Datorer

Allvarligt talat. Det måste vara en sjukt dålig idé att ge skolelever varsin egen dator som de ska ha med sig på alla lektioner. Hur lätt är det att fokusera på något som är lite småtråkigt, när man mitt framför näsan har alternativa, mindre krävande aktiviteter? Fråga gärna mig, som just nu borde göra en processbarhetsanalys, men istället facebookar, lägger patiens och bloggar. Jag är ju föriallasinadar lärare och borde kunna bättre än så, men icke. Låt oss hoppas att tonåringarna har bättre självdisciplin än jag!

Idag

Efter en veckas ledighet har jag liksom överfallits av jobbet. Som jag gärna påpekar är jag inte en tycker-om-att-ha-många-bollar-i-luften-personlighet, men hur väljer man bort det? Jag vill gärna tro att jag trots allt klarar det ganska bra, och det är ju roligt iallafall.

Sonen, som var sjuk igår, vaknade feberfri idag, men eftersom vi vet att han ofta (särskilt vid den här tiden på året) verkar bli frisk för att sedan bli sjuk efter några dagar igen, får han en bonusdag hemma. Hoppas att det hjälper. Minstingen å andra sidan var frisk igår men vaknade med feber idag. Maken och jag turas om att vara på jobbet och jobba hemifrån idag - på fm är han iväg, strax ska vi byta, och ikväll blir det hans tur igen... Om du undrar, så är mellandottern frisk och i skolan. Lite orättvist tycker hon nog att det är, men hon protesterade inte så mycket mot att som enda barn i familjen behöva gå till skolan idag. 

Förresten läste jag en svåring igår - 1 Sam nå'nting, när Saul går till en andebesvärjerska och kallar fram den avlidne Samuels själ. Samuel tycker förallandel inte att det är bra att göra så, men det går ju. Knepigt!

Ny

Vi köpte en ny tvättmaskin. Den är inte bara vit och glänsande, den gör tvätten ren också.

Smutstvätt

I det här huset har vi smutsig tvätt på tork just nu. Jag slängde den misslyckade tvätten i badkaret igårkväll och sköljde ur tvättmedelsklumpar - men att stå och gnugga alla plagg för hand... Nej, det räckte med att vrida ur dem för att jag skulle bli hyfsat trött i rygg och armar. Testa själv med några jeans. Man är allt lite vek.

En av mina mostrar, som egentligen inte är en moster utan en förälders moster, hade ingen tvättmaskin. Det är inte längesedan, hon dog för inte ens tio år sedan. Syskonbarnen försökte ge henne en, men då blev hon arg. Så'nt trams! Där ligger man i lä. Hellre än att gnugga låter jag tvätten torka smutsig, i väntan på en ny eller lagad maskin. Tur att hon inte vet, moster L.

Kakor

Kom på en sak.
Om du inte vet vem jag är, kanske du kan få för dig att jag är grym på att baka när du ser bloggens banner. Så är det inte. Jag är väl okej på att baka, men jag är fantastisk när det kommer till att äta kakor.
Skulle bara rätta till eventuella missförstånd.

Snurrbrist

Det verkar som att vår tvättmaskin inte vill snurra runt tvätten längre. Sist jag tvättade kunde jag inte få den att centrifugera, fastän jag de senaste två månaderna har lärt mig att lura den till det, och idag tänkte jag att jag skulle se om det bara var något tillfälligt. Ni vet, hoppet är det sista som överger en... Och nog var det någon slags övergångsfas, men bara i väntan på ännu färre funktioner. Dagens empiriskt inhämtade lärdom: En tvättmaskin vars trumma inte roterar är just inte till mycket hjälp. Lite smart hade det kanske varit att testa med väldigt lite tvätt, känner jag nu, när jag har en ganska stor hög med delvis genomblöt och delvis fuktig tvätt, och förmodligen med ojämnt fördelade tvättmedelsrester i sig. Smutsigt är det antagligen alltihop. Håhåjaja.

Buck

Jag typ tittar på film med lillan - Ice Age 3, och det är inte första gången. Hon talar om när de ska vara roliga så att jag inte missar något... Men Buck är så rolig! Kan vara den bästa svenskifieringen av en tecknad karaktär sedan Pumba. Vad var originalrepliken som översatts till "Det är blåsten. Den talar." "Vad säger den?" "Jag vet inte, jag är inte blåst."?? Någon gång ska jag kolla på den engelska versionen också, så jag får veta.

De två stora är på skidläger och kommer hem imorgon kväll, och lillan börjar möjligen tycka att jag inte är världens mest livade sällskap. Dessbättre har vi varierat mig med mormor, morfar, syssling (en ny men lyckad bekantskap och jag hade det också trevligt), grannen och självklart pappa. Och så Buck, Sid och gänget, förstås.


Äpplen

Kolla vad jag fick på posten!

Det är min kusin (titta in på hennes blogg - jag länkar till höger; mammamargit) som har tillverkat dessa mysiga koppunderlägg. Tackar och bockar!

