Fall

anfall
avfall
överfall
framfall
ifall
utifall
förfall
sönderfall
infall
vattenfall
utfall
sammanfall
bifall
dödsfall
överfall
manfall
återfall
 
påfallande
undfallande
befalla
tillfalla
 
 
Kommer ni på fler?

Rum

Denna lördag har vi spenderat en handfull timmar på Ikea, mestadels i köksavdelningen. Skåpsluckor, beslag, köksbänkar, diskhoar, spisfläktar... Så många beslut! Men bilden börjar iallafall klarna något, och vi har dragit ner alternativen från oändliga till jättemånga. Alltid nå't!
 
Vad det gäller vardagsrummet tror jag att vi har valt tapet. Golv har vi inte ens börjat titta på, men tanken är att det ska vara hyfsat likt det vi har nu. Eftersom det är halvmörkt och taket är i träpanel och vi trivs med det, behöver vi ha ljusa väggar. Vitt med "metallic"-mönster blir sannolikt lösningen på det, för det blir både ljust och diskret, men inte platt. (Kan inte påstå att jag kommer att sakna vävtapeten som sitter idag, och som bubblat sig och spruckit i ett par hörn.) Det är hursomhelst skönt att ett av rummen inte vållar särskilt stora valproblem. Den stora frågan är snarare vad allt ska göras av medan det görs i ordning. Ett stort akvarium är inget man flyttar på i en handvändning, och var ska vi egentligen ställa hörnsoffan? I trädgården? Och förresten, om vi själva river ner den gamla tapeten och klickar i det nya golvet, hur mycket mindre behöver vi då betala försäkringsbolaget?
 
Toaletten ger mig huvudbry som är oproportionerliga. Rummet är det minsta vi har, och det finns väldigt få färgsättningar att välja på och ännu färre mönster. Alltså - vad är det att krångla om? Men ändå... Jag har en idé som jag tror är den bästa kombinationen av våra önskemål, men jag är inte alls säker på att jag kommer att trivas med resultatet. Det tål att sovas på några nätter till!
 
Sååå... Det är fantastiskt vad mycket man kan ha i huvudet på en gång! Bra gjort där, Gud!
 
 

Ramla

Jag fortsätter att falla. På fyra dagar har jag funnit mig oväntat liggandes på mark eller golv inte mindre än tre gånger. Kan det vara något slags syndrom? Ont i låret jag tydligen föredrar att ramla på gör det iallafall. Bland annat.
 
Första gången var det det här med is, grus och mobiler i en olycklig kombination.
 
Andra gången skyller jag på att vi pga uppbrutet golv har en hopvikt matta där golvet brukar vara jämnt och fint.
 
Tredje gången berodde på någon slags hybris/lathet. Jag skottade mig fram till brevlådan i morse, med håret stiligt hopsnurrat i en handduk. På tillbakavägen tänkte jag att jag kunde skotta lite till när jag ändå gick där, men jag gjorde det med enhandsgrepp eftersom jag bar en tidning också. Så kom grannen ut, jag nickade godmorgon och handduken blev hängande på halvfjärs (grannar som är uppe före sex på morgonen får tåla en del), men det låtsades jag inte om i någon slags oerhört malplacerat infall av värdighet. Alltså bar jag tidning, balanserade en fallande handduk och enhandsskottade. I halkan. Det krävde mer än mitt balanssinne klarade före frukost, och se, jag föll igen. Då gav jag upp skottningen och gick in, borstade håret, läste tidningen och åt frukost. Resten av dagen har jag hållt mig på fötter.

ö

Svaret på frågan nedan är fortfarande höljt i dunkel. Somliga svarar e, andra ä, någon säger varken eller och någon både och. Det måste förstås bero på att såväl ö som ä uttalas med olika öppen mun av olika personer. Själv lutar jag åt ä-ö, men har inga som helst problem att säga e-ö heller. 
 
Resten av livet är hit och dit, som vanligt. Igår halkade jag omkull och bortsett från oundvikliga skrapsår, har jag också lite ont i armen jag tog emot mig med, men bara lite. Jag är inte riktigt säker på vad som hände, men är tämligen säker på att de inblandade faktorerna var is, grus och ouppmärksamhet. 

Jag ringde och tjatade på försäkrings-/snickarfolket också - jag vill gärna veta vad jag har att förhålla mig till - och fick en preliminär konstnadsberäkning på drygt 27 000. Det låter mycket, tycker jag, men å andra sidan kostar nästan allting mer än vad jag tror. 
 
Idag har jag och Mellan varit hos frisören och på café. Vi känner oss nöjda med båda delarna, och det är inte utan att jag också blir sugen på en ny frisyr. (När jag säger "frisör" är ö-et definitivt ett ä-ö, men så blir det väl för alla när vokalen kommer före r? Man öppnar ju sina ö mer då, menar jag.)

