Konjunktursvängningar

Sist Sverige tog sig igenom en lågkonjunktur, beslöt jag mig för att använda tiden till studier. Dessa drog ut på tiden något mer än planerat, eftersom jag fick tre barn och var hemma med dem ganska länge, men efter 10,5 år tog jag min examen. Under den tiden hann Sverige med en högkonjunktur, som ni kanske minns - det är inte särskilt längesedan den pågick för fullt. Faktiskt tog den slut ungefär samtidigt som jag skrev det sista på mitt examensarbete. Nog känns det en gnutta typiskt att jag läser när arbetskraften efterfrågas och står tillgänglig för arbetsmarknaden när uppsägningarna kommer klasvis!

Det lär vara som så, att politiker gärna satsar på vuxenutbildning när arbetslösheten ökar, så möjligen är jag i rätt bransch. Medan jag väntar på att dylika satsningar ska bli verklighet ägnar jag mig åt allsköns märkligheter. Idag var jag, Kan-inte-reglerna-i-fotboll, vikarie på en idrottslektion. Jomen. Sämre lärare har de sällan haft, men de fick iallafall spela fotboll. Jag lyckades någotsånär hålla räkningen på målen, vilka som var där och när de skulle sluta, men mer än så var det just inte. Undrar vart nästa utmaning, en genus-lektion, kommer ta vägen... Då och då får jag faktiskt vikariera i ämnen jag känner mig mer hemma i, och jag kan ju tacka nej om jag tror att jag blir en risk för de studerande. Nationalekonomi t.ex. är bevisligen inget jag bör lära ut. 


Ondska

Jag har redan hunnit skriva ett par gånger om hur livet går i otakt, om hur olika faser skär in i varandra på det allra märkligaste sätt. Idag är ännu en sådan dag. I vårt hem är det barnkalas, i ett hem nära oss sörjer en familj en son som valt att avsluta sitt liv.

För mig är det på något sätt den ultimata ondskan - när människor drivs att skada sig själva. Det tar sig uttryck på olika sätt, och allt slutar inte i döden, men är likafullt så fel, så underligt, så ont. Jag menar på intet sätt att skuldbelägga den som i ångest t.ex. skär sig eller svälter sig, för jag tror att det handlar om att försöka återfå kontroll i en övermäktig situation. Ändå - när den allra mest grundläggande omsorgen, den om sig själv, försvinner, då måste det vara något i världen som har blivit riktigt, riktigt fel. Min tro är att världen är genomsyrad av lögner - lögner om vad som är viktigt och värdefullt, om människans värde, om alltings ursprung och mål. Lögner som sprider hopplöshet och ångest. Lögner födda i ondskan själv. 

Hur kan man förmedla sitt eget hopp så att en annan på djupet förstår? Jag törs knappt skriva om Jesus i ett sådant här sammanhang, av rädsla för att det ska bli floskler och en käck dunk i ryggen av alltihop. Men där finns mitt hopp, min klippa att kasta mig på när stormen river. Önskar jag kunde förmedla det.
 

Förväntan

Vi har högtidsdag idag. Mellandottern fyller åtta år, och ingen i världen kan se fram så mot någonting som hon. I hennes huvud skapas en idealbild som världen har svårigheter att leva upp till - t.ex. var hon igår ytterst irriterad över att hon får en grön jul och en vit födelsedag när hon vill ha det tvärtom.

Sanningen att säga så bävar jag lite för hennes stora dagar, som så sällan lyckas leva upp till hennes förväntan. Dock förvånar hon mig ganska ofta, för efter den initiala besvikelsen  hämtar hon sig snabbt och accepterar de nya förhållandena. På självaste julafton låg hon med magknip hela förmiddagen, något som uppenbarligen inte varit en del av varken hennes eller någon annans bild av dagen. Möjligen orsakades värken av den spända förväntan; iallafall har vi inte funnit någon fysisk orsak. Dessbättre kryade hon på sig, och på kvällen vräkte hon glatt sig godis som alla andra.

Det återstår att se hur denna dag förlöper. Än så länge går det ganska bra, men hon har redan konstaterat att det inte känns riktigt lika roligt efter att alla paket är öppnade som innan... Kanske gör hon rätt som suger ut mesta möjliga ur varje högtidsdag i förskott - det är trots allt få saker som är så njutbara som just förväntan.

