2020

Då så, dags att sammanfatta år 2020. Vi kör! 
 
Gjorde du något du aldrig gjort förut?
Jag har undervisat på distans och åkt buss med munskydd, men jag fick också för mig att inte bara fotografera fjärilar utan också ta reda på vad de heter. Det visade sig vara svårare än jag hade trott, men till slut hittade jag en uttömmande men svårnavigerad sida på nätet: vilkenart.se
Det här, till exempel, är en svartribbad vitvingemätare.
 
Genomdrev du någon stor förändring?
Nej, i år har vi tagit det lite lugnt med stora förändringar. Det är skönt med vardagslunk också! Vi har målat om kontoret här hemma, till slut, efter 16 år med en tapet som vi ogillade redan när vi flyttade in. Jag målade om kontoret på jobbet också när det bara blev för mycket att titta in i en orange vägg varje dag. 
 
Blev någon av dina vänner föräldrar?
Den här frågan känns inte så aktuell längre, nu när jag går mot femtio. (!!) Men ingen av mina vänner fick barnbarn heller. 
 
Datum att minnas från 2020
Mellantösens student, förstås! Det blev ingen bal och inget flakåkande, men hon fick springa ut (och styra upp hela klassens studentsångssjungande) och vi pyntade trädgården och tog emot gäster där. Så stolt över henne som fixade alla betyg och gymnasiearbetet och allt trots de knäppa omständigheterna!    
För den som inte har för vana att vara på utspring: Så här tomt brukar det inte vara på skolgårdar vanliga år! Skolan organiserade det så att det var ett utspring i timmen, och då fick bara två personer per student vara på skolgården. Inte så festligt, men det var lätt att hitta parkering iallafall.
 
Dog någon närstående?
Alldeles i början av året gick makens mormor bort efter att ha varit dålig ganska länge. Så här i efterhand känns det fint att vi kunde ha en alldeles vanlig begravning med alla släktingar och vänner. 

Vilka länder besökte du?
Jag skulle ha åkt till Frankrike med studenten, men vi fick skjuta på det och hoppas att det blir av i sommar istället. En annan resa som också blev inställd var en studieresa till Berlin med deltagare på folkhögskolan.
Dock firade jag in semestern på Visingsö, tog en liten västgötatur med maken och var på Rörö ett par gånger. 
Fika efter besök på Läckö slott. (Oreo-kladdkaka och lakritspuckglass. Fungerade alldeles utmärkt ihop!)
 
Bästa köpet?
Det är minsann inte lätt att komma ihåg allt man har köpt under ett år! Jag minns inget förutom mat, kläder och presenter, typ. 
 
Gjorde något dig riktigt glad?
Ibland när jag är ute och går gör jag små upptäckter som gör mig alldeles uppspelt. En stig jag har missat förut, en fjäril som jag inte känner igen, ett träd som en bäver har gnagt på... 
Den här snygga fjärilen, t.ex. Blekgrön mätare. Hur läcker är inte teckningen med skuggningen vid de vita banden?
 
Har du saknat något år 2020 som du vill ha 2021?
Liksom de flesta andra känner jag mig lite instängd och begränsad nu när vi bör undvika folksamlingar, resor och nära kontakt med andra människor. Det blir lite enehanda utan kyrka, kalas eller bara en så enkel sak som att gå i affärer för skojs skull. Jag är ändå tacksam för att jag har familjen och arbetsplatsen! 
 
Vad önskar du att du hade gjort mer?
Jag skulle vilja bli bättre på att vända negativa samtal och stämningar till positiva och hoppfulla istället. Som mitt lilla sätt att förbättra världen, liksom.
 
Vad hade du velat göra mindre?
Rätta saker, kanske. Tidskrävande och ganska tråkigt, men man måste ändå ha fullt fokus på det man gör. Det blir ovanligt mycket rättande i och med distansstudierna - sådant man bara hade kunnat titta på i förbifarten i klassrummet kräver nu separat tid och noggrannt formulerad skriftlig respons. 
 
Favoritprogram på TV  datorn?
Jag har tittat på Anders och Måns på svtplay och tycker att det är fruktansvärt roligt, utan att riktigt veta varför. Det är liksom så otroligt att det faktiskt fick sändas på SVT i all sin dumhet... Plus att Anders pratar och ser ut som min svåger (you know him, pastorsfrun) när han var yngre. 
Annars vet jag inte riktigt. På Netflix finns en Anne på Grönkulla-serie som är mysig, Anne with an E. 
 
