Orosmoment

Jag är orolig för kanske lite ovanliga saker. En är att få fyrverkeripjäser i huvudet. De måste faktiskt landa någonstans, eller hur? Varför inte där jag står? Jag inte heller särskilt förtjust i branta backar - sådär branta backar som inte är helt ovanliga i berg-och-dal-banor, filmer och mardrömmar, men mer sällan förekommer i vägnätet. Jag oroar mig för att framändan på fordonet (bilen i mardrömmar, vagnen i berg-och-dal-banor) ska lätta i en stark uppförslutning och att fordonet ska tippa bakåt. Visst inser jag att det krävs en lutning av det lodräta slaget för att något sådant faktiskt skulle inträffa, men oro är sällan rationell.

Häromdagen satt jag vid havet och lät tankarna löpa medan vinden rufsade till håret och drev upp vågor. Då, plötsligt, såg jag att vågbrytningen är en tämligen exakt avbildning av vad jag oroar mig för. Ni vet, när det blåser täcks ju havsytan av oändligt många små krusningar, som i sin tur rycks med i de stora vågorna. Vågorna är liksom vågiga. En del av de små krusningarna passerar förbi innan vågen bryts, men andra klättrar uppåt i motlut, för att plötsligt - just det - slå över i en bakåtvolt. Precis som det som möjligen skulle kunna hända mig den dagen när alla mardrömmar besannas.

Jag blev egendomligt upprymd av att ha lyckats koppla ihop vågspelet med min ologiska oro; det kändes som att jag kommit på något stort. När jag nu har hunnit smälta insikten något, har entusiasmen också smält en aning - sådär väldigt revolutionärt var det väl precis inte. Knappt värt att blogga om ens. Men det roar mig lite att det förmodligen såg ut som att jag satt och tänkte på något riktigt djupt, alternativt lät vindarna, bruset och saltstänket vagga in lite ro i mig, medan jag egentligen bara var lika konstig som vanligt.

 
Man vet aldrig!

Utmattning

Inatt sov alla våra barn i samma rum, och de höll varandra och mig vakna alldeles för länge. Medan jag förtvivlat väntade på att få somna, lade jag upp taktiken för dagen: Att göra dem riktigt trötta, så att de somnar av ren utmattning ikväll. Alltså tog jag ut dem på en timmas promenad/klättring innan frukost. Mellan frukost och middag följde mormor med oss på en picknick om inte mindre än tre timmar; större delen av tiden var vi i rörelse. (Bl.a. hittade sonen ett gigantiskt rep som han absolut ville ha med sig hem - det var imponerande att han klarade av att släpa med sig det över klippor och genom ljungsnår!) Efter middagen unnade vi oss en stunds vila innan vi gick till stranden... Och nu hoppas jag att de somnar snabbt! Gör de inte det har vi ändå haft en riktigt härlig dag, med mycket natur, luft, havsbrus och fynd av den art som bara havet erbjuder.

Sarah

Jag såg femtonåriga Sarah Sjöström slå sitt andra världsrekord på två dagar igår. Själv har jag aldrig varit någon hejare på simning. Jag fick gå ett extra år i simskola eftersom mina fötter inte riktigt står under min hjärnas kontroll - den ena vill liksom hellre fladdra litegrann istället för att stiligt fullborda sin bana. Därför är förmågan att inte bara simma snabbt, utan också kunna öka farten när det verkligen gäller, helt bortom min fattningsförmåga. Det är dock roligt att titta på en som kan. Heja Sarah!

Visst är hon söt?!

