Positiv

Här händer det inte mycket och det beror nog på att jag har varit lite småtjurig i några dagar. Kommer på allt möjligt att klaga på utan att anstränga mig, och det blir ju inte så roligt att läsa. Nu ska jag tänka efter och så ska jag skriva minst tre bra saker. Vänta lite.

1. I söndags fungerade ingenting på bilens instrumentbrädan när vi körde till kyrkan. Mätarna stod stendöda på noll varenda en och inte ens den enerverande service-lampan lyste de första fem minuterna, som den alltid annars gör. Men så när vi körde hem fungerade allt igen! Bilen lagade sig själv. Heja bilen!

2. Varm choklad. Och apelsinjuice.

3. På biblioteket i Ulricehamn fanns lexikon på precis de språk jag behöver till min grupp just nu, och de var inte referenslitteratur (som lexikon brukar vara) så jag fick låna dem.

Sedär, jag kunde! Och det tog inte ens särskilt lång tid.
Jag har viss vana, faktiskt, för ett tag modifierade jag mitt dagboksskrivande till att varje dag skriva tre saker jag var tacksam för. Det var lättare än jag trodde, men sedan återgick jag till mitt vanliga dagboksskrivande igen. Man behöver skriva av sig ibland också...

Rutinjobb

En del dagar skulle det vara skönt att ha ett jobb där man inte interagerade med andra, där man kunde ta sig igenom en dag utan något särskilt engagemang eller utan att ens behöva vara särskilt fokuserad. I längden skulle det förmodligen bli väldigt tråkigt, men en del dagar...


Onsdag

Onsdag = huvudvärk. Men genom taket hör jag det trevliga ljudet av när maken läser högt för barnen - han läser med röster och de skrattar högt. Just nu läser vi en av de helskruvade böckerna om "herr Grums", de rekommenderas!


Morgonluft

Minns ni Per-Erik Hallins insats i Melodifestivalen 1985? Morgonluft hette sången, och kom att bli en innelåt i ett antal frikyrkliga ungdomskörer. Min med, och jag har således skavt på både melodi, stämmor och text. Litegrann har jag förundrats över att den fick ett så'nt genomslag i kyrkor runtom i landet - visst, herr Hallin var ju kristen och sjöng gospel tillsammans med Carola och allting, men den handlade ju inte om något annat än att folk sjöng tillsammans. Tyckte jag. 

Så idag var det dags igen. Ihop med predikan spelades Morgonluft med tillhörande bildspel (maken hade snickrat ihop ett, kanske kommer det på youtube snart och då kan jag länka). Till frasen: 
"Jo, om du lyfter upp din blick bort mot kullen mitt i byn
ser du ett gammalt torn som alltid sträckt sig emot skyn"
visades en bild av ett kyrktorn, och plötsligt förstod jag hela sången.

Den bild jag har sett i mitt huvud har sett ut så här:

...och då betyder texten typ ingenting. Alla går till ett torn och där sjunger de. 

Om det däremot handlar om att folk plötsligt börjar strömma mot kyrkan och att alla får vara med i det som händer där - japp, då kan man förstå populariteten... En aha-upplevelse och ett gott skratt blev en oväntad bonus i dagens gudstjänst! 

För dig som inte nött in texten i ungdomskörssammanhang, här kommer texten:

Häromdagen hade jag en märklig dröm:

Genom staden ringla' det en ständig ström
av människor som var på väg
och gick med raska steg.

Dom vandra' framåt fastän gatan den var trång
men långt där borta hördes det en mäktig sång
så jag sprang fram och fråga':
Vad är det som är på gång?

Jo, om du lyfter upp din blick
bort mot kullen mitt i byn,
ser du ett gammalt torn
som alltid sträckt sig emot skyn.
Men där har varit torrt och tomt i många år
men nu har nånting hänt, ja det är visst redan vår!

Jag tog och rusa' dit och mot mig
strömmade en ljuv musik.
Där var en salig blandning
av människor och färg och folk som var enorm.
Där fanns en rockgrupp och blåset ifrån frälsis sjunde kår.
Jag såg en punkfrisyr och tanter med knutar i sitt hår.
Och alla klämde i för fosterland och kungars kung
och taket lyfte sig
när både gammal och ung sjöng med.

Jag hade aldrig hört dess like förr.
Det var det vackraste som rört mitt hjärtas dörr,
och hela stället gunga' så jag fick lust att sjunga med.

Säg får jag sjunga med?
Ja, visst får du sjunga med i vår kör
för här är ingen enda utanför.
Äntligen har gospelmusiken brakat lös,
kom med och ös!

Tala om i alla stugor, ropa ut på stadens torg
ifrån Treriksröset ända ner till Trelleborg,
säg att det som hänt är vad vi alla väntat på,
nu har vi kommit loss så öppna varje lås.