Jag har ett bestämt minne av att jag i min barndom virkade hjärtan till julgranen, men hur det gick till minns jag inte. Jag har också ett bestämt minne av ett ganska ambitiöst korsstygnsbroderi som jag kom ganska långt med för ett tag sedan, men jag har inte hittat det efter flytten. Vi har bott här i sex och ett halvt år, och tydligen har jag inte packat upp alla lådor än. Kärahjärtanes. Men de båda äldsta barnen kom iallafall iväg på sin sportlovsresa i morse, med lämpligt bagage och allt, och jag har skickat in veckans inlämningsuppgift till universitetet, så helt hopplös är jag ändå inte.

Goljat

Igår läste jag 1 Sam 17, berättelsen om David och Goljat. Goljat var hyfsat stor, får man väl säga. Tre meter lång, och hans harnesk och spjutspets vägde tillsammans ungefär lika mycket som jag gjorde innan jag var lite magsjuk häromveckan. Jag gillar den här berättelsen och andra som liknar den - det finns några stycken i Bibeln - där den ojämna kampen, små eller få mot stora eller många, slutar med seger för den svaga.

Tyvärr lyckas jag inte hitta något youtube-klipp med den gamla tidsmaskinen-klassikern som utgår från denna berättelsen, men jag tycker hursomhelst att Curt & Roland slog huvudet på spiken när de sjöng:

David vann seger över Goliat.
Goliat var stor och stark
men Herren han är störst!
David och Herren mötte Goliat.

I jämförelse med Gud är inte ens Goljat hyfsat stor.


(Jag vet att jag växlar stavning mellan Goljat och Goliat. Det beror på att den nyare bibelöversättningen har bytt stavning på en hel del namn, men sången skrevs några år innan Bibel 2000.)

Tips

Det här vore kanske nå't att satsa på?!
Landslag

Här finns ett test på hur många landslagströjor man känner igen - och jag fick full pott! Jojomen, ett och annat snappar man tydligen upp.

Multisysslare

Idag är det framförallt rollerna student/mamma som ska kombineras. Fru till en sjukling är jag dessutom, men han sköter sig bra själv, så där kan jag slappna av. Jag har skickat några jobb-mejl också, men annars har jag släppt den biten för dagen.

Det är för övrigt lättare att kombinera moderskapet med nästan vad som helst annat nu när barnen blivit lite äldre. Just nu spelar de bilspelet på våningen ovanför. De verkar ha det kul, men vilken del av spelandet är det som frambringar de tunga dunsarna i golvet? Dagens stora suck är ganska liten, och kommer av att det tog 40 minuter att hämta barnen på skolan. Själva bilturen tar högt räknat 10 minuter tur och retur, de resterande 30 bestod av väntan. Två flickor som ska bli färdiga i omklädningsrummet efter gymnastiken, det tar sin tid. (Det brukar förresten inte gå snabbare för gossen.) Sedan skulle väskorna hämtas, och gosedjur och kanin-diadem får man inte heller glömma, och så var det ju kompisen som ville följa med hem - nej, inte när pappa är sjuk - och så snödrivorna som man måste klättra upp på, hoppa ner från på ett tufft sätt, klättra upp på igen för att testa en annan, ännu coolare hopp-idé... Men vi kom hem till slut, den här tisdagen också.

Nu ska vi se om jag kan klämma in lite studier innan kvällsmaten, till ackompanjemanget av Die Hard från sjuksängen (Haha, det lät illa! Filmen, menar jag, sådär dödligt sjuk är han ju inte.) och de allt mindre harmoniska ljuden av bilspelet. Dags att ta sig i kragen, då.

Gusten

Gårdagens bibelläsning: 1 Mos 24, 1 Sam 12, Ps 13-14

En av psalmerna finns tonsatt av Maria Gustin Bergström (som för övrigt sjöng på vårat bröllop - de' ni!). Har ni missat henne, kolla hennes myspace! Just den psalmen finns inte med där, men några andra fina/tänkvärda sånger. Det är folkvisa/psalm, det är enkelt, ärligt och vackert.

Tankarfördagen

Idag blir det inte lika många inlägg, jag lovar! Förmodligen inte i veckan som kommer heller, för jag kommer ha rättså mycket att göra på jobbet. Veckan därefter däremot - då är det sportlov här i söder! Längtar... Hursomhelst, tre saker har jag på hjärtat:

1. Jag har precis fått veta att min hemtenta blev godkänd. Skönt!

2. Dagens bibelläsning: 1 Mos 23, 1 Sam 11, Ps 11-12

Ur tolfte psalmen:
"De svaga förtrycks och de fattiga klagar,
därför vill jag nu gripa in, säger Herren,
jag vill ge hjälp åt den som föraktas." 
Det behövs än... Vore tufft med ett superhjältedåd mot förtryckare runtom i världen, men en del av ingripandet kommer allt genom människor också -medmänniskor.

3. En vers till, inte från bibelläsningsplanen, men väl från predikan:
"Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också." (Matt 6:33)
Värt ett försök?

VI

För övrigt är det inte så ofta jag skriver sex blogginlägg på en dag.