Enkelt

Barnen har klättrat på varandra, väggarna och mig ett par dagar, så jag ville få ut dem lite extra igår. Ett snabbt och enkelt sätt att lösa det var att gå och cykelträna - det händer inte så ofta, eftersom vår närmsta lämpliga yta är en trafikerad parkering och således inte alls lämplig. För att lillskruttan skulle hålla sig sysselsatt medan jag sprang efter mellandottern, som inte alls är pigg på att försöka på egen hand, behövde vi först sätta stödhjul på vår minsta cykel. Medan maken höll på med det, skulle jag pumpa de däck som var mjuka - vilket visade sig vara alla sex. Den största cykeln har inte vanliga cykeldäcksventiler, men som väl är har vi fått en minikompressor av svärfar, så det var bara att leta upp den, dra igång bilen (kompressorn kopplas in på tändaruttaget) och pumpa. Mellancykeln visade sig sakna ett ventilgummi, så när jag rotat fram cykellagningskitet, fick maken reparera. När allt slutligen var pumpat och fint, hoppade kedjan på minsta cykeln... Nå, vi fick den också på plats, och passade samtidigt på att smörja alla kedjor när vi ändå var igång. Sedan lyckades jag på något mystiskt vis tappa en cykel - rakt på makens fot. Det var visserligen den minsta cykeln, men en cykel är en cykel, och den störtade med en utstickande mutter före, så foten såg lite mystisk ut på kvällen. Men sedan var det bara att ställa in hjälmarna och ge sig av.

Det blev således inte alls så enkelt som jag föreställt mig, men nu är cyklarna fixade till nästa träningspass - för det lär behövas fler. Både för den nervöst vinglande dottern, och den konditionssvaga, flåsande modern.
Och makens fot... Om jag hade orkat, skulle jag fotat den igårkväll så skulle ni fått se ett manligt bandage. Jodå, det finns så'na. För om man inte hittar den elastiska bindan, vad gör man då om man är man? Tydligen är det som ligger närmast till hands bomull, plast, papper och - silvertejp. Flera varv. Kära nå'n. Men manligt blev det, och fast satt det.

Äta

Passa på att njuta av slow food under semestern!


Ambitioner

-Kanske barnen blir glada om de får varm o'boy efter ett kallt besök vid stranden? föreslår jag. Alltså: varsin mugg micrad mjölk med lättlösligt pulver i.
-Å, kan vi inte göra riktig, med kakao och socker? säger maken lyriskt. Jo, det är klart att han får det om han vill. Och det vill han. För min man kan göra mycket i köket, men att hålla sig till det enkla och standardiserade utförandet hör inte dit. Det slutar med att den varma chokladen innehöll mjölk, kakao, socker, smält mjölkchoklad, vaniljsocker och en gnutta chilipulver. Att man kan ha så skilda ambitioner kring en så'n sak som o'boy!

Sudoku

Jag körde fast totalt på ett sudoku idag, så jag tänkte be om hjälp. I vanlig ordning hade jag nämligen börjat anta att sudokomakaren hade gjort fel, och jag ville gärna få det bekräftat från alla tänkbara håll... Så jag scannade in sudokot och redigerade bort mitt klotter, för att kunna publicera det här. Sedan var jag förstås tvungen att försöka en gång till - det skulle ju vara retligt om någon levererade en korrekt lösning efter några minuter - och då klarade jag det. Jag vet visserligen ännu inte var jag tänkte fel de andra gångerna jag försökte, men det få jag väl leva med. Jag fixade det iallafall! Och för att förberedelserna för publiceringen inte ska vara förspillt arbete (som ni ser tog det ju lång tid att få det så rakt och fint, och med så jämna färger dessutom), kan ni ju få ta del av det ändå. Lös och var glad!


Neeej

Nu har Island också ansökt om medlemsskap i EU. (http://www.expressen.se/Nyheter/1.1648684/velkominn-island)
Det var väl onödigt! Jag förstår att de hoppas på hjälp och bidrag mitt i krisen som drabbat dem, men nog känns det som att deras väl bevarade särart står på spel. Trist!

Kärlek

Det verkligt stora är inte att någon kan bli kär i en annan, utan att någon faktiskt fortsätter vara det år efter år. En som hänger i när livet krånglar och är en till synes oändlig radda av råkalla, dimmiga novembermåndagar, likväl som när allt fungerar och är mer silverkant än moln.
Det är skojigt att få parfym och rosor, men det är nästan häftigare att få det där som man vet är en bra gåva bara om man känner mig väldigt väl.
Love U 2!
Som jag fick igår.
(Naturligtvis är det bara yoghurtdoppat naturgodis i påsen...)