Fråga

Diskussionen på jobbet idag: Hur uttalas ö? 

Testa att först säga e - ö flera gånger, och sedan ä - ö. I vilket av fallen håller du tungan helt stilla? Båda är fullt möjliga, och vilket man föredrar beror garanterat på dialekten. Så: Varifrån är du, och hur gör du?

Lärarlärare

Imorgon ska jag och en jobbarkompis hålla kurs för våra lärarkollegor. Det är allt lite speciellt, det att vara lärare för andra lärare. Lite som när jag gick lärarutbildningen - fyll ett klassrum med ledargestalter och försök få dessa skilda viljor att snabbt och smidigt organisera något... Men jag har snälla kollegor, så jag är inte särskilt orolig.
 
Orsaken till att just vi ska hålla en liten utbildning, är att vi har gått en kurs som var för dyr för skolan att skicka alla på. Alltså är det inte egna rön och tankar som ska redovisas, utan mest bara vad vi lärt oss. Det gör förstås också situationen mer avslappnad. 
 
Såååå - imorgon ska jag låtsas att svensklärarna inte kan svenska; räkna stavelser på fingrarna och klappa mig igenom ord i bästa tatetate-taa-taa-stil. Jag ska illustrera saker och ting med en något modernare variant av flanellograf (whiteboard och magnetbilder) och så ska vi riktigt känna efter var i munnen de olika vokalerna ligger. Och lite annat. Spännande så det förslår!

Sömnig

I natt drog jag renoveringar, tapetseringar och badrumsgolv på repeat i huvudet i stället för att sova. Det var inte riktigt frivilligt; man har så dålig makt över sina tankar när man är trött. Såvitt jag kan minnas kom jag inte på något användbart heller, om man inte kan räkna en envis sömnighet dagen efter som användbar. Är inte så säker på att man kan det. 
 
Såklart överdriver jag. Jag sov ju litegrann, men inte tillräckligt. Sedan somnade jag i fåtöljen när jag kom hem, så nu får vi se hur det går i natt...
 
Annars har man ju det bra. Familj och jobb och hälsa och fred och sådär. Så'nt som väldigt många inte har, vilket jag påminns om hälsosamt ofta i mitt jobb. 

Säven

Då har vi tagit oss igenom årets första skol- och arbetsdagar. Lite trögt är det ju att komma in i lunken, och igår tog vi det lugnast möjligt.
 
Och så en rapport om huset...
 
Så här såg det ut i vardagsrummet innan arbetet kom igång. Vi hade flyttat på en bokhylla och lagt ut handdukar som vi fick byta ut några gånger om dagen.
 
Nu har vi fått igång avfuktningen på riktigt. Köksgolvet är uppbrutet, likaså golven i ett hörn i vardagsrummet och vår ena dusch. En bit av väggen vardagsrummet/badrummet är blottlagd inpå brädorna. I vardagsrummet har vi en avfuktare och i köket står en annan. Resultatet är att det susar konstant i så gott som hela huset - jag funderar på att döpa det till Säven - och att luften är torr som fnöske.
 
Vardagsrummet:
 
Duschen:
 
Än så länge har vi inte fått beräkning av vare sig kostnad eller tid från försäkringsbolaget, men någon gång har det nämnts att avfuktningen torde ta fyra till sex veckor. Jag hoppas att vi får lite mer information i veckan som kommer, så att vi kan börja fundera på tapeter och golv lite mer konkret. Förhoppningsvis tar försäkringen omgörning av hela badrummet, men det finns viss risk att det bara är själva duschen vi får gjord. Kan ju komma att se rätt lustigt ut...
 
Köket är lite svårarbetat för närvarande, eftersom vi har ont om arbetsytor och det temporära golvet är en smula svajigt. Men vatten och el fungerar som det ska, det är bara diskmaskinen som inte är igång. Lite krångligt känns det ändå, men eftersom det är tillfälligt är det bara att rycka på axlarna och gilla läget. 
 
Det syns inte så bra på bilderna, men mitt på diskbänken sticker det upp ett plaströr som är ganska mycket i vägen när man försöker arbeta där. Ovanpå diskmaskinen är bänkskivan borttagen, så där kan man inte arbeta heller. På eget bevåg har jag placerat vattenkokaren där - nå'nstans måste man trots allt ha sina saker. Kökslådorna och det borttagna skåpet står utspridda i matrummet. Väldans praktiskt!
 
Så har vi det, och det är inte utan att det är skönt att delar av dagen tillbringas på annan plats. Men som sagt, det är ju tillfälligt. Och förhoppningsvis blir det väldigt fint snart nog!
 