Livspusslet

...är ju ett populärt uttryck numera, och i min familj har vi onekligen ägnat oss åt lite pusslande för att få ihop logistiken den senaste veckan. Dock är det väl att ta i att säga livspussel - det är snarare ett tidspussel. Hittills har det iallafall gått bra, men än kvarstår helgen med 2 x barnkalas, och inför det städning, tårtbakning, storhandling och paketinslagning bl.a. För att få ihop det krävs det nog att vi ligger i, och ikväll börjar vi starkt med att se på lite Friends.

Burk 4

Denna burk är snarast en ask. Dess text tillkännager att den ursprungligen innehöll 10 stycken tabletter "mot sjösjuka bil- tåg- flygsjuka" att intas enligt följande: "1 à 2 tabletter c:a 2 timmar före avresan; därefter 1 à 2 tabletter per 24 timmar." Man kan också läsa att de innehåller bl.a. phenylaethylmalonylcarbamidum, att de tillverkas av Pharmacia i
Stockholm, samt att påskriften ej får göras oläslig. Allt denna information
tillhandahålles på asken vars omfång är mindre än en tändsticksasks. 

Tänk om Treo kom i sådär näpna förpackningar! Det hade väl förstås inte
rymts mer än en och en halv tablett i varje dosa, men nog skulle ytan ha 
uppvägt den förfärliga smaken... 

Jag tror att jag har norpat åt mig denna "burk" ur en av pappas alla lådor - möjligen en av de spiklådor han ropade in på auktion. Mitt barndomshem rymde ett och annat som kommit i vår ägo efter auktioner där pappa testade hur långt han kunde driva andra att höja priset. Det är säkert en rolig sport, men om man ska bli helt säker måste man faktiskt lägga sista budet själv. Jag är inte helt säker på ifall mamma uppskattade den leken. Möjligen kan det vara en ledtråd att pappa väldigt sällan är på auktion numera.

Film

Följande är ingen rekommendation.

Om man lånar film på biblioteket, kan det bli hur spännande som helst. Jag är pinsamt förtjust i filmer av typen Music & Lyrics, Notting Hill, You've got mail, Sömnlös i Seattle... Ja, ni fattar. Lättsmälta romantiska komedier; förutsägbara och med osannolikt lyckliga slut. Sådana filmer går att hitta på biblioteket, men där finns också en helt annan kategori, som jag tycker är ljuvlig. (Kom ihåg att jag inte rekommenderar några filmer.)

Igår såg vi en sådan: Eagle vs Shark. Jag fnissade nästan oavbrutet åt skämt som jag inte alls skulle uppskattat i en annan sorts film. Andra favoriter är The Station Agent, Salmer fra kjökkenet och den fullständigt obegripliga Min japanske vän.

   

Jag vet att jag tjatar, men detta är inte rekommendationer. Vill du se dem så gör det, men skyll för all del inte på mig om du blir besviken. De är konstiga, och ganska långt ifrån Hollywood-produktioner. Karaktärerna är rakt igenom udda  (det är nog därför jag faller pladask) och tempot är lågt. Möjligen är filmerna menta för den djupa publiken, men jag är inte säker. Jag menar, jag gillar dem ju.


Leksand

Två av mina vänner har börjat blogga (http://arinya.blogg.se och http://joabemaala.blogg.se). Jag upptäckte det igår, och blev så glad att det fortfarande hänger kvar. Fastän de har bott i Leksand så rysligt länge, saknar jag dem fortfarande, och det ska bli roligt att få mer regelbunden uppdatering av vad de funderar på. Jag har fått den stora äran att hjälpa till att hålla ihop festligheterna på deras bröllop i sommar! Det blir roligt, och i smyg hoppas jag att "arinya" ger mig något hon målat som tack... (Inte så i jättesmyg, faktiskt, eftersom hon läser min blogg... ;) ) 

Fotbollsmamma

Egentligen har jag någon sorts intention att inte skriva om barnen och moderskapet varje dag, men det är svårt att avhålla sig. Så här kommer dagens föräldrablogginlägg:

Idag har jag flängt en del, eftersom sonens fotbollscup sammanföll med 1. en morgon när maken behövde sova ut efter två sena jobb-kvällar (han får ju bevars följa ungdomarnas tidscykel, fastän den tiden borde vara förbi). 2. gudstjänst där vår ansvarsgrupp stod för bl.a. fika och mötesvärdsskap. Alltså levererade jag 1st fotbollsspelare till cup kl. 8 i morse, och väntade trekvart för att se första matchen. Sedan slängde jag mig in i bilen och gasade hem och hämtade resten av familjen, så att vi allesammans skulle hinna se den andra matchen kl. 10 innan gudstjänsten kl. 11. Under gudstjänsten han jag hjälpa till med kollekten samt höra predikan (Det är ett sant nöje att lyssna på Bengt-Samuel, för övrigt. Man vet aldrig vad som ska hända, på det positiva sättet.) innan jag smet ut för att hinna till åttondelsfinalen 12.30. Då åkte gossarna ut, och jag missade bara en av fyra matcher, men hann ändå tillbaka till kyrkan för att hjälpa till med disken efter kyrkkaffet.

Då ungefär började jag längta rätt mycket efter den där söndagsfriden som man hör talas om ibland.

Men nu till det som jag tänkte skriva om egentligen. Jag gillar inte att sporta, särskilt sporter där fötterna spelar en huvudroll är svåra för mig som inte ens kan gå rakt med dem... Nu börjar jag dock finna ett visst nöje i att se på när sonen spelar. Jag misstänker att det delvis beror på att jag äntligen börjar begripa reglerna, och delvis på att jag inte kan ställa till med så mycket för att jag inte förstår riktigt allt eller har koll på hur min kropp beter sig. Naturligtvis hänger det också på att sonen är med och spelar. Idag fick han spela på topp, och gjorde sitt första mål i match. Möjligen var han lite gladare än mig för det, men jag är inte säker. Jag har helt enkelt och otroligt nog blivit en fotbollsmamma.

Jag är dessutom full av beundran för killarnas tränare som kämpar på vecka efter vecka, och verkligen engagerar sig. Det är så värdefullt! I somras hade de ordnat säsongsavslutning inne på Borås Arena för laget, och gissa om det var populärt att se "Dalsjöfors P99 äger" stå på poängtavlan, för att inte tala om att träffa Elfsborgsspelarna!


Laget inne på arenan.


Marsdag

   
 Favoritklätterträdet fick besök när vi njöt av sol och ljummen luft.

Annars har jag städat, tvättat, lagat mat och annat hemmafruaktigt. Det händer att jag undrar hur allt ska hinnas med när jag börjar jobba "på riktigt", men nu tror jag att jag har kommit på hur det fungerar. (Bortsett från det där med att hjälpas åt allihop, förstås, som än så länge tar mer krafter än det ger hjälp...) Denna  vecka har jag vikarierat måndag - torsdag, och när fredagen sedan kom var jag så glatt överraskad över att ha massa tid till mitt förfogande att jag passade på att skrubba te-ränder ur muggar, diska spisfläktens filter och städa i skåpet under vasken. Om jag hade varit hemma hela vecka, hade jag förmodligen befunnit mig i en mycket lugnare lunk, där bara det allra nödvändigaste tycks hinnas med. Så nu hoppas jag att ett jobb ska ge mig en energikick som kommer medföra ett skinande rent hem.

Jamen, hoppas kan man ju...


Vokabulär

Det händer att jag förundras över de ord som sonen använder. Idag klämde han in ett "förutsatt" i en mening, och därtill helt korrekt: "Jag har sett tre fågelarter på gräsmattan nu, förutsatt att den bruna var en koltrasthona." När han var mindre provade han sig fram till ords betydelse, och det kunde bli tämligen underhållande. När han fortfarande var ganska pyttig, såg han t.ex. en jacka som han tyckte var häftig, och kallade den "elektrisk"... Är man pojke, kan det kanske vara så att elektrisk tycks synonymt med häftigt. Vad vet väl jag?! Nuförtiden lyckas han dock oftast förstå ordens innebörd, men däremot kan uttalet vara svårare att pricka eftersom han lär sig de flesta ord genom tyst läsning. Han säger t.ex. på fullt allvar "ok" istället för okej (och låter som bibliotekarien på Osynliga universitetet, för dig som kan din Pratchett), och tror att "skippa" har ett tje-ljud i början. 