Godis

Jag äter inte godis se'n några år. Eller några förresten, jag tror att det är arton eller så. Nu är det föralldel en definitionsfråga vad som är godis - maken försöker ständigt få mig att äta bl.a. After Eight, eftersom det "är en kaka", och som alla vet äter jag gärna kakor. Just det där "tricket" har jag inte fallit för än, men annars har jag några möjligen ovanliga definitioner och gränsdragningar:

1. Naturgodis är tillåtet att äta så länge det inte är doppat i choklad. Därför kan jag stå och kräset peta i de bunkar som innehåller både choklad- och yoghurtdoppade mandlar. Just i det ögonblicket får jag erkänna att min, för mig så självklara, gränsdragning blir absurd t.o.m. för mig.
2. Godis på tårtor och kakor är inte godis. Det är pynt. Denna regel innebär att jag inte kan äta ett geléhallon en minut innan det placeras på en tårta, men sedan går det bra - om det stoppas in i munnen samtidigt med åtminstone en liten bit tårta. Faktiskt gäller det glass också, om något kassabiträde (t.ex. den synnerligen trevliga damen på Jamjam) envisas med att oombedd sätta ett geléhallon som pricken över i bland chokladströsslet på min mjukglass. Jag skulle däremot aldrig sätta dit ett själv.
3. Halstabletter var länge tabu om jag faktiskt inte hade ont i halsen. Efter ett tag lyckades dock mina låtsashostningar inte lura mig längre, och numera är halstabletter fritt fram. Även Läkerol, som väl aldrig fått någon att prata egentligen.
4. Mashmallows i varm choklad är OK. Maken petade i Polly i min varma choklad en födelsedag, och eftersom jag är så snäll gick jag med på det, fast jag egentligen tyckte det var över gränsen. (Dessvärre var det så'na där Pollys med julsmaker, och saffran passar inte i varm choklad.)

Summa summarum: Inte är jag så duktig som man kan tro, men å andra sidan har jag inte lovat någon något, och kan ställa upp regler hur konstigt jag vill!  

Barnen tycker att jag är hur skum som helst som inte äter godis, och länge trodde de att jag var allergisk. Nu har de lärt sig att hitta fördelarna med min avhållsamhet - nyss fick jag två egenhändigt tillverkade godisarmband av mellandottern. Hon lyckades alltså att samtidigt vara generös och säkra att hon själv får äta upp godiset!

Burk 11

Inte kan man vara i Leksand utan att besöka fabriksförsäljningen på Leksands knäckebröd! Jag gillar tanken på att de stora silosarna (silorna? silosen? silona?) är fyllda från topp till botten med bara råg. Det är säkert inte alls realistiskt, men nog blir man lite sugen på att hoppa i och von Anka-simma bland kornen. Fast vad vet jag som inte är så insatt i knäckebrödsbakning i stor skala - de kanske får mjölet färdigmalet till fabriken. Det är rent av ganska troligt att det är så.

Hursomhelst fanns där (i butiken, inte i silosarna), förutom knäckebröd i löjliga mängder, så'nt som en annan faller för. Eller vad sägs om min nya burk, specialdesignad för Leksandknäckes trekantiga bitar?


Så här kul är det att fynda knäckebröd och burkar:


(Om man skulle råka glömma ett j när man skriver fabriksförsäljning, blir det istället fabriksförsälning. Det är jag alldeles säker på eftersom det hände mig nyss. Mindre säker är jag på vad fabriksförsälning innebär och om det är praktiskt genomförbart.)


Som sagt

Jag fortsätter bildserien "Varför män gillar att grilla" med en bild från dagens matlagning:

Fick inte med boken på bild, men den finns där i knät...

