Lördag

Jag har städat kyrkan, handlat födelsedagspresent och lite annat, kört hem och hämtat ett barn, kört tillbaka till sta'n med barnet och lämnat det på kalas, veckohandlat, kört hem, dammsugit, maskeringstejpat och betsat lister, fixat middag samt kört till sta'n och hämtat från kalas. Under tiden har maken spacklat tak. Jag är inte avundsjuk. 
 
 
 
 
Nej, inte ironiskt. Vilken arbetsställning!

Spackileri

Jobbar man bli bloggen lidande, tydligen... Men så finns det inte mycket nytt att fota. Väggar spacklas och det är väl mest det som händer. I början av nästa vecka ska mattorna komma på plats i badrummet, är det sagt, och gissa om det ska bli skönt att ha två badrum igen! Särskilt som det ena används som diskutrymme... Om jag har förstått allting rätt, är vardagsrummet i princip färdigt för tapetsering också. Visserligen är det köket som är besvärligast att vara utan, men det ska ändå bli skönt att ha fler rum att breda ut sig på. 
 
I övrigt har vi saker som det är två av: förkylda familjemedlemmar, barn med trasiga vinterskor såhär i sluttampen av vintern (suck!) samt ominstalleringar av min jobbdator den här veckan.

Spackel

Badrumsspackling 1 av 3 färdig. Tydligen behövs det tre lager spackel i våtrum när man har nya gipsplattor. Spackel luktar inte särskilt gott, om än harmlöst, men det är bara att vänja sig. Hela vardagsrummet ska nämligen bredspacklas, pga att det är en vävtapet som ska tapetseras över.
 
Banklånet är godkänt och insatt på kontot, så nu är det bara att börja betala. Inte så spännande, men ändå skönt att ha tänkt färdigt. 
 
Och det var det hela för idag. Ha't gott!
 
 

Baksidan

Helt snällt och förrädiskt har jag bjudit på framstegen i rummen som renoveras. Nu ska ni få ta del av två av de rum som inte renoveras, men som drabbats hårdast av tömningen av övriga rum.
 
Först ut: Gästrum/kontor. Vi ställer oss tveksamma till nattgäster för närvarande. 
Utöver de vanliga möblerna finns här tre bokhyllor, ett stort akvarium med tillbehör, en stereo, en CD-hylla, diverse bokkassar och lite annat. 
 
Så har vi "Blå rummet", som vårt lilla krypin mellan hall och balkong lite väl pretentiöst heter. 
Här finns en hel del av det som hör hemma i köksskåp och städskrubb, men det är fördelat på andra rum också. Matlagning, eller en enkel framplockning av frukost bara, involverar nu att hämta saker i inte mindre än fyra olika rum. 
 
Förresten har flickorna gett oss lite provisorisk konst på vår nya köksvägg. Man måste ju passa på att måla på väggen de gånger det faktiskt inte gör något!
Eller, som det står under den på bilden mycket bleka Elsa: Nu behöver vi ingen tapet!
 
 
 

Slö

Jag är makalöst slö idag; sitter mest bara på sängen och tittar på Netflix. Eftersom jag helst undviker att diska på vår provisoriska diskbänk - det tar på ryggen! - har vi ätit revbensspjäll och potatissallad på papperstallrikar idag = minimal matlagning, minimal diskning. Renoveringen har ännu inte kommit fram till det stadiet när vi ska börja göra saker själva, men det är klart, dammsuga kan man ju alltid. Om en stund. Kanske. 
 
Slö! Men det må väl vara hänt, för på måndag är lovet över och så'na här dagar är trots allt ganska ovanliga. 

Uppdatering

Nedan syns vårt kök i dagsläget. Golvet är förberett för mattläggning, och de sista gipsskivorna i taket samt listerna ska komma upp idag. Det hade ju varit käckt om taket hade blivit färdigt för målning före helgen, så att vi hade kunnat måla det innan golvet läggs, men så blir det knappast. Vi får väl täcka golvet eller försöka vara försiktiga istället.
 