På den tiden när vi aktivt arbetade med att lära barnen att prata - numera försöker vi lära dem tystnadens skönhet - satt jag och tjatade på gossens lillasyster: "Kan du säga boll? Kan du säga bil? Kan du säga mamma?" (Läses med stor entusiasm och med stigning i slutet av varje fråga.) Storebror tyckte att det verkade kul, och ville att jag skulle fråga honom också. Att han klarade av ord som boll, bil och mamma rådde det dock ingen tvekan om, så jag drog till med "Kan du säga konstitutionsutskottet?"
"Nej. (Paus) Mamma, vad är konsuskott för något?"
Hm. Jag var inte helt beredd på frågan fast jag liksom hade bäddat för den, så jag svarade något i stil med att "det är gubbar som pratar".
Det är allt tur att han läser också, så att han får en annan bild av världen och ords faktiska innebörd, än den något förenklade som en annan tillhandahåller. 

Fantasi

Barn av idag behöver inte ha någon som helst fantasi. De behöver aldrig använda hopprep som mick, för de har mickar med högtalare. Det finns hinkar formade som sandslott så att barn inte ska behöva göra sig besväret att designa ett eget. Mammor behöver inte längre spara tomma matförpackningar för att barnen ska kunna leka affär, ty i varje välsorterad leksaksaffär finns det möjlighet att för en billig penning inhandla låtsasmatförpackningar. De nutida legobitarna är konstruerade så, att det är möjligt att bygga de mest otroliga legofigurer. Det är dock i stort sett omöjligt att bygga något annat än just den enda sak bitarna är designade för.

Kan det vara så att barns fantasi inte är särskilt lönsam för affärerna? Genom att specialdesigna saker så att de endast kan användas till en sak krävs det att man köper mer. Och ärligt talat - hur charmigt det än är med plyschtårtor, trämorötter, Nalle Puh-playdough osv - är det barnen eller föräldrarna som faller för det?

När mina barn matar sina gosedjur ratar de genomgående de plastmaträtter som finns att tillgå, för att istället blanda samman lego, pussel, pärlor och spelkulor till de läckraste menyer. Inte sällan leker de hellre med lådorna som leksakerna ska ligga i än med leksakerna i sig. Till min stora glädje har mellandottern insett att målarböcker faktiskt är ganska begränsade jämfört med tomma, vita papper. Det är som att fantasin vägrar låta sig hindras. Det blir förstås mer att städa, när barnen anser att alla pusselbitar från alla pussel bör ingå i samma maträtt, och när lådorna som krävs för att bygga en julgran (jodå, det händer ofta) måste tömmas på sitt innehåll först. Men ändå... Det är något hoppfullt med den hejdlösa fantasin!

Rapport

För att inte lämna alltför många trådar hängande lösa, kommer här en avrapportering om sådant jag skrivit om tidigare.

Operationer: Både systerns och faderns operationer gick enligt planerna, och nu återstår "bara" återhämtningsperioden.

Jobb: Det där jobbet som jag trodde var nästan avgjort, börjar glida mig ur händerna. Det hade inte varit regelmässigt utannonserat, och när detta inte går att kringgå blir både tidsperspektiv och konkurrensbild förändrade. Jag är dock rankad tvåa för ett längre vikariat på en annan skola, och tackar ettan nej kan det ju alltid vara ett tidsfördriv. Tills vidare vikarierar jag vidare, en dag nu och en dag då. 

El: Vi lever på provisorisk lagning, men nästa vecka ska det hela ordnas permanent och bättre än någonsin förut. Dessutom blir det inte riktigt så dyrt som vi befarat, vilket vi förstås är tacksamma för.   

Vår: Ja, kanske. Solen har faktiskt lyst nästan hela dagen, och jag har sett snödroppar under den blå himlen. Ett bakslag mindre kvar till sommaren!


Burk 3

Härmed erkännes att det idag är en lättnad att inte behöva tänka mer än att det räcker till Veckans burk.



Samtidigt som jag visar upp mina läckra men opraktiska salt- och pepparkar i orangerött och lila, vill jag passa på att göra reklam för stället där sådana fynd kan göras: Loppmarknaden i Lund. På sommaren kan man kombinera allépromenaden med shopping av allehanda ting, ty då flyttar loppmarknaden utomhus. I flera hundra meter kan man flanera under susande trädkronor och glädjas åt alla märkligheter som dväljs i andra människors hushåll. Rekommenderas å det varmaste!