Mellandag

Det bästa med julen brukar, enligt min mening, vara mellandagarna. Att få andas ut, koppla av och njuta av lugnet. Den här gången blev det väl inte riktigt så, men idag tycker jag att vi har fått till en lite försenad mellandag iallafall! Jag fick en lugn morgon, vi åt rester (=ingen matlagning + mer plats i kylskåpet), jag har spelat spel med Lillan och jag har slappat.
 
Dessutom fick vi en ny blandare installerad, så det sista droppandet är borta och idag och imorgon kan vi leva ungefär som vanligt. I övermorgon kommer de och river golv och vägg, men tills dess... Någon slags ork att tänka framåt har också infunnit sig, så maken har skissat lite på vad man skulle kunna passa på att göra i köket, och jag har surfat lite på tapeter och badrumsgolv. När vi hade hans familj här i helgen (mycket trevligt, förresten!), fick vi också tillfälle att resonera och spåna idéer tillsammans med någon annan. Lite roligt är det allt, även om tidpunkten kunde valts med större omsorg. Eller rättare sagt, kunde valts, inte påtvingats. 
 
Skönt är det iallafall, det att orka tänka!

Morr

Kände att jag var ganska så morrig, så jag strök ett par saker från min att göra-lista och gjorde ingenting istället. Minsann om det inte hjälpte! Nu sitter jag och lyssnar lojt på avfuktaren. (Den låter ganska mycket, faktiskt. Det är typ omöjligt att inte lyssna på den.) ...och nu kom någon i dörren. Tur att jag tog det lugnt en stund, så jag är redo att vara social!

2014

Jag tänkte försöka mig på en liten årskrönika, men jag har slarvat med både blogg och dagbok under det gångna året, så vi får se... 
 
Januari
Efter ett lugnt avslut på julledigheten, drog jobb och skola igång med full intensitet. Besiktning av bilen, tandläkarbesök, utvecklingssamtal, pastorskonferens i Stockholm och annat höll oss pigga och alerta...
 
En bild på sonen i nyårsstass får illustrera januari. 
 
Februari

I februari testade jag något så ovanligt som att vara ensam hemma. Resten av familjen försvann på sportlovsläger, men jag kände att jag verkligen behövde vila och avböjde erbjudanden om att följa med. Och lägerfararna klarade sig alldeles utmärkt utan mig! En del av min ensamma tid ägnade jag förstås åt tråkiga nyttigheter (storstädning av skafferi, urfrostning av frys etc), för så'n är jag ibland, men jag passade också på att göra så'nt som det mest är jag som tycker om: äta broccoli flera dagar i rad och gå på Ge-Kås till exempel. Åkte skidor utför Ulricehamns svindlande backar gjorde jag med, och det var läskigt. Sedan, när jag började jobba igen, tog vi med eleverna ut i längdskidspåren, och det var inte läskigt men väldigt roligt. 
 
Mars

Lillan blev av med tandställningen (jag är rättså säker på att det var i mars) över två år efter proceduren med att få ner framtänderna tog sin början. 
 
Sonen hade praktik på en restaruang och trivdes helt oväntat bra med det.
 
 
Mellan fyllde tretton år, och det firade vi i trädgården en härlig vårdag. 
 
Och så satte vi upp musikalen igen - massa jobb, men å, vad roligt!
På nedre bilden säljer jag galna äventyr: Björnbrottning, utslungning ur flygplan inuti en gigantisk studsboll och befolkningsresa till Jupiter bl.a.
 
April

Mellan tog hål i öronen, och det var minsann inte särskilt smidigt. Dels tyckte hon att det var oerhört skrämmande, och dels fick det ena hålet göras om. Men hon ville ha hålen, och nu är hon nöjd. 
Svullna ögon precis efter avslutad pärs. 
 
Vi hade påsklov, och det minns jag faktiskt inget av. Jag gissar att det var skönt! En ny spis inköptes, och den är vi så nöjda med så. I slutet gick det inte att veta hur varm den gamla ugnen var, så man fick gissa sig fram. Det gick ganska bra, faktiskt, men kändes ändå inte hållbart. 
'
Det blev vår!
 
En dag tvingade vi med barnen på utflykt till Naturhistoriska och Slottsskogen, och det blev en rikigt lyckad
dag. En stackars förskrämd uggla kanske kan fungera som någon slags illustration...
 
Maj

Det var härlig försommar, vi röstade i EU-valet och det var vårmarknad i vår lilla stad. 
 
Jag gick en jobbkurs, Flippat klassrum, som bl.a. resulterade i denna mycket exalterande film. 
Jag är lite stolt över den, för den har fått över 2000 klickningar på youtube. 
(Betänk att jag har nybörjare i svenska. Verkligen nybörjare. Jag måste prata långsamt och använda samma vokabulär hela tiden. Välkommen till min vardag, hehe!)
 
Juni

Jag hade tidig semester i år - faktiskt lite för tidig för min smak - så juni är en härlig semesterblurr.
 