Det är inte så värst mysigt i köket just nu, men vi tänder ljus till frukosten och gör vad vi kan.
 
 
I onsdags var det toaletten som var projektet. Från kaos på förmiddagen...
 
...till "det närmar sig" på eftermiddagen.
 
Om jag har förstått saken rätt, måste det spacklas in en avrinningslutning i duschen, men sedan är det färdigt för inplastning. Vi har valt plastmattor på både väggar och golv, helt enkelt för att det är både billigare och säkrare än kakel, särskilt som vår kåk är gammal och opålitlig. Kan något röra sig, kan vi räkna med att det kommer att göra det. 
 
Och så vardagsrummet! Golvet är lagt så när som på slutplankan. Idag ska golvlisterna komma på plats, och sedan är det bara tapetseringen kvar. Vi får inte precis några besked om när saker ska hända, men jag röstar på nästa vecka. Lägg förresten märke till den skarpt mintgröna färgen längs golvet. Tänk att ha ett helt rum i den färgen! Vi har valt lite mer diskreta toner, jag lovar!
 

Blablabla

Golv, tak, tapeter, blablabla... Jag har sovit i fåtöljen en stund och vaknade med känslan att renoveringen är väldans tjatig. Men iallafall: gipsplattor (=nytt tak) uppe i nästan hela köket, återstår gör snedtaken. Golvet är förberett för mattläggning, och idag har vi valt vilken matta det ska bli. Vi har också hämtat tapeter samt köpt tapetlim, spackel etc, samt sett ut bröstpanelen som vi ska sätta upp i köket. Klickgolvet i vardagsrummet är på plats. Och så har jag sovit i fåtöljen och ska snart ta fram semlor till familjen. Det är inte heller oviktigt.

IKEA

Ett antal timmar på IKEA, och köksinredning (minus vitvaror) är beställt. Min spatialt bättre tänkande hälft har suttit och fixat runt lite i deras köksplanerare på nätet, så ganska mycket hade vi hunnit fundera på i förväg. Vi har också varit där och sett vad som finns att välja på förut, och det var nog bra. Det blev ändå en del saker att tänka på när vi var där, och nu skulle det vara skönt att inte behöva tänka mer på ett tag. Men det ska nog bli bra det här! För den som är nyfiken och har koll på sortimentet: Skåpsluckorna heter Kroktorp, bänken ska vara träfärgad och fläkten är lite retro-emaljfärgad.
 
Snickarna har inte jobbat med taket, som jag trodde, utan med golvet. De har lagt ett lager golv ovanpå planklagret, gissningsvis för att jämna ut det lite. Det går lite långsamt, tycker jag, men å andra sidan får vi inte köket förrän om drygt tre veckor (TRE veckors diskning på toa!), så det spelar inte så stor roll. Och jag brukar tro att allt ska gå snabbare än det gör och vara billigare än vad det är, så det var väl egentligen förutsägbart.
 
Förresten, det har hänt något okänt med våra telefoner, så för närvarande är det mobilerna som gäller om någon behöver nå oss.
 
 

Bilder

Tadaaaa! En vägg!
 
Städat och fantastiskt hemtrevligt. 
 
Imorgon kör det igång igen. Snickarna ska ta itu med taket, tror jag, och husägarna (maken och jag) ska beställa kök. Kök, alltså, vilken uppfinning! Bara idén med diskbänk, känner jag, borde belönas med ett nobelpris.  
 

Helg

Det blir inga bilder idag, för sladden för överföring till dator är flera meter bort... Men igår kom den nya väggen upp och det mesta av hålet i golvet är borta, så köket/matrummet börjar se ut som ett hyfsat normalt rum. Snickarna städade dessutom undan det värsta efter sig, och när de nu inte ska vara här på ett par dagar, gick jag ett varv med dammsugare och dammtrasa.
 