Budget

Det finns så mycket som känns viktigt att fundera på. Budgetarbetet i vår kommun kan omöjligen höra dit, och ändå är det vad jag behöver koncentrera mig på ett tag ikväll och under timmarna när pappa ligger på operationsbordet imorgon. Ibland kan man tydligt se hur allt i tillvaron hänger ihop, men ofta verkar inte världen förstå när den borde stanna upp. 

För övrigt såg jag melodifestivalen igår, och för första gången på mycket länge var jag riktigt upprymd när den var slut. Tänk att jag och svenska folket tyckte likadant!

Ro

När jag började spela piano ville jag bra gärna bli lika duktig som min storasyster. Nu är jag ganska nöjd med att kunna spela mig lugn dagar som den här, när spruträdda storasyster opereras.

Maken har fotat.  Rörö. 

Bara i Dig har min själ sin ro,
bara i Dig, min Gud.
Från Honom kommer mitt hopp.
Bara Han är min klippa,
min frälsning och min borg.
Jag skall inte vackla.
Bara i Dig har min själ sin ro,
Bara i Dig, min Gud.

(av Bengt Johansson, helst i Peter Sandwalls arr.)

Blä

Inga kloka tankar, underfundigheter eller lustiga anekdoter idag.
Den här dagen hör till de där som kan kvitta.
Som gärna får ta slut snart, så att världen kan passa på att bli en trevligare plats under natten.
Tänk om morgondagen överraskade - jag menar verkligen tog andan ur en - med vårblommor, fågelkvitter och sol från klarblå himmel.
Om snö, värk och irritation hade smält bort.
Det vore väl nåt!


Bakom

Gossebarnet har en bonusdag hemma efter ett par dagars feber, och liksom far sin använder han gärna sådan tid till datorspel och musik. Den skiva han avnjutit avslutas med att alla sånger spelas instrumentellt en gång. Jag fick för mig att vara pedagogisk, och förklarade att det är för att man ska kunna sjunga sångerna även om man inte har någon som kan spela till. "Det heter singback, mamma." svarade han. Jaja.

Jag kommer ihåg när det var min mamma som inte hade någon koll. Hon försökte ihärdigt lära sig att säga "träskalle", men fick det sällan rätt. (En prestation i sig, tycker jag allt fortfarande.) 

Nu är frågan: Ska jag tala om för sonen att jag faktiskt redan visste att det heter singback, eller ska jag låta honom förundras över min okunnighet? Jag lutar åt det senare; det hör trots allt till att barn ska tro att föräldrarna är lite bakom...

Det är hopplöst att få normala kort på honom. När han ska visa sina barn hur han såg ut som liten, kommer det tveklöst leda till att uppfattningen att föräldrar inte är kloka lever vidare.  


Moderskap

Se och njut! Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.
.


Vikarie

En av de saker som är struligast med att vara vikarie är att få ambitionen att sammanfalla med kunskapsnivån. Eller snarare tvärtom. För att kunna iscensätta en så bra lektion som du vill, måste du hinna införskaffa lämplig och tillräcklig kunskap i vilket ämne det vara månde. Om du till äventyrs skulle lyckas med det, kvarstår andra tillkrånglande faktorer: Du känner inte klassen, du kan inte rutinerna och hittar inte materialet. Skulle du lyckas att hantera allt det där är du fortfarande vikarie och har därför oddsen emot dig.

Å andra sidan: som vikarie har du också alla ursäkter för att inte vara den bästa läraren någonsin. Du är bara där en bråkdel av elevernas utbildning, och kan därför ta det lite coolare än de ordinarie lärarna - det ingår faktiskt nästan i vikariekonceptet.

På måndag, när jag ska ha trippellektion om kommunens utgifter, tror jag att jag mår bra av att fokusera på den senare bilden av vad en vikarie kan och bör klara av.


Perspektiv

Apropå gårdagens inlägg:

När man är sådär irriterad och trött på anhopade problem, är det också lätt att glömma/bortse från det positiva. Är självömkan månne ett bekant fenomen? Vill jag, så kan jag ju rada upp allt möjligt som är trevligt och bra som har hänt den senaste tiden.

Det handlar väl om vilka glasögon man tar på och vilket perspektiv man väljer att betrakta livet ur. Glasögon och perspektiv var återkommande termer under folkhögskolelärarutbildningen - lektioner, undervisning, ämnen etc kan betraktas ur exempelvis lärarens, den studerandes eller det omgivande samhällets glasögon, och ur nytto- eller nöjesperspektiv, kortsiktigt eller långsiktigt osv. Med lätthet kan det appliceras på många (alla?) aspekter i livet. I mitt perspektiv är sönderbrutna asfaltsbitar i skog och mark ointressanta, ur någon annans är de kanske miljöförstöring, medan barnen och deras skolkamrater kallar dem "skogsdiamanter". En del bygger vindskydd, andra väderkvarnar...