Dom

Dagens bibelläsning: 1 Mos 22, 1 Sam 10, Ps 9-10

En snabb kommentar om Moseboks-texten:
Den handlar om när Abraham blir åtsagd att offra Isak (näpp, inte en av de mest lättillgängliga texterna), men hur Gud hindrar honom i sista minuten. Istället offrar de en bagge, som trasslat in sig i ett snår strax intill. Den där texten finns i barnbibeln också, men dottern misstolkade vilket djur det egentligen rörde sig om - hon trodde det handlade om en skalbagge!

Så till Psaltaren. Det händer då och då att den boken lyfts fram för att den håller hur livet än ser ut. Själv har jag faktiskt lite svårt att relatera till David - hans bekymmer och fiender är så väldigt påtagliga, och hans förslag på lösningar är så drastiska. Själv är jag mer åt det pacifistiska hållet, och tycker det är lite besvärligt med verser som "Du röt åt folken, förgjorde de onda... Fienden är borta, krossad för alltid..." Å andra sidan är det svårt att tänka sig en god Gud som har överseende med ondskan, en som inte dömer. David skriver också: "Herren är en borg för den förtrampade, en borg i tider av nöd. De som känner dig, Herre, litar på dig, ty du sviker inte dem som kommer till dig." Så enkelt. Gud finns där, som en trygg borg. Varför skulle jag kämpa emot?


Läsare

Som jag förut har skrivit, följer jag en bibelläsningsplan i år för att läsa igenom hela Bibeln innan nyår. Det blir inte första gången, för jag var ett ganska envist barn och visste inget annat sätt att läsa böcker än från pärm till pärm. Alltså trängde jag mig igenom lagar, släkttavlor och psykedeliska sista-tiden-profetior innan jag uppnått tonåren, och när jag var färdig började jag om igen. Jag tycker att det var en god vana jag skaffade mig och höll fast vid länge, den att läsa lite i Bibeln varje dag.

När jag var i tjugoårsåldern arbetade jag ett år i församling, och det vände upp och ned på en del saker för mig. Kanske var det mest plågsamma upptäckten under året att jag inte var den jag trott. Det var också speciellt att ha det som låg närmast hjärtat som arbete, och att plötsligt räkna bön och bibelstudium som arbetstid. För mig blev det svårt att bara vara med Gud - det blev arbete av allting. När jag slutade församlingsarbetet blev det därför viktigt för mig att inte ha pliktkänsla eller krav som grund till varför jag gjorde vissa saker, och eftersom bibelläsningen hörde dit tog jag en paus från min vana.

De senaste åren har jag känt att jag har saknat bibelläsningen och att jag har börjat glömma sådant jag vetat förut om vad som står i Bibeln, och jag försöker grundlägga vanan igen - för att jag vill, inte för att jag måste. Jo, på ett sätt för att jag måste - det känns fattigt att ha en tro utan att ständigt återvända till grunden för den - men inte för att jag måste inför någon annan.

Iallafall; en idé jag har är att regelbundet (kanske rentav dagligen, men jag lovar inget) dela någon liten tanke eller vers med er utifrån något jag läst under dagen. Kan det vara något, månne? Jag har dock inte läst än idag, så det får bli senare ikväll.


Burk 49

Äh, alla goda ting är tre!

 

Visst är den fin! Jag fick den av storebror och hans familj när jag fyllde år sist, och den var fylld med dumlekakor - en av mina absoluta favoriter. Det var så klockrent, både burken och innehållet - och kolla kortet som jag fick till:Som sagt - klockrent!


Burk 48

När jag ändå håller på stoppar jag in en burk till. Den här tycker jag inte ens om; jag tror att jag köpte den bara för att jag ville köpa något. Så brukar barnen säga: "Jag vill köpa nå't!", och vi föräldrar förfasas över våra barns konsumistiska läggning. Och sedan kommer jag hem med en sådan här burk med någon vag ursäkt om att det är en bra storlek på en teburk. Lite pinsamt, faktiskt.Jo, jag gillar grönt, men inte vilka nyanser som helst. Och klockor... Nja, det är mer pappas grej. Men den är faktiskt precis lagom stor att ha te i, sådetså.

Burk 47

Jag tar ut svängarna och visar helt vågat upp en burk som inte är av plåt. Den är fin ändå, i all sin enkla vithet, och kanske rentav väldigt representativ för de senaste årens inredningstrend. Inköpt på ÖB - ytterst exklusivt...Det är väl förresten lika tidstypiskt att burken flankeras av mammas gamla kaffekvarn och mormors vackra kaffekoppar.


Hemmadag

Här sitter jag och skriver, alltmedan min "sjuka" dotter underhåller med högläsning ur Guiness rekordbok. Jag fick hämta henne i skolan igår, och då var hon blek om nosen och hade spytt. När hon hade varit hemma i c:a två minuter pratade hon på som vanligt, och efter ett par timmar i sängen gick hon upp och lekte och åt som vanligt. Regeln som gäller är dock att barn som spytt ska vara hemma från skolan i 48 timmar, och således VAB:ar jag idag. Försöker både jobba, plugga och leka, och allt blir förstås ganska halvhjärtat. Liksom bloggandet, men det kan jag ju faktiskt välja bort. Så hej på er! 

RSS 2.0