Och så har jag beställt tapeter till köket! Hjälpes, med alla dörrar, fönster, snedtak och småsnuttar är det svårt att veta hur mycket som går åt. Den mycket hjälpsamma personalen i affären hjälpte mig dock att räkna på mönsterpassning och sådär, så förhoppningsvis blir det varken för lite eller alldeles för mycket tapet. Jag tog med mig ett par häften med mattprover också, och har börjat ringa in ungefär vad jag tror blir bra. Ikväll kommer maken hem, och sedan kan vi tänka tillsammans. Det har varit lite läskigt att vara tvungen att fatta en del snabba beslut den här veckan, när han har varit borta.
 
Lillan kom redan igår, så vi har fått lite egentid tillsammans - kikat runt i affärer hon tycker om (dvs inte klädaffärer), ätit i vårt knasiga kök och på sta'n och pratat en hel massa. Men vi har också hållt oss i olika delar av huset ibland, för det kan man behöva efter en veckas intensiv lägergemenskap. Nu ska vi strax åka och hämta resten av familjen, och sedan vidtar äventyret att leva fem personer i ett byggkaos. Förvisso ett i-landsproblem, men man får ta de problem man har...
 

Ny vägg

Det är spännande att komma hem på eftermiddagarna nu! Jag vet inte hur planerna ligger dag för dag, så jag får gå runt och kika lite när jag kommer. Igår vet jag inte riktigt vad de gjorde, mer än att plocka ner ytterlagret på en vägg samt lite taklister. Jag gissar på något rörarbete också, men jag vet inte som sagt.
 
Idag när jag kom från jobbet mötte jag ett par elektriker som höll på att plocka ihop sina saker. En massa el är dragen, och det hänger sladdar och rör så jag blir yr. Förut var elen lite feltänkt, så det gick till exempel inte att använda vattenkokaren när diskmaskinen var igång utan att strömmen gick. Nu har de dragit mycket av kökselen från vår andra elcentral (den i källaren) eftersom det ändå var öppet den vägen pga rörarbetet. Jag visste inte ens att det var ett alternativ, men jag hoppas att det blir bättre nu! Grunden till den nya väggen är på plats också, och så här ser det ut:
Elektrikerna har pekat ut vilka sladdar jag inte ska pilla på. Det var nog väl det, med tanke på min obetänksamhet hittills... Det är ett gammalt dörrhål där också, som ni ser. Det hade varit spännande att få se en ritning över huset i originalskick, men någon sådan finns tyvärr inte att tillgå.
 
Snickarnas sopsäckar var slut, så ikväll får jag navigera mig fram när jag ska till toan/köket (suck för toa/kök!). Se själva!
 
 
Lite mer är gjort på taket, infästningar (eller vad det kan heta) för toalett och handfat är på plats, och så har jag upptäckt att vi hade en smatt stengolv under klickgolvet i vardagsrummet. Rent allmänt är vardagsrumsgolvet något av ett lapptäcke; det kan inte vara första gången det görs om!
(Ja, det är vardagsrummet. Det grå under byrån är alltså sten, dårå.)
Jag hoppas lite att det nya golvet ska läggas imorgon, för det vore skönt att kunna använda vardagsrummet mer när familjen kommer hem i helgen. Just nu finns det till exempel inte någon bra plats att sitta och äta på. Å andra sidan vill jag förstås att köket ska komma i ordning så snart som möjligt, så jag protesterar inte om de arbetar där heller. Så länge det går framåt är jag rätt nöjd. 
 
 

Bilder

Ursäkta bildernas kvalitet, men kameran är som sagt paj så bilderna är tagna med mobilen.
 
Så här såg köket ut igår:
Väggen med köksskåp och diskbänk var delvis riven, liksom bakre väggen på städskrubben (en gammal toalett).
 
När jag kom hem idag såg det ut så här:
Ytterligare lite vägg nedtagen, golvmattorna upprivna, taket ligger delvis på golvet och fläkten är bortplockad. Den uppmärksamma kan också se att det en del rörarbete är gjort. Ganska mycket faktiskt, mer än vad som syns på bilderna.
 