Haha, vad löjligt positiv jag blev nu! Kanhända kan jag en dag leva som jag skriver, men då finns det nog en och annan som tycker att jag är ganska odräglig... Såg en seriestripp en gång, där en kille står med ena foten fastklämd i en dörr. När en förbipasserande frågar: "Foten i kläm?" svarar han med ett brett leende: "Jajamensan!" 

Men jag gillar den här versen: "Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga." (Matt. 6:34)
Det finns två orsaker till att jag har fastnat för dessa Jesus-ord. Dels förnekas det inte att det finns bekymmer och plåga - ett sådant förnekande är väl det som gör att positiva människor kan uppfattas som odrägliga. Desutom visas en ljuvlig insikt i hur människan fungerar: Gör er inga bekymmer. Det är konstigt hur vi liksom inte kan nöja oss med de bekymmer vi faktiskt har, utan gärna vill lägga till nya och större... Så onödigt!

Ösregn

"When it rains, it pours" brukar maken säga, vilket jag personligen tycker är aningen klatchigare än "En olycka kommer sällan ensam". Hursomhaver så tycks det stämma, eller beror det på att man (jag) har en tendens att bli aningens svartsynt när tillfälle ges?

Att maken missar en månadslön p.g.a. att försäkringskassan gör en annan bedömning än den sjukskrivande läkaren ställer till problem, särskilt som det sammanfaller med min icke a-kasse-berättigade arbetslöshet. När vi sedan (läs "igår") på det får ett akut elfel i huset - ja, då känns det lite ösregn, faktiskt. Ett kallt, hårt och otrevligt ösregn.

Så långt tycker jag att jag är hyfsat saklig i min bedömning av att olyckorna hopas, men det är lite frestande att lägga till massa andra saker, som i och för sig inte är trevliga, men som i ärlighetens namn egentligen inte direkt berör oss. Som att när eländesglasögonen ändå är på, kan man ju passa på att titta på utsikten... Å andra sidan är det ju faktiskt så, som det står i Bibeln (1 Kor. 12:26), att vi känner med varandra i både glädje och sorg, även när vi rent faktiskt står vid sidan av.

Nåväl, vi ämnar ta oss igenom denna månad av bräcklig ekonomi, och det finns de som ställer upp för oss ifall vi inte klarar det på egen hand. Jag hoppas att vi i vår tur kan finnas till hands i de problem som berör andra, när vi nu ändå ser dem igenom våra eländesglasögon.


Burk 2

Denna veckas burk har jag fått av svärmors vänner. De - eller egentligen
frun i huset - håller ständigt på att rensa bland sina ägodelar, för att så
småningom ha ett hanterligt bohag. Sist vi varit där kom vi hem med bl.a.
en mandolin och en gitarr, förutom alla böcker i olika genrer vi fastnat för.
Barnen fullkomligt älskar att utforska det stora bordet med skatter av alla
de slag, och de har en del ganska märkliga saker tack vare vännernas
givmildhet. Burkar är dock svåra att fynda nuförtiden, eftersom jag lade
beslag på dem i ett tidigt skede...

Himlen

Minstingen berättade att ett par skolkompisar hade sagt att man "åker ner i jorden" när man dör. Mamma Pingstvän svarar förstås att kroppen grävs ju ner, men tankar och så kommer till himlen, och så får vi en ny kropp där. Tösen såg inte särdeles entusiastisk ut över det, så jag fortsatte att förklara att den nya kroppen kommer vara utan de problem vi kan ha nu, och tog syskonens allergier som exempel. Då lyste hon upp:
-Och du, mamma, kan äta nötter och äpplen, och pappa kommer inte att ha skägg!

Sjukling?
Så här ser han ut!
Bilden är tagen under en välbehövlig paus från shoppingen på vårat älskade Camden Market.

Inandning

Att ropa hej innan man är över bäcken lär inte vara att rekommendera, men jag drar efter andan så att jag är redo när det blir dags.