Jag tror jag börjar vädra morgonluft!
Här finns en glädje som trotsar allt förnuft,
en mäktig vind som blåser stark och värmer frusen mark,
en mäktig vind som blåser stark och värmer frusen mark.

Vardagsnoteringar

Det första som händer när barnen har sett en film är att de paxar varsin figur ur filmen, och sedan startar leken. Böcker, SuperMario och nästan vad som helst är också så'nt som är startskott för lekar. Jag tycker det är härligt att se deras fantasi ta sig uttryck på alla möjliga vis. Så här ser det t.ex. ut i ett av barnens rum, inspirerat av en film som är favorit för närvarande. Kan du gissa vilken?
Ett stort steg i mellandotterns liv togs häromveckan, när de återkommande trasslorna i nacken helt enkelt blev för mycket. Jag tycker att det blev väldigt snyggt! Det är inte heller precis någon nackdel att tårarna och tjatet som hörde ihop med hårborstningen nu är ett minne blott. 


Tips

Dagens boktips 1:


Om sorg, om att fly, om vänskap, om att hitta rätt och komma tillbaka.
Finstämd, underfundig och berörande.

...och när jag letade efter en bild, fick jag veta att de som har köpt "Tusen olevda liv finns inom mig" även har köpt - och nu kommer Dagens boktips 2:Det är längre sedan jag läste Igelkottens elegans, men även den handlar om vänskap, men också fasader och rollspel. Så långt ifrån massproduktion man kan komma, skulle jag säga. Filmen är också fin, förresten.

Och så ett mer lättsmält tips, från matematikens underbara värld. Kopiera och googla följande funktion:
sqrt(cos(x))*cos(200 x) +sqrt(abs(x))-0.7)*(4-x*x)^0.01, sqrt(9-x^2), -sqrt (9-x^2) from -4.5 to 4.5

Strax ska jag och familjen titta på den nya Smurf-filmen. Barnen har redan sett den, och jag gissar på att de gärna anger den som Dagens filmtips. Får se om jag håller med. Det är nog lättare att titta på smurfer än att läsa om dem iallafall. Min mormor lär ha vägrat läsa högt ur smurfalbumen för oss, eftersom "man får smurf i hela munnen" - visst förstår man vad hon menade?! 
Efter

Dåså, operationen är genomförd och dottern tycker i det stora hela att dagen har varit suverän. Sjukhuspersonalen gör verkligen sitt bästa för att det ska gå så smidigt som möjligt - förklarar, bjuder på glass och gosedjur, låter oss titta på film, låter mig följa med in i operationssalen och vara med tills hon sover och hämtar mig så att jag är där när hon vaknar... Småsaker som gör upplevelsen så mycket lättare!

Först drogs mjölk-framtänderna ut, och sedan opererades de märkliga skapelser som suttit i vägen för de riktiga tänderna bort. De hade inga rötter, men var stora och bulliga och inte alls särskilt framtandslika. Tandfén får inte lov att hämta dem, säger lillan, för det är inga dussintänder precis. De ska sparas. Sydd är hon också, och det är kanske det otrevligaste. Det är definitivt det som ser läskigast ut iallafall, och därmed blir det inte bara otrevligt utan också ganska tufft. Hon speglar sig gärna, men storasyster tjuter och tittar åt ett annat håll...

Nu följer en troligtvis lång väntan på permanenta tänder. Över ett år ska vi räkna med att det tar, och det är ju lite drygt. Eventuellt kan det bli en tandställning med "löständer" på under väntetiden, för att inte tänderna bredvid ska växa in mot mitten. Vi får väl se. Just nu är vi glada över att allt gick bra. Lillskruttan är som sagt nöjd, och det har hon all rätt att vara. Hon har skött sig exemplariskt!

Operation

Jag lämnar härmed ordet åt minstingen:

I dag ska jag bli opererad i munnen.Det känns lite pirrigt. Jag får inte äta idag bara för det. 

Jag ska ta ett par konstiga plåster som bedövar lite.


Julpynt

Jag har noterat att det börjar bli glest mellan adventsljusstakarna i fönstren igen. Hemma hos oss är alla julpynt kvar - det har faktiskt inte varit tjugondedag än, så det så! Granen barrar förresten inte, det har nog aldrig hänt oss förut. Det finns visst de som inte har hjärta att slänga ut en icke-barrande gran, men dit hör inte jag, det är bara det att vi inte är framme vid stora plundraredagen än.

Faktum är att jag inte är helt såld på julgranar. Endast väldigt korta stunder lyckas jag bortse från att det egentligen är mycket underligt att hugga ner ett träd, ta in det och hänga upp allsköns krafs i det. Men luktar gott gör ju granen, lite stämning bidrar den med och ljuskedjan sprider ett varmt och fint ljus, så jag pratar inte högt om hur knasigt det är. Förrän på fredag, kanske, när även vår gran ryker all världens väg, eller hur långt vi nu orkar hiva den. Till verandan, kanske.