Vardagsrummet:
Igår revs det gamla golvet ut, idag har det kommit till en remsa nytt golv. (Tarketts Apple Tree, det första av det nya vi valt som kommer på plats.)
 
Och så toaletten igår och idag. Det pågår någon slags mystiska rörarbeten där - som jag har godkänt - men jag kan inte specificera framstegen.
 
Förutom det här; det är lätt som en plätt att förstå förbättringen.
Det är duschgolvet igår (alltså källaren sedd genom taket) respektive idag. Idag går det inte att kliva igenom om man inte siktar riktigt ordentligt. 
 
Tänk att vara hantverkare! En dags arbete kan göra så stor skillnad. Det känns mil ifrån vad jag håller på med, där det ofta är små steg och mycket tålamod som gäller. 
 
 
 
 

Hoppsan

Såhärdåva... Det är ju roligt att dokumentera renoveringen steg för steg, särskilt som familjen inte är hemma och kan se hur processen ser ut. Alltså tog jag kameran när hantverkarna lämnat för dagen och gick runt i huset. Laminatgolvet i vardagsrummet borta - klick klick. Plastmattan på toalettens golv och väggar borta - klick. Duschen nerplockad till isoleringen för att komma åt rören - klick. Om man skulle ta ett kort från andra vinkeln också? Jag satte in en fot i duschen lite slarvigt, hamnade i bara isolering och foten sjönk, sjönk, föll, föll och det ville liksom inte ta stopp. Allvarligt talat - är det inte lag på att ha ett lager golv under isoleringen också??? Jag blev hängande med ena benet dinglandes ner i källaren hela vägen upp till rumpan. Det andra benet och resten av mig var kvar på dass. Om det var läskigt? Jodåvars, och jag misstänker att det där som ömmar på rumpan är ett rejält blåmärke. Men jag kravlade mig upp och kunde gå ner i källaren och hämta toffeln jag tappat när jag trillade genom golvet. 
 
Kamerans objektiv skadades i fallet, så resten av dagens arbete - städskrubbens bakvägg nerriven och golvet öppnat (hjälp!) samt väggen mellan köket och matrummet (och därmed köksskåp och diskbänk) nerriven - dokumenterade jag med mobilen. Sedan åkte jag och köpte diskbaljor och byggde upp en provisorisk diskbänk på badkaret, och nu orkar jag inte ens lägga över kort från mobilen till datorn. En annan dag. 
 
Hjälpes. Jag satte faktiskt foten rakt igenom ett golv. Allvarligt talat!

Städar

 
Så här ser den ut, vår städskrubb som fordom var en toalett. Orange, mintgrön, brun och ljusgul. Eventuellt finns den inte kvar när jag kommer hem från jobbet imorgon, så jag fotade den. Den brukar förstås inte vara så tom heller, tvärtom har det tagit mig åtskilliga timmar att tömma den.
 
Även matrummet är helt tömt, likaså köksskåpen och hyllorna där (men inte skafferiet; vårt gå-in-i-skafferi ska förstås bevaras!), toaletten på nedre plan samt nästan hela vardagsrummet. Soffan och soffbordet har snickarna lovat att de kan flytta runt allteftersom, och det är nog tur. Det är minsann inte lätt att hitta ställen att ha alla saker på! I gästrummet står (förutom det som brukar vara där) tre bokhyllor, div kassar med böcker, en stereo samt akvariet, som maken ägnade gårdagen åt att flytta.
 
Jaja. Det drar igång imorgon på riktigt, som jag nog har skrivit. Tur att kidsen är på läger hela veckan, för det kommer nog vara rätt rörigt.
 
Och så är läget just nu, för den som undrade. 

Allt

Nu, minsann, nu rör det på sig! Igår konstaterades att väggar och golv torkat färdigt, och de evigt susande maskinerna stängdes av och försvann. Idag har vardagsrumsväggen byggts upp igen, men för att det inte ska bli alltför fint här har toalettstolen och handfatet placerats på en matta mitt på golvet.
 