Stora gossen konfirmerades. Kan inte begripa att jag inte har kort på honom i riktiga byxor och pikétröja, men så är det. Här kommer iallafall en bild från deras hajk
 
Vi var förstås på Nyhem någon dag, och Lillan och maken var på läger. 
 
Och så Liseberg med nästan hela min stora familj: 
 
Juli

Vi åkte en sväng till svärfar i Landskrona, där jag blev väldigt besegrad i minigolf. Sedan drog vi vidare till Gullbrannafestivalen. Det var musik, väääääärme och havsbad för hela slanten. 
 
Sedan åkte vi hem och firade den stora och den lilla, 15 resp. 11 år. 
 
 
Så drog vi till svärmor i Söderköping, träffade släkten, åt glass och tog det lugnt på landet. Allt enligt tradition, och som vanligt väldigt skönt. 
Haha, förlåt Mia!
 
 
 
Mina sista semesterdagar var vi på Rörö. Det var så galet varmt att vi bara slappade.
 
 
Sedan, när jag började jobba igen, åkte tonåringarna på läger och Lillan till farmor. Och sedan var juli till ända. Jag måste säga att vi hade en ganska fantastisk sommar i år!
 
Förresten tror jag att vi var på Skara sommarland i juli också, men jag vet inte riktigt när vi hann med det. Någon gång under sommaren var vi iallafall där, och vattenparken var mycket uppskattad av barnen!
 
Augusti
 
Så småningom kom alla igång. Mest nytt var det förstås för Mellan, som började högstadiet. Ny klass, nya lokaler och nya lärare. 
 
Vi var på bröllop i livrustkammaren också; det var en upplevelse!
 
September
 
Klämde in ett bröllop helgen efter också, på andra sidan Sverige i mysiga, vackra Klädesholmen. 
Jag älskar hur allt liksom går i pastell och mjukaste grå-blå på Västkusten!
 
Min mycket intensiva jobbhöst hade kommit upp i fart i september, och det är lite svårt att minnas att jag gjort annat än att jobba. Men det var ju val, förstås. Och vi firade vår 17-åriga bröllopsdag på en restaurang som var så fin och tjusig att jag inte alls passade in, utan blev alldeles full i skratt åt nästan allting. Det var mysigt!
 
I slutet av september var det släktträff för makens släkt på Sjöbo-Näs. Ungarna hittade sällskap och levde runt, medan vi vuxna pratade och pratade och pratade, precis som det ska vara. 
 
Oktober

Och dags för makens födelsedag, firad i lugn och ro enär den inte på något sätt gick att betrakta som jämn. Gjorde ett par turer till Ullared, kämpade vidare på jobbet och landade så småningom i en ledig vecka. Är inte ledig på barnens lov det här läsåret, och det känns löjligt på alla möjliga sätt, men jag får inte välja. Någon sorts vila blir det ju ändå. Maken däremot var faktiskt ledig en rätt stor del av oktober, eftersom han hade massa innestående semester. 
 
November

Om sommaren var idyllisk och minnesvärd, var november rena rama tristessen. Grått, mörkt och stressigt. Huvaligen! Tur att den också tog slut, till slut! Men jag var på en väldigt intressant fortbildning om uttalsundervisning, och snart ska jag och en kollega hålla kurs med övriga jobbarkompisar, så ska vi inte se om vi får igång något riktigt bra.
 
December
 
Året har väl inte avslutats idealt, precis, men jag har iallafall fyllt år och det är ju kul!
 
Sedan var det det här med vattenläckan, då. För tillfället är vi utan vatten och med avfuktare. Tre golv behöver bytas, en vägg ... ja, vad man nu gör med väggar. Rivas? Torkas? Vi får väl se. Tur att man är försäkrad iallafall!
 
Och en operation blev det ju också, mitt i julhelgen. Den återhämtar maken sig från och det går bra. Tyvärr dras han med en mycket envis hosta och nedsatt allmäntillstånd, men förhoppningsvis ska det väl också vända. 
 
(Jag har bilder både från sjukhus och byggarbetsplats i mobilen, men orka lägga upp dem! Lita på mig, det kan se roligare ut.) 
 
Maken och tonåringarna kom hem från nyårskonferens idag. Lillan och jag firade in det nya året hemma hos kompisar, med bl.a. trerätters och galenpanna. Mycket trevligt!
 
 
Och därmed var året summerat. Jag jobbar på, sommaren var härlig, julhelgen sög. Barnen växer och det är underbart och lite plågsamt ibland. Om ett tag kommer jag kanske kunna bjuda på före- och efterbilder av vardagsrum, kök och toalett, och då kommer det säkert kännas rättså lyckat på det hela taget. Så livet rullar på!
 
 
 

RSS 2.0