Semester

Spridda tankar från vår vecka i Dalarna:

Det är inte jättekul att åka bil när solen gassar, men det har sina höjdpunkter. En sådan är Fagersta, iallafall om man är begåvad med min typ av humor. Fagersta har som slogan "Här får du Livstid". Hmm... Det känns inte helt lockande, tycker jag, och får förmodligen medhåll av den person som förbättrat skyltningen mot byns centrala delar. Ett par citationstecken gör stor skillnad; istället för att visa vägen till CENTRUM pekar skylten nu mot "CENTRUM".

I Kinnarp/Slutarp beskådades resans raraste busshållplatser; små ombonade gula stugor. Dessvärre fångades ingen av dessa på foto, och mitt googlande gav föga resultat. Däremot hittade jag en websida om Stockholms busshållplatser, med bilder på fulast och finast (http://www.busshallplats.se/). Utifrån den sidan kan jag dra två slutsatser: 1. Det är olika vad man lägger tid på. 2. Stockholm ligger långt efter västgötahålor på hållplatsfronten. (Också, skulle jag kunna tillägga om jag ville vara så'n, men det vill jag ju inte. Bara inom parantes.)

Min son är besläktad med Fenchurch.

(Läs Liftarens guide till galaxen om du inte förstår, och om du tycker det är viktigt att göra det. Men du måste verkligen tycka att det är viktigt, för den är rättså tjock och förmodligen en plåga för dem som inte delar min sorts humor. Den där som gör att jag tycker det är kul att passera Fagersta, du vet.)

Samma son kommenterade vädret: "Det regnar katter och hot dogs!"


Campingliv är generellt sett inget för mig, men så'nt här tycker jag är mysigt:


Alltså: Frukost på vårt nattviste i Leksand (Västanviks folkhögskola) - ljummen juice i slush-muggar från dagen innan, flaskmarmelad som enda pålägg (om man inte, som minstingen, hellre äter en överbliven, ogrillad korv), provisoriska sittplatser - så'nt man inte skulle uppskatta en vardag, men som känns helt OK och bättre än så på semestern.

Det kommer mer (jag har berikat mitt burkbestånd om inte annat) men just nu vill jag avsluta med att länka till svägerskans blogg där det finns en mer organiserad beskrivning av veckan som gått och lite bilder på våra blöta barn, samt bjuda på ett par bilder på svågerns grillning.
 
Bilderna skulle kunna betitlas: Varför män gillar att grilla.


Dalarna

Saker som är bra med Dalarna:

Vänner
Överflödet av charmiga gamla faluröda hus
Skojiga ortsnamn
Vänner
Dialekten (så länge det inte blir hela tiden...)

Skrev jag vänner? Det är viktigt!

Stolt

Veckan är snart till ända, och födelsedagsfirande, bröllopsvärdskap och projekt är avslutade. Det är så härligt med bröllop - särskilt när, som igår, det är två go'a vänner som man tror stenhårt på som gifter sig! De var fina, maken (min alltså) höll på att börja gråta av rörelse när han vigde dem, och jag tycker att den efterföljande festen blev lyckad också. Hoppas de håller med...

Det extra och, som jag trodde, lite övermäktiga projekt jag hittat på åt mig själv, var att sy mig en elvahundratalsklänning, med blott en sömnadsbeskrivning (alltså inte ett färdigt mönster) att utgå från. Mitt sämsta betyg någonsin ådrog jag mig under högstadiets syslöjdslektioner - ja, t.o.m. sämre än gymnastik, som jag verkligen inte var bra på - så lätt dumdristigt kändes det. Men några kloka råd från svärmor, ett idogt rådgörande med maken, några uppsprättningar och vips! så hade jag min klänning.


Kortet togs sent igårkväll när vi var mitt uppe i en svettig undanstädning efter bröllopsfesten, men iallafall... Maken har en egyptisk kaftan & kråsskjorta - jag tror att han själv betecknade det som "Yngwie Malmsteen möter 1600-talet".

Härligt

Så här började min dag:
Jag passerade lillans rum och hör henne säga:
-Mamma, du är bäst!
Jag tog upp henne i knät och frågade:
-Så du tycker om mig idag?
-Neej. Jag tycker om dig alla dagar!