Vi har helgen på oss att tömma vardagsrummet på så mycket möbler som möjligt - och akvariet, vilket lär ta maken större delen av morgondagen. Köksskåpen och grejerna i matrummet ska jag försöka ta hand om imorgon och på söndag, för på måndag drar nämligen baletten igång på riktigt. Golvet i vardagsrummet ska rivas upp, och det mesta på toaletten ska väck. Väggen mellan köket och matrummet ska ner, liksom ett par av väggarna till vår städskrubb, och så ska det upp en ny vägg istället. Det blir lite golv- och takarbete i kök och matrum också, förstås. Och rör. Och el. Och jag vet inte allt. 
 
På söndag morgon far maken och barnen iväg på sportlovsläger, och det är egentligen rätt skönt att huset inte är fullt med vanliga dödliga när hantverkarna river runt. Hoppas att de hinner en hel del under kommande vecka! Sedan ska vi ju göra ett och annat själva också, men det blir skönt att få hjälp med grovgörat, om inte annat för att allt kommer att gå snabbare på det viset. 
 
Mitt upp i alltihop har vi också beställt flygbiljetter och boende i New York till sommaren. Vi har hållt på och spara till den resan hur länge som helst, och efter en del funderande har vi bestämt oss för att det ska bli av trots hus-röran. Vi har inte så värst mycket lån på huset, så det är inga problem att öka på dem för renoveringen. Jag är inte förtjust i lån egentligen, men samtidigt tänker jag att om resan ska bli av medan barnen fortfarande är barn, så får det bli så här. 
 
Så, det var det, det. Nu är det dags att koppla bort allting ett slag och sedan sova sött, för imorgon ska här packas i såväl lådor som väskor. 

Full fart

Stollig dag. Jobbat närmare elva timmar, och sedan bakat muffins till morgondagens jobb. Handlat lite plock inför sportlovslägren. Diskat. Röjt i vardagsrummet och lite i köket och på toaletten, för plötsligt har det visst blivit dags för rivning. Vi trodde vi var lovade lite bättre framförhållning, men det är klart att det är bra att det händer något. Och så har vi letat flyg till USA, men flighten vi valde ut i förrgår finns inte längre. ??? Gör ett nytt försök imorgon, för nu är orken slut.
 

Äh

Alltså, en del dagar får man bara bita ihop och ta sig igenom. Utan att ha något särskilt att klaga på, men ändå bara vilja göra just det, ler och vinkar man. Ler och vinkar. 
 
Imorgon är en annan dag. 

Februari

Hej februari!
 
Jag hoppas att du ska bli månaden när vi får ett nytt, fräsht badrum och vardagsrummet blir iordninggjort. Det skulle vara lysande om vi kom en bit med köket också, men eftersom vi har tänkt göra en del av arbetet själva, kan det ta lite tid innan det blir färdigt. Vi har ju våra jobb också.
 
Första veckan ska jag jobba på som vanligt - det är dags att avsluta en grupp igen. Den här gruppen har jag haft kortare tid än vad jag tycker är bra, så jag är inte riktigt nöjd med vad som hunnits med, men, men. Man får de förutsättningar man får och man får göra vad man kan med dem.
 
Andra veckan drar resten av familjen på sportlovsläger, men jag är inte ledig. Jag planerar att jobba flitigt, för att sedan komma hem och vara lite duktig och plocka där det behövs, men också passa på att bada badkar, ta någon promenad och baka kladdkaka.
 
Veckan därpå är familjen tillbaka i vardagen, och då är det min tur att vara ledig. Lite galet är det ju, det där, men återigen - man får rätta sig efter givna förutsättningar. Någon liten utflykt för mig själv tänkte jag klämma in, lite nödvändigheter och lite onödigheter också.
 
Sedan är vi tillbaka i lunken igen allihop, och då är du, februari, nästan slut. Då är det kanhända tid att känna en smula vår i luften och hinna se gryningen innan jag hunnit fram till jobbet om morgnarna. Det blir fint, det!
 
Välkommen hit!

RSS 2.0