Bästa boken i år?
På semestern slukade jag böcker i så hög hastighet att jag knappt minns en enda av dem så här några månader senare. I födelsedagspresent fick jag en trilogi, Änglar ibland oss, av Karen Kingsbury. Hon är extremt amerikansk i sina värderingar och sin samhällssyn, men kan man bortse från det så är hennes böcker bra. 
 
Största musikaliska upptäckten?
Inga direkt stora upptäckter i år, men den här tycker jag är fin: 
 

Största framgången på jobbet 2020?
Ibland känns det bara fint att klara av jobbet. Distansundervisar och det går ganska bra - det kan man väl får vara nöjd med? 
 
Störst framgång privat?
Jag har inte så stora visioner, märker jag. Det som måste bli gjort blir det - maten köps in och tillagas, kläder tvättas, räkningar betalas... Ungefär som med jobbet - det känns tillräckligt att klara av det grundläggande och någon gång ibland lite mer än så. 
 
Största misstaget?
Det skulle ju vara kul att inte glömma saker. 
 
Har du varit gladare eller ledsnare än tidigare år?
Varken eller, tror jag. Just nu känns det som att jag har varit trött nästan hela året, men det kanske bara är december som tar ut sin rätt. 
 
Vad spenderade du mest pengar på?
Vet ej, men nästa år ska vi lägga om taket och jag hoppas att vi inte kommer behöva spendera mer än så på något annat! 
 
Något du önskade dig och fick?
Jadå, för så bra har jag det. Dessutom får jag med jämna mellanrum saker som jag inte har önskat mig men ändå blir glad för - det är inte dumt det heller! Exempel: En adventskalender med lyxiga hudvårdsprodukter och ett par kakmonsterstrumpor. (Fler exempel finns, men det ska ju inte bli en lista över allt jag har, det här.)
 
Något du önskade dig men inte fick?
Ja. Jag önskade mig en regnmätare (jag är nämligen oerhört medelålders) men tydligen infaller både jul och födelsedag utanför regnmätarsäsongen. Svårt att tro efter denna regntyngda december! 
 
Vad gjorde du på din födelsedag?
I år hade jag lyxen att fylla år på en söndag, så jag fick frukost och paket på sängen, minsann! Inget kalas, förstås, men det skulle jag knappast haft ändå, utan bara en lugn dag utan matlagning. 
 
Något som skulle ha gjort året bättre?
Tja, vad sägs om ingen corona? Och inga älgloppor! Vad de förstör höstpromenaderna! De älskar att krypa in i mitt långa hår och ge mig panik. (I rättvisans namn vet jag inte om de tycker att det är bra att jag får panik, men jag misstänker det.)
 
Vad fick dig att må bra?
Naturen, förstås. Alltid naturen. 
  
Vem saknade du?
Precis som alla andra har jag träffat folk mindre än vanligt, både släktingar och vänner. Det är väl nyttigt att få sakna ibland, antar jag. 
 
Vilka var de bästa nya människorna du träffade?
Som sagt, så hemskt mycket nya människor har jag ju inte träffat, men en och annan ny deltagare på skolan har det ju blivit ändå.
  
 
De här är ju inte nya, precis, men bäst är de nog allt. 
 
Vad är du mest stolt över? 
Ibland vet man precis - just det här har jag kämpat med i år och det tog massor av tid men blev bra till slut - men i år är det inte så. Jag är nöjd med allt möjigt, men inget sticker ut sådär särskilt mycket. Det är fint när man får till lite guldkant, skapar minnen, men precis som jag redan har skrivit känns det emellanåt som att man borde få vara stolt bara för att vardagen går ihop. Det är inte alltid det är så självklart.  
 
Vad är din högsta önskan just nu?
Jag håller fast vid min önskan från förra året - att de jag älskar ska ha en vardag som de trivs och mår bra i. 
 
Vad vill du göra annorlunda nästa år?
Vad sägs om det här: Leva mer långsiktigt - sådär så att både jag och världen mår bättre i längden. 
Möjligen så, trots att det känns lite jobbigt och pretentiöst. 

Gott nytt år, vänner! 

RSS 2.0