Födelsedag

Födelsedagen är snart till ända; sonen är numera 10 år och minstingen 6 år. Den där dagen för sex år sedan är ett speciellt minne - liksom förstås den för tio år sedan, men på ett annat sätt. Jag var höggravid och hade ont av foglossning. Svärmor var på besök några dagar, dels för att fira gossebarnet, dels för att avlasta mig med hushållsgöromål. Graviditetströttheten gjorde dock att jag hellre pysslade med disk och tvätt än lekte med barnen, så istället för att agera piga fick svärmor vara lektant. Under hela gossens födelsedag kände jag värkarna komma och gå, men naturligtvis skulle födelsedagsbarnet få vara i centrum på sin dag. Alltså läste jag sagor och låtsades inte om när värkarna spände sitt järnband över rygg och mage; jag åt tårta och gjorde nonchanlanta uppehåll i ätandet för att låta värkvågen passera, osv. Inte för att någon utan barnen gick på det, men det räckte just då. Fram på eftermiddagen  vaggade jag runt i parken där vi bodde då - långsamt och gungande pga foglossningen - det var inte många meter jag gick, men värkarbetet fick en extra puff, precis som avsett. När gossen varit i säng en stund, var det dags att fara till sjukhuset och en knapp timma efter att vi skrevs in föddes vår minsting, med exakt en timmas marginal på storebrors födelsedag.

(Inom  parantes kan jag berätta att innan jag fick barn satte jag mig reflexmässigt med benen i kors så fort förlossningar kom på tal - det lät så ruskigt och obehagligt och omöjligt att jag inte ville tänka in mig själv i situationen. Jag antar att det finns fler som tänker som jag gjorde. Till er: Förlossningar är så otroligt häftigt, så himlastormande känslostarkt och obeskrivligt!)

Visst är det kul att de föddes samma datum! Lite extra pyssel krävs det kanske för att de båda två ska känna sig speciella, men ärligt talat är det nog värst för tösen som inte fyller år idag - det är lite som att glömmas bort på julafton... Men hon bär det bra (för det mesta). I morse var det faktiskt hon som inte fyllde år som vaknade klockan fem av ren spänning!

Huvuddopp

Tillbaka i civilisationen igen, återigen förundrad över vad vi människor väljer jämfört med hur vi kunde ha det. Stillhet och frisk luft byter vi bort mot stress och avgaser... Å andra sidan är det betydligt färre insekter som bits i sta'n, och det är faktiskt ganska skönt. Liksom att kunna duscha, även om det har sin charm att blaska sig vid pumpen i skogsbrynet.

Men nu är jag här igen, så alla inbrottstjuvar som tänkt dra nytta av att jag berättat att jag inte är hemma - tji fick ni! Jag har ganska mycket att pyssla med denna veckan, med två barn som fyller år och ett bröllop att värdera. Har dessutom helt dumt åtagit mig ytterligare ett projekt som tar rätt mycket tid, men som jag inte vill avslöja nu. Just nu går det, mot all förmodan, bra, och jag hoppas kunna redovisa såväl projekt som ett lysande resultat om några dagar.

Avkopplad

Nu ska jag koppla ner mig från alla möjliga nät ett par dagar:
internätet, elnätet, vägnätet, vattennätet och avloppsnätet.
Skogen - här kommer jag!

Skorpor

 Tänk, denna veckan har jag fått både två burkar med svärmormors underbara skorpor och receptet till desamma! Såhär gör man: Säg till svärmor att ifall man ska envisas med att ha hemliga recept, så är man faktiskt skyldig att hålla dem som så önskar med produkten ifråga. Sedan sköter svärmor resten. Lycka till!


Förresten har skorporna sin givna plats - i min egen mormors skorpburk, förstås. (Det är burk nr 5, det.)


Semester

Semester är
jordgubbar
ljumma fläktar vid en skogssjö
skämma bort barnen
mjukglass
läsa
doften av jasmin


Semester är också
myggor
huvudvärk
svett
syskonkärlek
bilresor

...men det är det värt!

RSS 2.0