Årsdag

För precis 18 år sedan - halva mitt liv ungefär - blev en av de människor jag tyckte bäst om i hela världen påkörd och dog. Vi var jämnåriga och vårt gäng hade en del roligheter för oss. Jag var ingen vidare mogen tonåring och inte särskilt smidig (då heller), medan min vän däremot visserligen var fnissig och osäker ibland, men ändå helgjuten som person, omtänksam och genomtänkt. Fortfarande, arton år efter den där surrealistiska dagen när hon dog, är hon ett föredöme för mig.

Hon och jag hade franska tillsammans på gymnasiet, och efter nästan varje lektion blev vi sittande på en bänk utanför klassrummet och pratade tills hon var tvungen att springa för att hinna till nästa lektion. När hon var borta, blev jag en gång istället sittande med en gemensam vän efter lektionen. Jag grämde mig för en sak jag aldrig hade fått sagt innan det blev för sent. Då målade den andra vännen upp en bild för mig: Min vän och jag sittandes på en bänk igen - inte i skolans korridor, men i himlen - och vi tog igen det osagda och fnissade tillsammans. Jag längtar efter den dagen.

Med orden från hennes gravsten: Vi möts igen.

Slö

Slöat mig igenom en av de sista lovdagarna, bortsett från den där stunden när jag körde dottern till stallet och passade på att veckohandla medan hon red. I vår familj är det bara en som kan konsten att veckohandla på mindre än en timma, så därför får jag, jag menar "den personen", göra det. Jag har dessutom inga som helst krav på att shoppinglistan ska vara strukturerad efter hur varorna står i affären, så det är dessutom lättare att skriva listan till mig.

Vi är lite olika - jag vill verkligen ha ordning på vissa saker och gott om tid vid utvalda tillfällen, men när det gäller annat har jag inga problem med att se ordning i kaos eller vara väldigt effektiv hellre än att få väntetid. Maken har också sina områden där han vill ha ordning och extra tid, men jag tror inte att hans och mina områden överlappar varandra nästan alls. När vi är pigga och mår bra betyder det att det är hyfsad ordning på det mesta eftersom vi tar hand om olika saker, men när det är mycket annat blir det snarare kaos överallt. Vi är nog inte unika i det, förresten. Ni som hänger med vet att vi har haft saker som har sugit massor av kraft året som gått, så vi har byggt upp en grundlig oordning för oss att ta itu med när krafterna återvänder.

Jaja, det var inte det jag skulle skriva om. Jag håller på att baka en glutenfri tårta också, med mandelmaräng-botten. Får se hur det blir. Ska improvisera lite med fyllning och glasyr; tror det blir philadelphiaost/hallon. Återkommer med recept om den blir något att ha. Jag hoppas att det blir det, för det var väldigt så drygt det var att mala mandel...

Men bortsett från min supereffektiva veckohandling och bakningen har jag inte gjort just någonting. Tror att jag kommer gilla att vara pensionär så småningom.

Trettondag

Hej hej!

Idag är det trettondag och således årsmöte i en stor andel av landets pingstförsamlingar, om inte traditionerna förändrats utan att jag har märkt det. Jag ska iallafall på årsmöte om några timmar. Påpekar för dottern att hon faktiskt får vara med och rösta, eftersom hon är döpt och medlem i församlingen, men uppenbarligen var det inte rösträtten som fick henne att välja dopet. (Det är bra, tycker jag allt. Lite galet skulle det väl bli om man främst valde att döpas för att få inflytande, och inte för att överlåta sig till Jesus.)

Tackar kusin A för ämnesförslagen, och jag ska ta ett par kort och sedan återkomma med syrsodling och barnens liv och leverne. Det finns faktiskt orsak att rapportera, som ni ska få se när kameran gjort sitt.

Nu ska jag kasta bort en stund av mitt liv på meningslösa dataspel, innan jag tar itu med matlagning och att hitta något annat än pyjamasbyxor att ha till kyrkan.

Hejdå!

Torka

Vet inte vad jag ska blogga om idag.

Vädret - njae, det kan man med fördel låta bli att tänka på.

Besöket hos mamma och pappa - föralldel, men då borde jag ha foton av barnens piprensarpyssel.

Vad man kan hitta när man städar under sängen - men det vill jag inte bjuda på. Det mesta hamnade förresten på återvinningscentralen/i dammsugaren.

Filmer jag sett på sistone - kategorin är barn-/familjefilmer. Bäst: Förtrollad & Trassel, tråkigast: Långben nå'nting & Musse nå'nting. Tacka vet jag The Big Bang Theory, som maken och jag som bäst tar oss igenom, högljutt skrattande. 

Nix, det blir inget mer idag. Ämnestips emottages och begrundas, och används eventuellt.Sheldon FTW!

HälsningGott nytt år från oss till dig!

RSS 2.0