Om

Om man finge tänka en tanke till slut då och då
vore det mycket lättare att vara vis.

Bakslag

Sommartid. Man kämpar sig framåt från slutet av december. Varje dag blir det ljusare en liten, liten stund tidigare, och man är så väl värd de där minuterna för man har stått ut hela vintern. Och så plötsligt en dag i mars kastas man en hel timma tillbaka igen. Lika frustrerande som det intensiva snöfallet som gömde den lilla plätt av gräsmattan som precis blivit synlig för första gången sedan november.

Nej, jag gillar inte vintern. Alls.

Prat

Jesus var inte mycket för skvaller:
Om din broder har gjort dig någon orätt, så gå och ställ honom till svars i enrum. Lyssnar han på dig har du vunnit tillbaka din broder. Men om han inte vill lyssna, ta då med dig en eller två till, för på två eller tre vittnen skall varje sak avgöras. Om han vägrar lyssna på dem, så tala om det för församlingen. Vill han inte lyssna på församlingen heller, betrakta honom då som en hedning eller tullindrivare.
Matt. 18:16-17

Vad är det? Verklig omsorg. Dessutom skadebegränsning, eftersom felaktigheter kan läggas till rätta och förlåtas utan att "brodern" blir stämplad för all framtid, för ordens makt är stor. Tungan är som ett litet betsel som styr en hel häst, ett litet roder som styr ett stort skepp, en liten eld som kan sätta en hel skog i brand. (Ur Jak. 3:5-6) Ordens makt är stor, till att göra gott och att göra ont.
Note to self:
Vad jag säger idag gör skillnad.

Jomensåatte

Tänker och lagar mat och jobbar och grubblar och städar och pluggar, men bloggar, det gör jag inte. Hade ett långt blogginlägg på gång, men så blev det så svårt och nu ligger det bland utkasten och bidar sin tid.

Blandat

Jag har noterat att söndagkvällen är bloggläsartid, så jag tänkte belöna er som klickar in här med ett nytt inlägg. Dessvärre har jag inte så mycket att skriva om. Helgen har varit lugn, så jag har t.o.m. haft tid att städa lite noggrannare än vanligt och spela spel med gossebarnet.

Han vaknade med feber idag, stackarn, så det blev inte ens kyrka på förmiddagen för mig och honom. Vi spelade Disney-TP, och det är en upplevelse. Svårighetsgraden på vuxenfrågorna varierar nå't väldigt, från "Vilken färg har Nalle Puhs tröja på den här bilden?" till "Vilken relation har Mary Norton till Sängstolpar och kvastskaft?". Vi tog oss iallafall igenom spelet så att alla blev nöjda - jag vann två gånger, gossen en, men han hade sammanlagt fler "pluttar" än jag. Rättvist och bra.

Bibelläsningen - jodå, jag läser på. Jag har ju ett återkommande bekymmer med GT; att folk beter sig så rysligt illa och dumt utan att det står något om att det är dåligt. Nu häromda'n läste jag om när David ligger med en annan mans hustru, och när hon visar sig vara gravid ser han till att maken dör i strid. I det sammanhanget (som står i 2 Sam) är det ingen tvekan om att Gud tycker illa vara, men då får jag problem med bestraffningen istället, för den går ut över Davids barn - som inget gjort. Kära nå'n, jag är visst aldrig nöjd... Och trots det fortsätter jag att tro att Bibeln är Guds ord. Någonstans tänker jag att det väl är klart att jag inte kan förstå Gud - han är trots allt Gud och jag bara människa. Dessutom misstänker jag att synsätt och värderingar som är självklara för oss idag, kanske inte är så tidlösa som vi tror. Det är lite spännande och läskigt att utsätta sig för sådana tankeexperiment, där djupt rotade referensramar ifrågasätts. Något åt jordbävningshållet, för att anknyta till aktuella (gräsliga) händelser; när det mest pålitliga och grundläggande visar sig inte vara fast. Å andra sidan gör jag väl inte ett sådant experiment fullt ut (iallafall inte den här gången), eftersom det allra mest grundläggande inte är mina värderingar, utan Gud själv. Och han vacklar inte.


Tupplur

Jag somnade på bussen idag. Missade min station och till nästa är det en mil. Det tog nästan en timme längre än vanligt att ta sig hem, bara för att jag råkade slumra till. Skönt att det är helg!

Blank

Häromdagen sken solen (minns ni?), och jag vek en halvtimma åt att tvätta av bilen det yttersta smutslagret. Det var ett tag sedan förra gången det hände, och fast jag var ganska slarvig och hastig blev det rättså stor skillnad. Jag sa inte till maken att jag hade gjort det, för det kunde ju få bli en småtrevlig liten överraskning, tänkte jag. Dagen efter tog morgontrött make bilen ur garaget och körde till jobbet, parkerade i P-huset, gick för att skaffa parkeringsbiljett, vände tillbaka - och hittade inte bilen!

Jo, den stod kvar, men den var inte smutsig, så han kände inte igen den.

Är det extremt roligt, eller är det bara jag som har konstig humor?


Sol

Klar för idag och solen har inte gått ner än! Yes!

Suck

Solen skiner utanför fönstret. Jag sitter vid datorn och pluggar.
Jaja, men lite av snön kanske har försvunnit när jag är färdig iallafall. 

Burk 50Den här är så fin och känns så mormor, på något sätt! Jag har fått den av storasyster, som är pricksäker när det gäller sånt därnt. Annat också, för all del.

Medelmåttigt

Flitiga studier idag (faktiskt). Resultat: Skickat in en uppgift som jag blivit sen med pga att jag inte uppmärksammade att den krävde mina elevers medverkan förrän vi redan hade sportlov allihop. Har plöjt veckans kurslitteratur också (till stor del en redovisning av olika studier kring ålderns betydelse vid inlärningen av andraspråk - livat). Däremot har jag inte börjat med veckans inlämning, men det är ju bara tisdag. 

Med alla dessa uppgifter som ska in jämt och ständigt samtidigt som resten av livet rullar på, faller jag allt oftare för frestelsen att inte göra riktigt så bra som jag tycker att man borde. Det konstiga är att jag brukar komma undan med det halvdana. Inspirerande... Egentligen tycker jag att kraven har varit rättså lågt ställda på flera högskolekurser jag har läst; att det blir svårt att hinna beror mest på allt som händer runtomkring. Just nu tackar jag och tar emot, men är i princip tycker jag nog att det är lite dåligt.


RSS 2.0