born today
and man shall live forevermore
because of Christmas day

Och det är ju det julen handlar om. Möjligheten till evigt liv föddes den där natten i stallet.

RSS 2.0