För nu är jag vederbörligen intervjuad, och intervjun för det jobbet jag helst vill ha kändes väldigt hoppfull - och då menar jag VÄLDIGT. Faktiskt ska jag på en annan intervju imorgon, den tredje denna veckan. Det är en ny erfarenhet att vara eftertraktad på arbetsmarknaden, men det är klart, någon sorts fördel borde väl många års utbildning ge. Det blev sammanlagt 10,5 år jag kom att läsa efter att jag var arbetslös sist. I och för sig har jag under den tiden hunnit med ganska mycket barnledighet också, men det är ändå ett bra tag sedan jag var ute i arbetsmarknaden. Men snart verkar det alltså vara dags igen... 

Håll i er, för jag förbereder mitt "hej" med en Vicks-inandning! 
(Ni vet "-Shouldn't we be somewhere else? -Vicks blue, captain!")


Tjugo frågor

...lekte vi ikväll, barnen och jag. De tänkte och jag frågade. Mellandottern tänkte på sin första (och nuvarande) kärlek, vilket var fullständigt förutsägbart, men jag lyckades dra ut på det till hela sex frågor. Sonen tänkte på en fotbollsspelare som jag aldrig har hört talas om. Fotboll kom jag till på fem frågor, sedan gissade jag fel femton gånger och förlorade. Minstingen var, i vanlig ordning, mest surrealistisk. Hon började med att förklara att det är något levande.
-Är det en flicka?
-Ja.
-Är det någon du känner?
-Mm, sådär.
-Är hon gammal?
-Jag kom på en sak, hon lever inte tror jag.
-Nähä. Var det någon som bor nära oss?
-Nej!
-Är vi släkt med henne?
-Nej.
(Jag börjar inse att det här med att känna någon kanske inte betyder samma sak i dotterns värld som i min.)
-Är det någon som har skrivit en bok?
-Nej, eller ja... Kanske. Hon har skrivit en bok eller finns med i en.
-Är det någon ni har pratat om i skolan?
-Nej!
-Finns den med på film?
-Ja!
-Är det Ronja?
-Nej!
-Är det Pippi Långstrump?
-Ja!

Tja, det är ju faktiskt ganska svårt att beskriva fiktiva personer. De är ju inte precis döda, fastän de inte lever.


Maken säger ibland att vi är som hissmusik för barnen. Bakgrundssorl, det är allt.
Apropå inget särskilt.


Annat

Ifall någon undrar hur det gick på anställningsintervjun igår, har jag efter moget övervägande beslutat att inte skriva om den än. Den andra intervjun är på torsdag, och efter det kanske jag kan återkomma i ämnet. Det lär ju vara så att man som arbetssökande kan bli googlad, så det gäller att passa sig!

En mycket retlig detalj kan jag dock berätta innan jag skriver om annat: Ett av de många betyg jag hunnit skaffa mig genom studieåren är försvunnet, och givetvis var just det betyget väsentligt igår. Jag antar att jag har råkat skicka med originalet i någon ansökan - klantigt, och som sagt, igår var det ytterst olämpligt. Idag har jag skaffat ett nytt elektroniskt intyg och mailat över det, så att de får se att jag inte bara låtsas vara meriterad, men det är kanske för sent att rädda det första intrycket. 

Det här med första intryck kan verkligen vara ett elände! Tänk bara hur svårt det är att lämna förutfattade meningar bakom sig. Jag tror dock inte att jag har problem med att folk får en felaktig bild av mig, utan snarare är det nog så att jag i regel knappt gör något intryck alls till en början. Å andra sidan vinner jag förstås i längden. ;) Jag lyssnade på en föreläsare i höstas, som pratade om att man som lärare hela tiden behöver låta sina elever omdefinieras, d.v.s. att man inte fastnar i sin bild av en person, utan varje dag är beredd att se något nytt, något annat än det man tycker sig veta. På det sättet spelar ett par dåliga dagar inte så stor roll, och människor ges möjlighet till förändring. 
Det tycker jag är värt att hålla i minnet!  (Inte minst för dem som ägnar sig åt anställningsintervjuer.)
 


Måndag

En dag lät jag bli att blogga. Det var igår, och det räckte visst för att komma ur form. Jag sitter här, tom på idéer, fastän jag har haft en go' helg, varit på anställningsintervju, haft min sämsta nattsömn på månader, insett hur klen jag är i armarna och funderar på en hel del olika saker.

Bättre lycka imorgon!


RSS 2.0